Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği ile Kazdağları’nda nöbet turan vatandaşlar tarafından Kazdağları’ndaki altın madenciliği projelerinin pandemi gerekçesiyle durdurulması için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yapıldı. Başvuruda altın madenciliği faaliyetinin yok edici-yıkıcı bir faaliyet olduğuna yönelik bilimsel verilere yer verildi. Koronavirüs salgınlarının ve mutasyonlarının çevresel ekolojik yıkımlar, iklim değişikliği ve altın madenciliği ile gerçekleştiğine değinilen başvuruda madencilik faaliyetlerinin kesinlikle ve ivedilikle sonlandırılması istenirken, Kovid-19 pandemisinin sürmesi nedeniyle halk sağlığının tehdit altında olduğu gerekçesiyle Çanakkale Valiliği’ne yapılan başvuruda çeşitli önlemler alınması gerektiği iletildi. Bu önlemlerin başında yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesine sebep olduğu için ekolojik hasar veren ve altın madenciliği faaliyeti ile giderek bu hasarın artmasına neden olacak olan Alamos Gold (yerli iştiraği Doğu Biga Madencilik) firmasının orman arazisinden çıkarılması geliyor.
Alamos Gold’un Doğu Biga Madencilik’in) Kirazlı projesini engellemek üzere bir yılı aşkındır çadırlı nöbet tutan ‘Her Yer Kazdağları’ndaki yurttaşların gönüllü olarak kamu hizmeti- halk sağlığını koruyucu görev üstlendiğinin altı çizilen başvuruda, Çanakkale Valiliği’nin bu yurttaşların kamu hizmeti niteliğindeki tüm faaliyetlerine dönük engelleyici kararlar almaması, pandemi gerekçesiyle kesilen idari para cezalarının da iptal edilmesi gerektiği söylendi.
Başvurucular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından da örnekler vererek kamu görevlilerinin kamu sağlığını koruyacak olan bu adımları atmamaları durumunda pandemi ile birlikte yaşanılacaklardan da sorumlu olacaklarını ve gelecekte AİHM tarafından Türkiye aleyhine hükmedilecek tazminatların devlet tarafından il hıfzıssıhha kurulu üyelerine rücu edileceğini vurguladılar.
(Eren Aşnaz)