Almanlar Kazdağları`nı görünce şok oldular

Çanakkale Belediyesi`nin davetlisi olarak 50. Uluslararası Troia Festivali`ne katılmak üzere Osnabrück Delegasyon Başkanı Michael Hagedorn önderliğinde kentte gelen Osnabrück Delegasyonu heyeti, ziyaret amaçlı gittikleri Kazdağları`nda devam eden altın arama çalışmalarının yarattığı tahribatı görünce şoka girdiler.

1055
Osnabrück Delegasyon Başkanı Michael Hagedorn önderliğindeki Osnabrück Delegasyon heyeti, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Hagedorn, Kazdağları`na bir gezi düzenlediklerini ve bu gezide altın arama çalışmaları nedeniyle Kazdağları`nın tehlike altında olduğunu görünce çok şaşırdıklarını ifade etti. Dünya için çok önemli olan Kazdağları`nın altın arama çalışmalarına heba edilmesine izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Hagedorn; “Kazdağları`nda var olan doğa, altın için yok edilmemeli” dedi.
 
 
“Kazdağları`nın doğası, altın için yok edilmemeli”
Osnabrück heyetinde farklı partilerin üyelerinin olduğunu belirten Hagedorn, heyet olarak Kazdağları`nın doğasına dokunulmaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ifade ederek; “Gittiğimiz Kazdağları`nın eşsiz doğasına hayran kaldık. Sadece Çanakkale`nin değil dünya mirası olarak kabul edilebilecek bir bölge. Gezi sırasında Kazdağları`nda altın arama çalışmalarının yapıldığının farkına vardık. Osnabrück`ten gelen delgasyonda yer alan arkadaşlarımızla bu konuyu konuştuk. Şu an burada farklı partilerin üyeleri var ama Kazdağları`nın doğasına dokunulmaması gerektiği konusunda hemfikiriz. Kazdağları`nda var olan doğanın, altın için yok edilmemesi gerekiyor. Çünkü Kazdağları sadece Türkiye için değil bütün dünya için çok önemli bir yer” diye konuştu.
 
“Büyük bir şoktayız”
Altın arama çalışmaları kapsamında Kazdağları`nın katledilmesi nedeniyle büyük bir şok yaşadıklarına dikkat çeken Hagedorn; “Kazdağları`nı görün insanların buradan etkilenmemesi mümkün değil. Çünkü Kazdağları doğasının nasıl katledildiğinin farkındayız. Heyet olarak büyük bir şok yaşıyoruz. Bu sadece Çanakkalelilerin değil, dünya insanı olarak bizi şok eden bir durum. Oradaki insanların gelecekte ne kadar büyük zorluklar çekeceğini de biz biliyoruz. O yüzden bu konuya önem verilmesi gerekiyor” dedi.
 
“Altın arama çalışmaları yasaklanmalı”
Doğayı katletmenin hiç kimseye bir fayda getirmeyeceğini kaydeden Hagedorn, Çanakkale Belediyesi`nin kardeş kenti olarak Kazdağları`na gösterilen duyarlılığı desteklediklerini ve her zaman Çanakkalelilerin yanında yer alacaklarını söyledi. Kazdağları`nda altın arama çalışmalarının yasaklanması gerektiğinin altını çizen Hagedorn; “Çanakkale Belediyesi`nin Kazdağları`na göstermiş olduğu duyarlılığın farkındayız. Bizde Çanakkale Belediyesi`nin kardeş kenti olarak bunu desteklemek isteriz. Çanakkalelilerin yanında olduğumuzu sizlerin aracılığıyla Çanakkalelilere duyurmak istiyoruz. Doğayı katletmenin hiç kimseye bir faydası olmayacaktır. Öncelikle insanlığa faydası olmayacaktır. Bu demokrasiye aykırıdır. Bu konuda da hemfikiriz. Kazdağları`nda altın arama çalışması yapılmaması gerekiyor. Buna izin verilmemeli ve aslında yasaklanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
“Demokrasi anlayışıyla bağdaşan bir yaklaşım değil”
“Almanya`dan gelen partilerin temsilcileriyle burada biz bir karara vardık. Halkın tepkisine rağmen altın arama çalışmalarının devam ettirilmesi kesinlikle demokrasi anlayışıyla bağdaşan bir yaklaşım değil” diyen Hagedorn; “Altın arama çalışmalarına tepki gösteren Çanakkalelilerin bu yaklaşımını Almanya`dan da desteklemek isteriz. Gerek basından gerekse oradaki halkı bilinçlendirerek Çanakkale halkının yanında olmak isteriz. Toprak altı suların sadece bu bölgede değil, daha birçok yere ulaştığını da biliyoruz. Bu nedenle altın arama çalışmaları sadece bu bölgeyi değil, daha birçok bölgeyi de etkileyecektir. Hatta Türkiye sınırlarını aşan durumda olduğunu da tahmin ediyorum. Kazdağları`nda Midilli Adası`na kadar ulaşan toprak altı sular var. Bunun mutlaka önlenmesi gerekiyor. Bu şekilde doğaya böyle bir zarar verilmesi kabul edilebilir bir durum değil” şeklinde konuştu.
 
“Almanya`da hiçbir iktidar bunun arkasında duramazdı”
Bir basın mensubunun `Kazdağları`nda yaşanan altın arama çalışmaları Almanya`da olsaydı halkın tepkisi nasıl olurdu veya böyle bir konunun Almanya`da gerçekleşme oranı nedir?` şeklindeki sorusuna da cevap veren Hagedorn; “Halkın büyük tepkisine rağmen böyle bir şey yapılıyorsa, Almanya`da bu çok zor gerçekleştirilir. Hatta gerçekleştirilemez diye düşünüyorum. Sonuçları bu kadar bariz bir şekilde ortadayken Almanya`da hiç bir iktidar bunun arkasında duramazdı. Çünkü burada çok bariz bir şekilde doğa katliamı var. Bağımsız mahkeme, Almanya`da bu boyuta getirmeden bunu durdururdu” dedi. Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, tepkilere rağmen altın arama çalışmalarının sürdüğü Kazdağları`na karşı gösterdikleri duyarlılık nedeniyle Osnabrück heyetine teşekkür etti.
Paylaş