Altıncı şirkete sert tepki; "Ruhsat çıkmadan ağaç kesemezsiniz"

1096

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı olan Atikhisar’da Danıştay 14’üncü Dairesinin ‘ÇED onayı iptal davasına verilen ‘red kararını’ bozmasına rağmen bölgede ağaç kesimlerine devam ediliyor. Ağaç kesimleri ile büyük tepki toplayan Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı ‘Doğu Biga Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’, ‘Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi’ ‘ÇED olumlu’ kararının devam ettiğini belirtmişti. Aynı zamanda hukuksuz hiçbir işlem yapmadıklarını ifade eden şirket, şu anda yapılan işlemlerinde herhangi bir hukuksuzluk’ içermediği görüşlerine yer vermişti. Altıncı şirkete cevap Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve İl Genel Meclisi CHP’li üyesi Hicri Nalbant’tan geldi. Altın çıkartılmak istenen yeni alan ve üretim miktarı ile ÇED olumlu raporunun alındığı alan ve miktar arasında büyük bir fark olduğunu ifade eden Ünüvar ve Nalbant, şirketin Danıştay’ın kararına uyması gerektiğini belirttiler. Ünüvar; “Gerçeğe ulaşmak için bir önceki ‘ÇED onay raporunu’ iletsinler. Yeni alanla kıyasladığınızda önceki ÇED’le nasıl bir alan ve miktar farkı olduğunu göreceksiniz” dedi. ‘ÇED iptal edildi’ gibi bir söylem kullanmadıklarını, şirketin yapılan bir yanlış söylemden fırsat çıkartmak istediğini ifade eden Nalbant ise;  “Danıştay 14’üncü Dairesi konu ile ilgili yeni bir karar verinceye kadar işlemler durdurulmuştur.’ Bugün Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı almadan ağaç kesmemeleri gerekirdi. Ancak kestiler” dedi. 

 
“Alanı genişlettikleri için Danıştay’dan bu karar çıktı”
Açıklamasında ÇED olumlu raporu alınan zamanla günümüzdeki saha alanını değerlendiren Ünüvar; “Alanı genişlettikleri için Danıştay’dan bu karar çıktı. Daha önce belli bir bölgede, belli bir hektar alan içerisindeki torağı başka yere taşıyarak işleyecekleri şeklinde bir ÇED raporu almışlar. Ancak şu anda işlem gören toprağın alan hektarı çok büyük ve bunun için yeniden ‘bilirkişi keşif raporları’ gerekiyor. Dava süreci ve Danıştay kararı sanki yokmuş gibi hareket ediyorlar. Neden öyle hareket ediyorlar? Çünkü daha önce almış oldukları bir ÇED raporu var. Buda belli bir alanda toprağın başka bir alana taşınarak işlenmesi ile ilgili. Ancak şu anda yaptıkları işlem önceki aldıkları raporun çok dışında. Bunu neyle açıklıyorlar? Bir önceki ÇED raporuna bakmak lazım. Gerçeğe ulaşmak için bir öncekini iletsinler. Yeni alanla kıyasladığınızda önceki ÇED’le nasıl bir alan ve miktar farkı olduğunu göreceksiniz. Şu anda Atikhisar Barajının geniş bir kesimini ilgilendiren alanda ağaç kesimi var. Bu hukuksuzluktur” dedi. 
 
“Karar tebliğ edildi işlemler duracak”
ÇED onayı tarihinde bugüne yeni bir süreç başladığını ifade eden Nalbant; “(ÇED’imiz iptal olmadı devam ediyor. Herhangi bir hukuksuz durum yok) diyorlar. Hukuksuz bir durum var. Diyelim ki bu güne kadar olumlu ÇED raporları vardı. Ancak bugün değişti. Bir yerde  ‘ÇED iptal edildi’ şeklinde çıkan yanlış bir haberi hemen fırsat olarak değerlendirip kullanmışlar. Biz, ÇED iptal edildi demedik. Çanakkale İdare Mahkemesi’nin kararı bozuldu dedik. Bizimki ÇED iptal davasıydı ve karar bozuldu. Şu anda yeni bir süreç başladı. Daha öncede altını çizerek söyledim. Dedim ki, ‘Danıştay 14’üncü Dairesi konu ile ilgili yeni bir karar verinceye kadar işlemler durdurulmuştur’ dedim. Ancak, ‘ÇED iptal oldu’ şeklinde ufak bir hatayı kullanıp kafa karıştırmaya çalışıyorlar. Bugüne Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı almadan ağaç kesmemeleri gerekirdi. Ancak kestiler. Bu saatten sonra artık Valiliğe ’de, Orman Müdürlüğüne ’de karar tebliğ edildi. İşlemler olduğu gibi duracak” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş