havadurum

Altın madeni Türkmen Dağı'nı tehdit ediyor

946
Park Holding`in bir iştirakı olan CVK Madencilik tarafından Balıkesir`in İvrindi İlçesine bağlı Sarıalan Köyü yapılmak istenen altın madeni zenginleştirme projesi tepki çekiyor. Bölgede çok sayıda madencilik faaliyetinin yapılıyor olmasının ve bunlara yenilerinin eklenmesinin yaşamı tehdit ettiği ifade ediliyor. 
Sarıalan köylüleri isyanda!
Park Holding-CVK Madencilik tarafından yürütülen Sarıalan Altın Madeni Zenginleştirme Tesisi Projesi ÇED sürecinin devam ettiğini dile getiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, "Ancak proje kapsamında yeni cevher yatakları bulabilmek için bir yanda da arama sondajları sürdürülüyor" dedi. 
"Hayvanlar sondaj çukurlarında telef oluyor"
Sondaj çalışmalarının köyün çok yakınlarına kadar geldiğini ifade eden Doğan, "sondajlar için açılan ve hiç bir önlem alınmayan kimyasal dolu çukurlara geçtiğimiz yıl köylülerin ineği düşmüştü. Geçtiğimiz günlerde de bir koyunun düştüğü öğrenildi. Türkmen Dağı`nın ormanlarını yok edecek olan CVK Altın Madeni Projesi sondajları ve ÇED süreci acilen durdurulsun!" dedi.
2017`de 16 hektar ile başladı, 216 hektara çıktı
Proje için 2017 yılında 16 hektarlık alanda "ÇED Gerekli Değildir" kararı alındığını dile getiren Doğan, bugün yüzde 85`i ormanlık alan olan 216 hektar ile zenginleştirme tesisi kurulmak istendiğini söyledi. 
Doğan, "Sarıalan Köyü`nde halkın katılımı toplantısı yapıldı. Halk projeyi istemediğini belirtti ve imza topladı, Bakanlık temsilcisine verdi. 
Ancak bu bilgi ÇED Raporunda yer almıyor" dedi. 
Çok sayıda köyü olumsuz etkileyecek
Proje kapsamında 8 milyon 825 bin ton cevher üretimi planlanırken, bu sırada bölgeden çıkarılacak pasa miktarı ise 13 milyon 124 bin 363 ton olacağı proje dosyasından öğrenildi. 
 
2023`te üretime başlayacak olan CVK Madencilik, proje üretim ömrünü 9 yıl olarak belirledi. Sarıalan başta olmak üzere, proje alanına yakın; Gökçeyazı, Çamköy, Sofular, Kirazköy, Ereklikömürcü, Kutludüğün, Bahçedere, Akçalören, Kocaören, Kırankışla, Bayındır, Büyükfındık, Küçükfındık, Meryemdere ve Dallımandıra köylerinin etkileneceği ifade edildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş