havadurum

Alkol satan esnaf zor durumda

1906

İçişleri Bakanlığı`nın son yayınladığı korona virüs tedbirleri kapsamında, Çanakkale İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından 20 Kasım Cuma günü alınan "alkol satışı yapan bakkal ya da büfelerin 10:00 ila 20:00 saatleri arasında faaliyet göstermesi" kararı sonrası, alkol satışı yapan esnaf zor durumda kaldı. Alkol satmayan bakkal ve büfeler böyle bir yasağa maruz kalmazken, alkol satan bakkal ve büfeler karar kapsamında dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyorlar. Alkol satışı yapan Çanakkale esnafı, özellikle alkol satan büfelerin saat 20:00`den sonra açık olmamasına ve alkol satışının korona virüs ile ne gibi bir bağlantısı olduğuna anlam veremediklerini dile getirdi. Alkol satışı gerçekleştiren bazı büfelerin, yasağı kapsamayan saatlerde dahi dükkanlarını açmaması ise dikkat çekti. 


"Esnaf hâlihazırda yaşanan ekonomik krizden dolayı zaten zor durumdadır"
Bu duruma Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) Başkanı Özgür Aybaş yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Yapılan uygulamanın adaletsiz olduğunu söyleyen Aybaş, "Yasakların koronavirüsten korunma maksadının dışında farklı gayeler taşıdığı hakkında akıllarda şüpheler oluşmuştur" ifadelerini kullandı. Alkollü içki satan dükkanların hükûmet tarafından yok sayıldığını öne süren Aybaş, "Küçük esnaf hâlihazırda yaşanan ekonomik krizden dolayı zaten zor durumdadır. Her gün alacaklı ve faturalar ile mücadele etmeye çalışırken, şimdi de keyfi olarak yapılan düzenleme ile esnafın ekonomiye ilişkin beklentisi ve güveni daha da azalmıştır" dedi. Aybaş, alınan kararı "acı reçete" olarak değerlendirirken; "Sadece alkollü içki satan işletmelerin saat 20.00`de hizmetine son vermesi koronavirüs ile mücadeleden ziyade hükûmetin yaşam tarzına müdahalesi olarak mı görülmelidir?" diye sordu.

CHP tepkili ancak Başkan Gökhan`ın imzası var
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu karar bir akıl tutulmasıdır" diyerek duruma tepki göstermişti. Ağbaba, yaptığı açıklamada 155 bin tekel bayisi olduğunu hatırlatarak "155 bin tekel bayisini ve geçindirmek zorunda oldukları aileleri ile birlikte 500 bin civarında kişiyi açlığa mahkûm etmek demektir" dedi. CHP de tekel yasağının makul bir şekilde yeniden düzenlenmesi için iktidara çağrıda bulundu.
(Atakan Alkış)
Paylaş