Arkadaşları Hrant’ı anlattı...

Kurduğu, çalıştığı Türkçe Ermeni gazetesi Agos`un önünde katledilen gazeteci-yazar Hrant Dink, katledilişinin 7`inci yılında da unutulmadı. “Hrant`ın Arkadaşları” tarafından organize edilen bir etkinlikte Agos Gazetesi yazarı Pakrat Estukyan ile Hrant Dink konuşuldu.

836
 
İstanbul`daki Agos Gazetesi önünde 19 Ocak 2007 yılında katledilen gazeteci yazar Hrant Dink, dün Mahal`da düzenlenen bir etkinlik ile konuşuldu. “Arkadaşları Hrant`ı konuşuyor” isimli etkinlikte bir araya gelen çok sayıda vatandaş Gökçeada`dan gazeteci Katina Karanikalo ve Agos Gazetesi yazarı Pakrat Estukyan ile birlikte Hrant`a dair konuştular. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın da katıldığı etkinlikte, ilk sözü Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan aldı. Hrant`ın söylediklerinin günümüze yansımaları üzerine konuşmak gerektiğini ifade eden Estukyan, “Bu yıl ölümünün üzerinden 7 yıl geçti Hrant`ın. Ben aşağı-yukarı 6 yıldır her 19 Ocak haftasında Hrant`a dair konuşmak için değişik yerlerde bulunuyorum. Bazen üniversitelerde, bazen sivil toplum örgütlerinin düzenlediği anma etkinliklerinde bulunuyorum. Her defasında da, yani bundan öncekilerde hemen hemen her defasında Hrant`ı anlatmaya çalışıyorum. Bugün, `Hrant şeyleydi, Hrant böyleydi` demek istemiyorum. Daha çok Hrant`ın yazılarında, konuşmalarında vurgu yaptığı, altını çizdiği konuların bugüne yansıması üzerinden konuşmak istiyorum. Çünkü bugün Hrant, söylemleri ile duruşu ile, Türkiye`deki Ermeni sorunu üzerinden görüşleri ile, açıklamaları ile yol gösterici özelliğini konuyor. Hrant, Türkiye`de Ermeni toplumu içerisinden gelip de geçmişe dair, bildiklerini, duyduklarını, ailesinden işittiklerini, sonrasında okuduklarını yüksek sesle kamusal alanda ifade eden ilk Ermeni oldu. Feryat eden, `benim halkım bir haksızlığa uğradı. Biz bunu hak etmemiştik, bize yapılan zulmü herkes duymalı, herkes öğrenmeli` diyen, bunu yüksek sesle söyleyen ilk Ermeni`ydi” dedi.
 
 
Agos nasıl kuruldu?
“Onun bunları söyleme araçlarından en önemlisi ise, kendisinin kuruluşunu bizzat kotardığı, organize ettiği, arkadaşlarının desteği ile, kolektif bir çalışmayla oluşturduğu Agos Gazetesi idi” diyen Estukyan, “Agos Gazetesi, Türkiye`de yayınlanan ilk Türkçe Ermeni Gazetesi olma özelliğini halen koruyor. Agos`a kadar Türkiye`de sayısız Ermenice gazeteler vardı, halen yayınlanmakta olan Ermenice gazeteler var, bunların okuyucularının tamamı doğal olarak Ermeni`lerdir. Ama Hrant, şunu fark etti, `Öncelikle benim toplumumda, yeni Türkiye`deki Ermeni toplumunda, bugün Ermenice bilmeyen, Ermenice okur yazar olmayan ciddi bir nüfus var` dedi. `Bu İnsanların da olaylardan haberdar olmaları gerekiyor` dedi. Ve Türkiye`de Ermenilere dair bilgiye ihtiyaç duyan ama ulaşamayan ciddi bir entelektüel bir kesim var. Bu insanların da bunlara ulaşabilmesi için bir yayın gerekiyordu. Bu iki düşünceden hareketle Agos`u kurdu. Amacına da ulaştı. Şuanda Agos`un okuyucularının sadece yarısı Ermeniler, diğerleri Ermeni olmayan bir kitle de var. Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde Türkler, Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde Kürtler, Çerkezlerin yoğun olduğu yerlerde Çerkezler, Türkiye`nin insanları Lazlar, Pomaklar, Agos okuyucuları. Türkiye`nin her yerinde abonelerimiz var. bu abonelerimizin zaman zaman İstanbul`a yolu düştüğünde mutlaka programlarına Agos`u da koyuyorlar. Geliyorlar, kapıdaki görevli `Kimi aradınız?` diyor, bir isim söyleyemiyorlar, `Agos`a geldim, ben abonenizim` diyor. Böyle bir tablo yarattı Hrant” şeklinde konuştu. Estukyan`ın ardından Gökçeadalı Gazeteci Katina Karanikola konuşma yaptı.
 
Paylaş