Arıtma tesisi büyütülecek

Lapseki’deki içme suyu bulanıklığı ile ilgili belediyeye iletilen şikayetler hakkında açıklamalarda bulunan Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk yaklaşık 8 yıldır hizmette olan arıtma tesisi için proje aşamasında 2036-37 yılları arasında kullanılması öngörülen debiyi bugün kullandıklarını belirterek; içme suyu arıtma tesisinde en kısa zamanda iyileştirmelere başlayacaklarını duyurdu.

356

Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk, vatandaşlardan gelen içme suyu bulanıklığına dair şikayetler hakkında açıklama yaptı.

Başkan Öztürk açıklamasında şunları söyledi:

“Son günlerde içme suyumuzla ilgili bulanıklık şikâyetleri almaktayız. Bu konu ile alakalı gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri yaptık. Lapseki Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisi Durum Raporu hazırladık.

Arıtma tesisimizin 1. kademesi toplam 6 tank olarak tasarlanmış, proje ve uygulama debisi 35,17 litre/saniyenin 2029 yılına kadar yeterli olacağı öngörülmüştür. Ancak yapılan tespitlerde bizim şu anda Lapseki Belediyesi olarak kullandığımız debi yaklaşık 49,08 litre/saniye. Bu da demek oluyor ki; projenin ön gördüğü tarihlere göre yaklaşık 2036 ve 2037 yılları arasındaki debiyi kullanıyoruz şu anda. Buradan da anlıyoruz ki projenin daha yapım aşamasında ve onaylanmasında çok büyük teknik hatalar yapılmış. Bu konuyla ilgili Durum Tespit Raporumuzu sizlerle paylaşacağız.

İçme Suyu Arıtma Tesisimizin projedeki debisi 35,17 litre/saniye diye bahsetmiştim. Ancak tesisin geçtiğimiz altı yıllık ortalama üretim debisi 47,63 litre/saniye olmuştur. Tesiste bulunan arıtma tanklarının iç dolgu malzemeleri 3 yılda bir değişmesi gerekirken, tesis faaliyete başladığı günden bu güne kadar hiç değiştirilmemiştir ve tesis açılalı yaklaşık 8 yıl olmuştur.

Bugünkü tüketim verilerine göre tesisin ikinci kademesi yapılarak debinin 65L/Sn’ye çıkarılması öngörülmüştür. Yani 6 tane tankımız var şu anda, bir 6 tane daha tank ilave etmemiz gerekiyor kısaca. Bununla ilgili İller Bankası’ndan yaklaşık 2,5 milyon liralık kredi kullanılmasıyla ilgili meclis kararı 16.12.2019 yılında eski yönetim tarafından alınmıştır. 2019 yılında alınan kararın 2024 yılına kadar uygulanmamasını siz değerli hemşerilerimin takdirine sunuyorum.

Ayrıca barajdan alınan suyun kalitesi dönemsel olarak değiştiği için su alma yapısının yüzer sistem olması ve barajdan alınan suyun optimum yükseklikten alınması gerekmektedir. Yaptığımız tespitlere göre ilçemizdeki birçok yeşil alanın arıtılmış içme suyundan sulandığı tespit edilmiştir.

Örnek vereyim: Belediye binamızın önündeki yeşil alanlar, eski belediye binasının önündeki yeşil alanlar, Bizimkiler Sitesinin karşısındaki alanlar, 15 Temmuz Şehitler Parkı, orta refüjlerin bir bölümü ve Hükümet Konağımızın bahçe düzenlemesinin olduğu kısımlardaki yeşil alanlar gibi birçok alan belediyemizin halkımız için arıttığı sudan sulanmaktadır. Bunların da tespitlerini yaptık, daha farklı sulama yöntemleri ile sulamaya başlayacağız.

Bir diğer tüketim ise sokak çeşmeleri tarafından yapılmaktadır. Yaklaşık 50-60 tanesi aktif olarak kullanılmaktadır. Aktif olarak kullanılan çeşmelerden araç yıkama, bahçe sulama gibi yasak olan uygulamalar tespit ettik. Sokak çeşmelerimizi istismar etmeden ve halkımızın ihtiyaçları dâhilinde kullanılmasını sizlerden rica ediyorum.

Çanakkale İl Halk Sağlığı Laboratuvarının analiz raporunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Raporda sağlığı etkileyecek herhangi olumsuz bir bulguya rastlanmamış. Sadece bulanıklıkla ilgili bilgi var ama bu bulanıklığın sağlık açısından herhangi bir sorunu bulunmamakta.

Konuyla ilgili en kısa sürede arıtma tanklarımızın filtre değişimleri yapılacak, akabinde tesisimizin büyütme çalışmaları yapılacak nasıl ki sokak çeşmelerindeki arıtmalarda, düzenli olarak filtre değişimi yaptığımız gibi evlerde kullandığımız suların arıtma tesisinde de düzenli olarak yapmaya devam edeceğiz.

Ayrıca su tasarrufunu sağlamak için evlerimizdeki musluklarımızı da olabildiğince kısmaya çalışalım.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş