Anne sütü, bebeklerin ilk 6 ayında tüm gıda ihtiyacını tek başına karşılıyor. Ancak dünya genelinde yeni doğan bebeklerin sadece yarısından azı anne sütü alarak hayata başlıyor. Sonrasında ise bebeklerin yaklaşık yüzde 44'ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebiliyor. Oysa anne sütü ile beslenme otizm ve dikkat eksikliği gelişme riskini azaltırken anne sütü ile beslenen bebeklerde gelişimsel sorunlar daha az görülüyor.
Türkiye'de ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranının yüzde 41
Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesinden Yenidoğan Uzmanı Dr. Meltem Aksu, 'Dünya Emzirme Haftası' dolayısıyla Elips Haber'den Selim Ercan'a anne sütünün önemini anlattı. Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklerin hayata gözlerinin açmalarının ardından 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerini ve iki yaşına kadar anne sütünün devem ettirilmesini önerdiğini aktaran Dr. Aksu, anne sütünün teşvikine yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye'de ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranının yüzde 41'e, ortalama emzirme süresinin ise 17 aya yükseldiğini söyledi. Her annenin sütünün kendi bebeğine uygun bileşimde ve yeterli miktarda olduğunu belirten Dr. Aksu, "Anne sütü her zaman hazır, temiz ve uygun ısıdadır. Sindirimi kolaydır, sindirim sistemine ve böbreklerine uygun yoğunlukta protein içerir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir" diye konuştu.
"Bebeklerin zeka puanları yükselir"
Anne sütünün hastalıklara karşı koruyucu oluğunun altını çizen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anne sütü orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, konjoktivit, enfeksiyöz ishal gibi enfeksiyonlara karşı bebekleri korur. Anne sütünün ileri yaşlarda tip 1 diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gelişimini azalttığı görüldü. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ruhsal, bedensel ve beyin gelişimleri daha iyi olur. Bebeklerin zeka puanları yükselir, gelişimsel sorunlar daha az görülür. Anne sütü ile beslenme otizm ve dikkat eksikliği gelişme riskini de azaltır."
(Nilay Günay)