havadurum

"Amacımız kırsal kalkınmayı sağlamak"

924

Atalık tohumların yeniden kazandırılarak, sağlıklı beslenme ve kırsal kalkınmayı sağlamak... amaçları ile SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve Çanakkale Belediyesi tarafından üretimine başlanan Karakılçık Buğdayı tohumları üretici ile buluşmaya devam ediyor. Çanakkale Belediyesi arazilerinde 2019-2020 üretim sezonunda 107 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen Atalık Karakılçık buğday çeşidinden 13.860 kg ürün elde edilmişti. Ayrıca üreticilerin ürettiği Karakılçık Buğdayın, S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından alım garantisi verilerek satın alınması planlanırken, çiftçilerce elde edilecek ürünlerin ekmek ve diğer unlu mamul haline dönüştürülerek tüketicilere ulaşımının sağlanması, üreticiler ve kooperatifler açısından katma değeri yüksek bir pazar ve yeni istihdam olanakları yaratması amaçlanıyor. Yapılan çalışmalarla ilgili Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu, SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, üretici Tayfun Barın açıklamalarda bulundular. 


"Atalık tohumların çoğalması için çalışıyoruz"
Başkan Gökhan; "107 dekar alanda karakılçık buğdayı üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz karakılçık buğdaylarından elde ettiğimiz tohumları üreticilerimize dağıtıyoruz. Verdiğimiz tohumları da yüzde 20 fazlası ile geri alacağız. Daha sonraki yıllarda artan miktarlarda bu tohumları çiftçilerimize dağıtacağız. Aynı zamanda da çiftçilerimizin verdiğimiz tohumlardan ürettiği ürünlere de alma garantisi veriyoruz. Tabi burada sadece buğday değil, başka ürünlerin tohumlarını da üretiyoruz. Bakla, susam ve nohut gibi bizim yöremize özgü ürünleri üretiyoruz ve bunların tohumlarını da dağıtıyoruz. Atalık tohumlarımızın çoğalması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu verdiğimiz tohumlardan üretilen buğdaylar ile un yapılarak ekmek üreteceğiz. Bu ürettiğimiz ekmekleri de Halkın Bakkalı kanalı ile halkımıza ulaştıracağız. Dolayısı ile tarladan sofraya kadar olan bütün süreçte kooperatifimiz yer alacak. Çanakkale Belediyesi olarak imkanlarımız dahilinde kooperatiflerimizi destekliyoruz. Buradaki hedefimiz kırsal kalkınmaya destek olmak. Böylelikle kırsaldan kente göçün önüne geçebilmek, kırsaldaki gençleri üretimin içine sokabilmek ve aynı zamanda da istihdam yaratmayı amaçlıyoruz. Tabi aynı zamanda tarımsal üretimi ve yerel tohumlarımızın kullanımını arttırmayı da hedefliyoruz. Bugüne kadar iyi bir şekilde getirdik ve umarız bunu daha da arttırarak büyüteceğiz" dedi. 

"Elde ettiğimiz tohumları yüzde 20 fazlası ile birlikte geri alacağız"
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay; "Geçtiğimiz yıl belediyemize ait tarımsal vasıflı bütün arazilerimizi değerlendirerek ekim içlemleri gerçekleştirdik. Bunlardan biri de 107 dekarlık arazide ekimini gerçekleştirdiğimiz karakılçık buğdayıydı. Anadolu coğrafyasının bin yıllık mirası olan karakılçık buğdayı tohumlarımızı toprak ile buluşturarak iyi tarım sertifikalı olarak üretimimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 14 tona yakın da bir ürün elde ettik. Bu elde ettiğimiz tohumlarımızı selekte ettik ve tohum vasfı olan 6 bin 800 kilogram civarındaki tohumumuzu da üreticilerimiz ile paylaşmaya başladık. Bugün de burada üreticilerimize elimizdeki tohumların bir bölümünü teslim edeceğiz. Teslim ettiğimiz tohumlar da Çanakkale Belediyesi ile üreticilerimiz ile yapılacak olan protokol kapsamında üreticilerimiz tarafından üretilecek ve ekimden hasat edilene kadar da Park ve Bahçeler Müdürlüğü Tohum Sandığı`ndaki teknik ekibimiz tarafından her aşaması kontrol edilecek. Böylece sağlıklı tohumlar elde edeceğiz. Elde ettiğimiz tohumları yüzde 20 fazlası ile birlikte geri alacağız. Böylelikle hem tohumumuzu korumuş hem miktarını arttırmış olacağız. Bunun haricinde de üreticimizin elinde bulunan karakılçık buğdayını da Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifimiz de alım garantisi vererek satın alacak. Aldığı ürünleri de sağlıklı ürünler haline getirecek ve halkımız ile buluşturacak. Burada üçlü bir sistem kurmuş oluyoruz. Bir tarafta tohum üretimi konusunda Çanakkale Belediyesi, diğer tarafta üretim yapan üreticilerimiz, bir diğer tarafta ise bu üretilen ürünleri mamül haline getirerek halka sunacak olan kooperatifimiz olacak" dedi.

"kent ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacak"
Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu; "Tohum Sandığında yaklaşık 7 atalık tohum ile başlayan üretim çalışmalarımız artık 30`lu rakamlara ulaşmış durumda. Bunun yanında artık bu ürettiğimiz ürünleri vatandaşlarımıza da sunabilir hale geldik. Burada yaptığımız en önemli iş; bu topraklarda yüzlerce hatta binlerce yıldır dikilen atalık tohumları üretmek. Hibrit olarak adlandırılan tohumdan elde ettiğiniz üründen alacağınız tohumu bir daha dikme şansınız yok ama atalık tohumdan üretilen ürünlerden aldığınız tohumları tekrar tekrar kullanabiliyorsunuz. Evet verimde bazı düşüşler olabilir ancak insan bünyesine ve toprağa çok uygun olduğu için hem ilaçlama sorununu ortadan kaldırıyor hem de besin değerleri çok yüksek seviyelere ulaşabiliyor. Bu alanda yaptığımız çalışmalara yaklaşık 130 dönümlük arazide başladık. Elimizden geldiğince arazilerimizi arttırmak için çaba harcıyoruz. Çanakkale`nin değerleri olan karasakız baklası, karakılçığı, bunun yanında hırsız almaz kavunundan tutun ince kıl biberine, Bayramiç beyazına kadar ve tatlı sektöründe önemli yeri olan susamımıza kadar ürettiğimiz ürünleri hem üreticilerimiz hem de kooperatiflerimiz ile paylaşmaya devam edeceğiz. Çanakkale`nin ekonomik ve marka değerlerini arttırmak adına daha da çok çaba göstereceğiz. Atalık tohumu üretimi tarımsa üretime olduğu kadar aynı zamanda kent ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacaktır" dedi. 

"Kırsal kalkına için önemli bir proje"
Uygulamanın kırsal kalkınma için önemli olduğunu vurgulayan Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit; "Bugün üreticilerimize karakılçık tohumlarımızı dağıtacağız. Biz de kooperatif olarak dağıtılan tohumlardan elde edilen ürünlerin halka ulaştırılmasına katkı sunmak için buradayız. Tohum Sandığı, ürettiği tohumları üreticilere bir sonraki hasattan elde edilecek ürünlerden alınacak olan tohumları geri almak şartı ile ücretsiz olarak veriyor. Biz de kooperatif olarak hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak için böyle bir örgütlenmenin içine girdik. Halk Bahçesi içerisinde bulunan Halkın Bakkalındaki çalışmalarımız devam ediyor. Burada üreticiden direk elde ettiğimiz ürünleri tüketiciye aracı olmadan sunuyoruz. Farklı mahallelerde de yeni şubelerimizi açmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. 

"Bakla üretimini yaygınlaştırmaya karar verdik"
Projeye ilişkin görüşlerini paylaşan üretici Tayfun Barın ise; "Bizim arazilerimizin çoğu kuru arazi. Tabi şu anda ekonomik durum da ortada. Tarımdan artık eskisi kadar gelir elde edemiyoruz. Bizim köyümüz eskiden bağcılık ile geçinen bir köydü. Bağcılığın tamamen bitmesi ile de köyümüzde tarım ciddi bir yara aldı. Arazilerimizin kurak olması nedeni ile üretimin kısıtlı olmasından dolayı insanlar arazilerini satmak zorunda kaldılar. Biz de bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük. Burada yerli bakla üretiminin yapılabileceğine karar verdik. Belediyemiz ile de oturup konuştuk. Sonuç olarak da bakla üretimini yaygınlaştırmaya karar verdik. Bir önceki üretim sezonunda bakla ve karakılçık ekimi yaptıklarını ve aldıkları verimden memnun kaldıklarını ifade eden Barın; "Geçtiğimiz sene karakılçık buğdayı ekimi gerçekleştirdik. Aldığımız sonuçtan da gayet memnun kaldık. Arazilerimizin kurak olmasına rağmen verimlerimiz de gayet iyiydi. Bunun yanında bakla ekimi de gerçekleştirmiştik. Dönümde 250 kilogram kadar da bakla elde ettik. Bu oran sulu arazilerde 500 kilograma kadar çıktı. Bu rakamlar kuru arazilerde çok iyi rakamlardı. Bölgeyi geliştirebilecek ve bizleri umutlandırabilecek rakamlara ulaşmış olduk. Kooperatif olarak üreticiye bakla diktirmeye karar verdik. 2021 yılında da üreticimize bakla, karakılçık, nohut ve buğdayı nasıl ektirebiliriz diye düşünürken, tohumlarımızı çiftçilerimize dağıtmaya karar verdik. Şu an itibari ile talepler çok iyi. Çiftçiden çok sayıda talep var ve bu talebi nasıl karşılayabilir diye düşünüyoruz" dedi. 
(Atilla Akın)
Paylaş