havadurum

Akvaryum Koyu kapatıldı!

Bozcaada’nın en güzel ve meşhur koylarından biri olan Akvaryum Koyu’nun girişine demir kapı yapılarak kilit vuruldu. Gün boyu şaşkınlık yaratan demir kapının hikayesi ise çok geçmeden anlaşıldı. Akvaryum Koyu yolunun Kamil Erdoğan isimli bir vatandaşa ait olduğu ortaya çıktı. Erdoğan`ın, Akvaryum Koyu’nda doğanın katledildiğini öne sürerek demir kapıyla yolu kapattığı iddia ediyor.

706
Bozcaada Haber sitesinin haberine göre; Bugün (7 Nisan) Akvaryum Koyu’na gitmek isteyen ve o güzergahtan geçen adalı vatandaşlar koyun girişinde yüksek demir kapıyla karşılaştılar. Akvaryum Koyu’nun tek giriş yolunun demir kapıyla kapatılmasına anlam veremeyen adalılar bu manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Bazı vatandaşlar ise duruma anlam veremeyince cep telefonları ile çektikleri görüntüleri Bozcaada Haber’e gönderdiler. Bozcaada Haber ise çok geçmeden Akvaryum Koyu’na giderek yolun girişine yapılan demir kapının fotoğraflarını çekerek olayın aslını araştırdı. Kısa zamanda edindiğimiz bilgilere göre Akvaryum Koyu’nun yolu Kamil Erdoğan isimli bir vatandaşın özel mülkü olduğu ortaya çıktı. Ve iddialara göre Akvaryum Koyu’nun neredeyse kumsal harici bütün alanı Kamil Erdoğan isimli şahsın kendi özel mülkü. Ve yine iddialara göre şahsın Akvaryum Koyu mevkiinde yaklaşık 2 bin dönüm arazisi bulunmakta.
 
“Kapının nedeni doğanın katledilmesi”
Konu ile ilgili Akvaryum Koyu’nun yolunu demir kapıyla kapatan ve mülkün kendisine ait olduğunu iddia eden Kamil Erdoğan, “Ben bugüne kadar o alanın ve yolun kendi mülküm olmasına rağmen hiç kimseye bir şey demedim. Ancak son zamanlarda oradaki bitki örtüsü yok oluyor, çöpler, şişeler ve hatta moloz bile dökmeye başladılar bu yüzden yolu kapattım’’ dedi. Kamil Erdoğan, kendisinin bugüne kadar hiçbir şekilde Akvaryum Koyu’ndan istifade edilmesine karşı olmadığını ancak bundan sonraki süreçte o alanda yapılan doğa katliamına karşı kendi önlemlerini alacağına davurgu yaptı. Konu ile ilgili Bozcaada Haber’e konuşan Kamil Erdoğan şunları ifade etti: “Ben bugüne kadar hiç kimsenin oradan istifade etmesine karşı durmadım bundan sonrada bunu düşünmek istemem. Herkesin o güzel nimetlerden yararlanmasını isterim. Fakat tabii ki bende kendi özel mülkümün zarar görmesini istemem. Fakat gidin görün birileri denizin dibine molozlar dökmüş. Bitkiler yok olmaya başlamış. Ve her yer çöp. Bazı alanlara da beton dökmüşler . Ayrıca denizin dibine kadar arabayla girmenin de mantığını anlamıyorum. Bu şekilde olunca bende bu kapıyı yaptım. Sonuçta bende kendi özel mülkümün harap olmasını istemem.’’
 
Ne olacağı belirsiz!
Kamil Erdoğan, Bozcaada Haber’in “Bundan sonraki süreçte bu kapı hep kalacak mı? Kimseye geçiş izni vermeyecek misiniz?’’ sorusuna ise “Ben dediğim gibi herkesin buradan istifade etmesini isterim ancak şuan en son gördüğüm manzara karşısında hala çok üzgünüm. Bu yüzden şuan için bir şey söylemek istemiyorum. Ancak bu şekilde devam etmesine izin vermem. Bunun için kendimce bir takım önlemler alacağım” şeklinde yanıt verdi.
 
Başka bir yol yok
Akvaryum Koyu’nun tek yolu demir kapıyla kapanmasının ardından gözler yerel yönetime çevrildi. Bozcaada Haber konu ile ilgili yetkililerden edindiği bilgilere göre koy için başka alternatif bir yol bulunmamakta. Yani Kamil Erdoğan’ın kendisine ait olan yolun haricinde denize ulaşmak için kamuya ait başka bir arsa yok. Yetkililer ise bu sorunun kısa zamanda uzlaşmaya varılarak çözüleceği görüşünde. Ayrıca yetkililer “Eğer mülk sahibi ile uzlaşma sağlanamazsa kamulaştırma yapılabilir mi?’’ şeklindeki sorulara karşılık olarak ise, bunun için o alanın imara işlenmesi ve ardından kadastro yolu ile sorunun çözülebileceğini ifade ettiler. Fakat bunun zaman alacağı ve imarların da bitmesinin gerektiğinin altını çizdiler. Ayrıca bazı iddialara göre ise bu durumun yaşanmasının tek nedeni güney sahillerini imara kapatan düzenleme. Bu iddialara göre ise Akvaryum Koyu’nda arazileri bulunan Kamil Erdoğan, yeni imar düzenlemesi sonrası tepkisini bu şekilde gösterdiği ifade ediliyor.
Paylaş