havadurum

ALES/3 Sınav Sonuçları Açıklandı! ÖSYM Sorgulama Ekranı Nasıl Kullanılır?

ALES/3 sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 Aralık 2023 tarihinde açıklandı. Adaylar, sonuçlarını ÖSYM’nin sonuç sayfası üzerinden sorgulayabilirler. ALES/3 sonuçları, akademik kariyer yapmak veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen adaylar için büyük önem taşıyor.

1265

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/3) sonuçları, ÖSYM tarafından 5 Aralık 2023 tarihinde açıklandı. 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanan sınava katılan adaylar, sonuçlarını ÖSYM’nin sonuç sayfası üzerinden sorgulayabilirler. ALES/3 sonuçları, akademik kariyer yapmak veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, ALES/3 sınav sonuçları nasıl öğrenilir? ALES/3 sınav sonuçları ne anlama gelir? ALES/3 sınav sonuçlarına itiraz edilebilir mi? İşte, ALES/3 sınav sonuçları ile ilgili merak edilenler…

ALES/3 Sınav Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

ALES/3 sınav sonuçlarını öğrenmek için adayların, ÖSYM’nin sonuç sayfası adresine girmeleri ve T.C. kimlik numaraları ile şifreleri ile giriş yapmaları gerekiyor. Adaylar, giriş yaptıktan sonra ALES/3 sınav sonuç belgelerini görüntüleyebilir, indirebilir veya yazdırabilirler. ALES/3 sınav sonuç belgesinde, adayların sınavda aldıkları ham puanlar, standart puanlar, yüzdelik puanlar ve yüzdelik sıraları yer alıyor. ALES/3 sınav sonuç belgesi, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanıyor.

Adaylar, sınav sonuçlarına 5 Aralık 2023 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.

ALES/3 Sınav Sonuçları Ne Anlama Gelir?

ALES/3 sınav sonuçları, adayların akademik personel seçme veya lisansüstü eğitim giriş süreçlerinde kullanabilecekleri puanları ve sıralamaları gösteriyor. ALES/3 sınavında, adaylar Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 olmak üzere dört testten oluşan bir sınavda 50’şer soru yanıtlıyorlar. Adayların her testte aldıkları ham puanlar, testin ortalaması ve standart sapması kullanılarak standart puanlara dönüştürülüyor. Standart puanlar, adayların testler arasındaki başarı farklılıklarını ortadan kaldırmak için kullanılıyor. Adayların standart puanları, ağırlıklı olarak hesaplanan Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puanlarına dönüştürülüyor. Sayısal puan, Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerinin standart puanlarının ortalamasıdır. Sözel puan, Sözel-1 ve Sözel-2 testlerinin standart puanlarının ortalamasıdır. Eşit Ağırlık puanı, Sayısal ve Sözel puanların ortalamasıdır. Adayların bu puanları, yüzdelik puanlara ve yüzdelik sıralamalara dönüştürülerek, adayların sınavdaki başarı durumlarını gösteriyor. Yüzdelik puan, adayın sınavda aldığı puanın, sınava giren tüm adayların puanları arasındaki yüzde olarak konumunu gösteriyor. Yüzdelik sıra, adayın sınavda aldığı puanın, sınava giren tüm adayların puanları arasındaki sıralamasını gösteriyor. Örneğin, bir adayın Sayısal puanının yüzdelik puanı %90 ise, bu adayın Sayısal puanı, sınava giren tüm adayların %90’ından yüksek, %10’undan düşük demektir. Aynı şekilde, bir adayın Sayısal puanının yüzdelik sırası 1000 ise, bu adayın Sayısal puanı, sınava giren tüm adayların 1000’incisi demektir.

ALES/3 Sınav Sonuçlarına İtiraz Edilebilir Mi?

ALES/3 sınav sonuçlarına, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 10 gün içinde itiraz edilebilir. Adaylar, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapabilirler. Adaylar, sınav sonuçlarına itiraz etmek için, ÖSYM’nin internet sayfası üzerinden yayımlanan “Sınav Sonuçlarının İncelenmesi ve İtiraz Ücretleri” başlıklı duyuruda belirtilen ücreti, ÖSYM’nin internet sayfası üzerinden yayımlanan “Ödeme Yöntemleri” başlıklı duyuruda belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfası üzerinden kredi kartı ile yatırmaları gerekiyor. Adaylar, itiraz ücretini yatırdıktan sonra, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden itiraz başvurusunu yapabilirler. Adaylar, itiraz başvurusu yaparken, itiraz ettikleri testin adını, soru numarasını, itiraz nedenini ve itiraz ücretinin yatırıldığına dair dekontun fotoğrafını sisteme yüklemeleri gerekiyor. Adaylar, itiraz başvurusunu yaptıktan sonra, itiraz sonucunu ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden takip edebilirler. ÖSYM, itiraz başvurusunu değerlendirerek, adaylara itiraz sonucunu bildirir. İtiraz sonucunda, adayın lehine veya aleyhine bir değişiklik olması durumunda, sınav sonuç belgesi güncellenir. İtiraz sonucunda, adayın lehine bir değişiklik olmaması durumunda, itiraz ücreti iade edilmez. İtiraz sonucunda, adayın aleyhine bir değişiklik olması durumunda, itiraz ücreti iade edilir. Adaylar, itiraz sonuçlarına karşı yargı mercilerine başvurabilirler.

(Erhan Taylan)

Paylaş