Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,76 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,51 artış gerçekleşti. İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 13,52 ile TR22 ( Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,85 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) ve TRA1 ( Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgelerinde gerçekleşti. Bu oranlar Türkiye genelinin hem bir önceki yılın aynı ayına göre %11,76, hem de on iki aylık ortalaması göre %11,51 gerçekleşen Türkiye genelinin bile üzerinde!
Zam rekorunu ameliyat ücretleri kırdı!
TUİK 2020 yılı Temmuz ayı istatistiklerinde bir önceki aya göre artış rekoru kıran kalemler açıklandı. Buna göre; Balıkesir-Çanakkale bölgesinde önceki aya göre zam rekoru kıran kalem Ameliyat ücretleri oldu! Önceki aya göre; Temmuz ayında Ameliyat ücretleri yüzde 9,04 oranıyla ilk sırada yer aldı.
Mücevher – ziynet aşyaları 4.sırada yer aldı!
Ameliyat ücretlerine gelen ortalama yüzde 9,04 zammın ardından ise; sıralamada çok ilginç maddeler yer aldı. İkinci sırada LPG (Araba tüpü Dolum) ücreti yer aldı. LPG dolum ücreti Temmuz ayında çnceki aya göre; yüzde 8,91 oranında artış gösterdi. Şehiriçi nakliye ücreti yüzde 8,52 oranında zamla üçüncü sırada yer aldı.
Ameliyat zamları altın zamlarını geçti!
Son haftalarda rekor üstüne rekor kıran Altın (mücevher) da Çanakkale-Balıkesir bölgesinde en çok zam gören dördüncü ürün oldu. Altın zammı Haziran ayına göre Temmuzda 6,78 oranında arttı. Öyle ki Altına yapılan zam, ameliyat zammının gölgesinde kalması dikkat çekti! Önceki aya göre en çok zam gören beşinci ürün/hizmet ise otel ücretleri oldu. Temmuz ayında otel ücretleri yüzde 3,66 oranında zamlandı.
Tarım zarar ettirdi!
Hane halkının en büyük gider kalemi olan gıda ürünlerinde yaz aylarında yaşanan bolluk sebebiyle tarımsal ürünlerde fiyat düşüşü yaşanıyor. Çanakkale-Balıkesir bölgesinde fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 39,38 oranla Taze Fasulye oldu! Patlıcan yüzde 31,26 ile ikinci sırada yer alırken; Salatalık yüzde 29,34 oranında fiyatının düştüğü TUİK tarafından açıklandı. Üreticisinin zarar ettiği, tarlada kalan ürünü toplamanın bile daha büyük maliyet getirdiği Domates en çok fiyatı düşen dördüncü tarımsal ürün oldu. Domates fiyatı önceki aya göre yüzde 11,77 oranında düşerken; Kuru Soğan yüzde 8,93 oranında düşüşle beşinci sırada yer aldı
(Kaynak: Aynalı Pazar Gazetesi)