Antep Fıstığı Avrupa'da projesi tanıtıldı
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Antep Fıstığı Avrupa`da" projesinin tanıtımı ve Antepfıstığı Yetiştiriciliği konulu toplantı Eceabat Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Eceabat İlçe Tarım Müdürü Yücel Tokgöz, Anafartalar Orman İşletme Müdürü Yücel Martin, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Ajlan Yılmaz, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Teknik Personel, Köy Muhtarları ve birçok üretici katıldı. Toplantının açılışında Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler konuşmasında; Eceabat`ın kaliteli tarımsal üretim yaptığı tartışmasız görülmektedir. İlçe olarak Eceabat zeytinyağı için coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı. Kadın kooperatifi kurma çalışmaları başladı ve Antepfıstığının da ilçede yetiştirilebilmesi için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı dedi. İlçe de yapılan çalışmalardan dolayı İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve desteklerinden dolayı Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teşekkürlerini dile getirdi.
Proje 2 yıl sürecek
Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli proje sorumlusu Ziraat Mühendisi Sevcan Baziki yapmış olduğu konuşmada; "İklim değişikliği ile beraber azalan su kaynaklarını verimli kullanılması ve dekara getirisi daha yüksek olan Antepfıstığının bölgeye kazandırılması amacı ile 2022-2023 yılları arasında iki yıl sürecek proje hazırlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Yenilik yayım projeleri kapsamında kabul edilen proje çerçevesinde 2 üreticiye toplam 11 dekarlık alanda kapama bahçe tesis edilecektir" ifadelerine yer verdi.
Çalışmalar başladı
Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Ajlan Yılmaz sunumunda; Bölgede inceleme yaptığını ve bölgenin Antepfıstığı yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirtti. Antepfıstığı tarımının Dünya ve Türkiye`deki yeri ile ilgili bilgiler verdi. Antepfıstığı yetiştiriciliği, toprak hazırlığı, dikim, bakım ve budama koşulları, aşılama, tozlanma ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda eğitim verdi. Konu ile ilgili üreticilerin sorularını yanıtladı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Antep Fıstığı Avrupa`da" projesinin tanıtımı ve Antepfıstığı Yetiştiriciliği konulu toplantı Eceabat Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler konuşmasında; "Eceabat İlçemizin kaliteli tarımsal üretim yaptığı tartışmasız görülmektedir. İlçe olarak Eceabat zeytinyağı için coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı. Kadın kooperatifi kurma çalışmaları başladı ve Antepfıstığının da ilçede yetiştirilebilmesi için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı" dedi. İlçe de yapılan çalışmalardan dolayı İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve desteklerinden dolayı Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teşekkürlerini dile getirdi.
Soruları yanıtladılar
Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli proje sorumlusu Ziraat Mühendisi Sevcan Baziki yapmış olduğu konuşmada; "İklim değişikliği ile beraber azalan su kaynaklarını verimli kullanılması ve dekara getirisi daha yüksek olan Antepfıstığının bölgeye kazandırılması amacı ile 2022-2023 yılları arasında iki yıl sürecek proje hazırlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Yenilik yayım projeleri kapsamında kabul edilen proje çerçevesinde 2 üreticiye toplam 11 dekarlık alanda kapama bahçe tesis edilecektir" diye belirtti. Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Ajlan Yılmaz sunumunda; Bölgede inceleme yaptığını ve bölgenin Antepfıstığı yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirtti. Antepfıstığı tarımının Dünya ve Türkiye`deki yeri ile ilgili bilgiler verdi. Antepfıstığı yetiştiriciliği, toprak hazırlığı, dikim, bakım ve budama koşulları, aşılama, tozlanma ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda eğitim verdi. Konu ile ilgili üreticilerin sorularını yanıtladı.
(Atilla Akın)