havadurum

Alkol yasağı hükümetin dayatması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün büyük tepki toplayan alkol yasası ile ilgili düzenlemeyi onaylanmasının ardından tartışmalar devam ediyor. Alkol düzenlemesi ile alkollü içeceklerin saat 22:00-06:00 saatleri arasında marketlerde ve büfelerde perakende satışının yasaklanmasını değerlendiren vatandaşlar yasanın tepkilere rağmen geçirilmesini hükümetin dayatması olarak yorumladı.

1032
Alkol düzenlemesi ile alkollü içeceklerin saat 22:00-06:00 saatleri arasında marketlerde ve büfelerde perakende satışının yasaklanmasını değerlendiren vatandaşlar yasanın tepkilere rağmen geçirilmesini hükümetin dayatması olarak yorumladı.
 
 
“İki bira keyfi yapmak benim en doğal hakkım”
Haluk Ergen: Ben alkol yasağı getirilmesine karşıyım. Ben akşam 22:00`de mekan kapatıyorum. O saatte  Bir de sonuçta ben bu biratı marketten alıp belki evimde içmek istiyorum. Büfelerde zaten satış saat akaşm 22:00`den sonra olur. Biraz da bu yasağın büfeler ve marketlere uygulanmasının ve ruhsatlı mekanlarda serbsest bırakılmasının nedeni oralarda fahiş fiyat uygulanacak olması. Gidip 3-4 liraya büfeden alacakken, adam gidip 18 lira verip işletmeyi zengin etsin istiyorlar. İçmeyin demek yasakçı bir ülkeye doğru gittiğimizi gösteriyor.
 
 
 
 “Dindar nesil projesinin parçası”
Hakan Şinik: Bu düzenleme çok saçma. Hükümetin sadece kendi istediğini toplumda dayatma çabasının bir göstergesi ve dindar nesil projesinin bir parçası. Bu düzenlemeden sonra el altından içki satışları yapılacak, torbacılar çıkacaktır.
 
 
 
“Kişisel haklara saldırı”
Okan Okutucu: Bu yasak kişilerin özgürlüğüne ve kişisel haklarına yapılan bir saldırı. Bu yasağa uyulacağını sanmıyorum, belki göstere göstere satılmaz, ama illa ki satılır. Türkiye birçok konuda AB ülkelerinde uygulanan yasaları kendine uyarlamaya çalışıyor, ama uyguladıkları da salt yasakçı taraflar. Ayrıca yazın insanlar akşam serin olduğu için dışarda daha fazla vakit geçirir, saat 22 oldu demek absürt.
 
Alkol düzenlemesi ne getiriyor?
Yasal düzenleme ile alkol satışı, tüketimi ve reklamı yeni olarak şu hükümleri içeriyor. Alkollü içkiler 22.00 ve 06.00 saatleri arasında marketlerde ve büfelerde perakende olarak satılamayacak. Yasağa uymayan büfe ve marketlere 20 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek. Televizyonlarda yayınlanan film, dizi ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmeyecek. Bu yasağa uymayanlara RTÜK tarafından 5 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar ceza kesilecek. 18 yaşını doldurmayan kişilere içki sunumu yapan ve satan kişilere `sağlık için tehlikeli madde temininden` 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 10 bin Türk lirasından 500 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek. Türkiye`de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajına, içkinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajı, resim şekil veya grafik konulacak. Uyarı mesajını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Alkol satış ruhsatı olan tesisler ile market ve büfelerin, örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler ile arasında en az 100 metre mesafe bulunması şartı aranacak. Turizm belgeli işletmelerde bu koşul aranmayacak. Ruhsat satış iznini bu yasadan önce alanlar, kapsam dışı olacak. Ayrıca taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapılarda düzenlenecek süreli etkinliklerde de içki sunumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun izin vermesi koşuluyla mümkün olacak. Perakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konduğu ve üzerlerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular, işyerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl süreyle kullanılabilir. Alkol üfleme cihazını reddedenlere para cezası verilecek. Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak. 1 promil üzerinde alkollü içki aldığı tespit edilen sürücülere, TCK`ya göre 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Alkollü içkilere dönük uluslararası tanıtım fuarları bu kapsamda olmayacak. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinlikte ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanamayacak. Bar ya da restoranın dışında alkollü içki kullanılamayacak.
Paylaş