Altıncı şirket Karadağ’ı terk etti!

Çan`a bağlı Karadağ Köyü civarında bulunan ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.`ye ait maden sahasının terk edildiği öğrenildi. Şirket 2019 yılına kadar olan izninin iptal edilmesi için başvururken, bakanlığın ilgili birimi tarafından iznin iptal edildiği öğrenildi. Çevre mücadelesi boyunca “Altıncı Şirket Karadağ`ı terk et” sloganı atan köylülerin sloganı gerçek oldu. İlgili şirket kendi isteği ile iznini iptal ettirdi.

1140
 
 
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 27.09.2012 tarihinde yapılan ihale ile Çan`ın Karadağ köyündeki maden sahası 890 bin TL bedel ile ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş. tarafından alınmıştı. Arama ruhsatı 30 Ekim 2012 tarihinden itibaren 7 yıl süre ile yürürlüğe girmiş ve arama ruhsatı ihale bedeli 2 Aralık 2012 tarihinde 890 bin TL olarak ödenmişti. Ruhsat sahası bin 880.53 hektar olup, Maden arama ve Altyapı ve Tesisi için izin alınan alanlar: Maden Arama: (altın) 14 bin m2 (36 adet sondaj yeri), Altyapı ve Tesis: 31 bin 913, 04 m2 olmak üzere Toplam Alan 45 bin 913,13 m2 olan alan ilgili olarak şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na başvuruda bulunarak izninin iptal edilmesini istedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Çan Orman İşletme Müdürlüğü, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşların onayı ile altın madeni faaliyetlerine başlayan şirket, bu sırada halkın büyük bir tepkisiyle karşılaştı. Özellikle 2014 yılı Karadağ Köylülerinin `direniş yılı` olurken, direnişlerini çevre köy, ilçe ve beldeler ile Çanakkale merkezde de sürdüren köylüler, il genelinde halkın da büyük desteğini arkalarına aldılar. 1914 Bulgaristan göçmeni olan Karadağlıların, Karadağ Direnişi bu koşullar üzerine başladı ve niyetinde başarıya oluştu.
 
 
Firma neden çekildi?
ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş., 2 Mart 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü`ne buş vuruda bulunarak 2019 yılına kadar olan izninin iptal ettirilmesini istedi. Bunun özerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü de ilgili yazı ve imzaları ile iznin iptal edilmesine karar verdi. Bölgede 46 bin metrekarelik alanda tam 36 adet sondaj izni alarak çalışmalarını yürükten şirketin böyle bir kararı almasında halkın ve köylülerin direncinin büyük rol oynadığı tahmin ediliyor. Öyle ki Karadağ Köylüleri, sadece Karadağ`da değil, Dondurma, Ahmetler, Şahinli ve diğer çevre talanı yatırımlarına karşı köylülerle de dayanışmasını sürdürerek, onların mücadelelerine de destek oldu. Hatta, Dondurma Köyü`nde yapılan Koza şirketine ait altın madeni ÇED toplantısı, köylülerin direnişi nedeni ile yapılamamıştı. Karadağ Köylüleri bu mücadelede de aktif bir mücadele sergilemişlerdi.
Dava 5 Mayıs`ta
ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.’nin Çanakkale İl Özel İdaresine açtığı davanın duruşması 5 Mayıs tarihinde görülecek. ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş.’nin Karadağ’da Sondaj Yöntemi ile Maden arama Faaliyeti ile ilgili, Karadağ Muhtarlığının 22 Temmuz 2014 tarihli müracaatı üzerine, İl Özel İdaresi, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından sahada yapılan incelemeler sonucunda; “Çan Karadağ, Kocayayla ve Doğancılar ile Biga İlçesi Ahmetler köyleri tarafından kullanılan 43 adet su kaynağı tespit edilmiş ve bu kaynaklar için koruma alanları belirlenmiş ve bu kapsamda, 36 adet sondaj noktası ile ilgili olarak, Su kaynakları koruma alanı içinde kalan 23 sondajın yapılamayacağı” şeklinde karar alınmıştı. Bu karar üzerine, ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş., Çanakkale İl Özel İdaresi kararı hakkında, “Kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması” için 17 Ekim 2014 tarihinde Çanakkale İdare Mahkemesine dava açması süreci üzerinden gerçekleşecek duruşma Çanakkale İdare Mahkemesi Duruşma Salonunda yapılacak.
Paylaş