Arçukoğlu, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinden asla vazgeçmeyeceğiz"

467
Kepez`de, hak temelli, kadının insan hakları ve çocuk hakları gibi temalarda mücadele etmek için bir araya gelen kadınların oluşturduğu Kepez Özgür Kadın Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi`nin yürürlükten kaldırılması ve kadına şiddetle ilgili 6284 Sayılı Kanun hakkında açıklamada bulundu. Kepez Özgür Kadın Dayanışması adına konuşan Filiz Arçukoğlu, "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ya da diğer adı ile "İstanbul Sözleşmesi"nin kaldırılmasının ardından kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadınların şiddete karşı korunması için hayati öneme sahip olan 6284 Sayılı Kanun`unda önümüzdeki seçimler için pazarlık malzemesi yapıldığını maalesef üzüntü ve öfke içinde takip ediyoruz. 6284 Sayılı Kanun`un amacı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi içinde bulunan kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Böyle bir kanunun yürürlükten kaldırılmasını isteyenlerin zihniyetini tahmin etmek zor değildir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde yaşayan kadınlar olarak; köhneleşmiş karanlık bir zihniyetin dayattıklarına, kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılarına karşı çıkıyoruz. Kadınları düşman olarak gören ve kendisi ile eşit görmeyen ataerkil zihniyete asla boyun eğmeyeceğiz" dedi.
 
"İnsan haklarımızdan vazgeçemeyeceğiz"
Kadınların haklarından vazgeçmeyeceğini belirten Arçukoğlu, "Dil, din, ırk, millet, cinsiyet ayrımı yapmadan İnsan Haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Eğitim, sosyal, kamusal, siyaset ve toplumsal alanda var olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden asla vazgeçmeyeceğiz. Aile ya da ana gibi kavramlarla yaşam alanlarımızı daraltmak isteyenlere karşı biz önce insanız sonra kadın, demekten asla vaz geçmeyeceğiz. Göz dikilen ve `halka ömür boyu nafakamı olur` diyerek çocuklarının bakımından kadının meslek edinme, eğitim, çalışma hayatından fedakârlık ederek yürüttüğü ve sonra maalesef ayrılmak durumunda kaldıktan sonra ki üç kuruş bir pazar parası bile yapmayan nafakamızdan asla vazgeçmeyeceğiz" sözlerine yer verdi.
 
"Kararlarınızın takipçisi olacağız"
Siyasette toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çeken Arçukoğlu, "Karar alma süreçlerinde kamuoyunun tercihlerini dikkate alacak katılım mekanizmasını da kurması/şekillendirmesi gerektiğini bilinci ile seçilecek adayların liyakat yanında vatan millet sevgisi olan, sorumluluk bilinci ile bilimden hukuktan, Atatürk ilke ve laikten, Cumhuriyet`ten, adalet eşitlik ve haklardan ödün vermeden hizmet üretebilecek eylemi, bilgisi donanımı olan, alanlarda el ele dayanışma ile çalışan siyasetçileri ve özellikle kadın adayları, toplumsal cinsiyete eşitliği ve kadın haklarını her alanda temsil etmeleri gerekliliği ile en üst sıralarda görmek istediğimizi ve oy vermeden önce ve sonrası da bu konuda kararlarınızın takipçisi olacağımızı kamu oyu önünde duyuruyoruz" dedi.
(Nevin Yüksel) 
 
Paylaş