Arınç’tan şaşırtan cevap

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş`ın Anadolu Ajansı`nın hisselerinin devredilmesiyle ilgili verdiği önergeye öyle bir cevap verdi ki, kamuoyu şaşkına döndü.

698
 
TBMM`ye verilen önergede yer alan sorulara cevap veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı T.A.Ş. Hisselerinin 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde olduğunu söyledi. Şirketin çoğunluk hissesinin yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığı`na ait olduğunu belirten Arınç, yüzde 10 hisse sahibinin bilindiğini ancak hisselerin yüzde 42,25`nin kimde olduğunun belli olmadığını ifade etti. Bu cevabıyla kamuoyunu şaşırtan Arınç, hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmaların sonuçsuz kaldığını da vurguladı. Arınç; “Bakanlığım sorumluluğundaki Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü`nden alınan bilgilere göre, Anadolu Ajansı T.A.Ş. hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunmaktadır. Şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47,75 ile Hazine Müsteşarlığı`na aittir. Yüzde 10 hisse sahibi bilinirken, hisselerin yüzde 42,25`nin kimde olduğu belli değildir. Hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk lirasına çıkartılması zorunlu hale gelmiştir. Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlete ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır. Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş. tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş, ancak kanunen bu mümkün olmamıştır. Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı`na devrdilmiştir. Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır” dedi.
 
“İddialar doğruyu yansıtmamaktadır”
Önergede yer alan iddiaları da yalanlayan Arınç; “Hisselerin bir şahsa devredilmesi iddiaları doğruyu yansıtmamaktadır. Konu kanuni zorunluluğun yerine getirilmesi ve hukuki bir belirsizliğin ortadan kaldırılmasından ibarettir. Yapılan tüm işlemler ve düzenlemeler kanunlara uygun bir şekilde ve ilgili taraflarla istişare edilerek gerçekleştirilmiştir. Anadolu Ajansı`nın 93 yıldır devam eden hisse sorununun kökten çözümü için gereken kanuni düzenlemeler için çalışmalar devam ettirilmektedir” diye konuştu.
Paylaş