Alkol yasağı abartılıyor mu?

İçki satışı konusunda kısıtlamalar getiren düzenleme TAPDK`nın yönetmeliğinde de yer aldı. 18 yaşından küçük olduğu kanısı oluşan satıcı, müşterisinin kimliğine bakabilecek! TÜKODER Başkanı Berkit, “Kimse kimlik göstermek zorunda değil. Alkol yasağı abartılıyor gibi geliyor” dedi.

666
Alkol satan işletmeler 18 yaşın altında olduğundan şüphelendikleri kişilere kimlik sorabilecek. Alkole 22.00 ila 06.00 saatleri arasında getirilen satış yasağı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (TAPDK) yönetmeliğinde de yer aldı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete`de yayımlandı. Tütün mamulleri ve alkollü içkiler “tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere”, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak veya sunulamayacak. Yaş konusunda tereddüde düşülmesi halinde satıcı, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi talep edilecek.18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında; alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışında olacak.
 
 
Abartılıyor mu?
Resmi Gazete`de yayımlanan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu`nun Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yer alan yaş konusunda tereddüde düşülmesi halinde satıcı, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi talep edilebilmesi ile ilgili düzenleme TÜKODER`den tepki çekti. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Zaten insanların ne içeceğine ve ne zaman içeceğine karışılabildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bazı şeyler artık bizleri şaşırtmıyor. Ancak kimlik bir insanın özel bilgilerinin yer aldığı belgedir. Bunu resmi bir görevi olmayan kişilere ve hatta zorunlu olmadıkça kimse kimliğini göstermek zorunda değil iken, böyle bir uygulama yapılması garip bir durumdur. Alkol yasaklarının abartıldığını düşünüyorum. Doğru bulmuyorum” dedi.
Paylaş