Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği Aktif Yaş Alma Komisyonu tarafından, "Aktif Yaş Alma Farkındalık Komisyonu Etkinlikleri 1" düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinliğe Komisyon Üyesi Emekli Hemşire-Sosyolog Gülseren Eren Cebecioğlu ve Doç. Dr. Sevnur Ergin Mandacı konuşmacı olarak katıldı. ÇASEMDER Aktif Yaş Alma Grubu üyesi Hüseyin Öztürk ise bağlamasıyla seslendirdiği mini müzik dinletisi gerçekleştirdi. ÇADEMDER bürosunda gerçekleşen etkinlikte; Dernek Yönetim Kurulu, komisyon ve dernek üyeleri, farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte katılımcılar etkinlikle ilgili memnuniyetlerini dile getirerek, bir sonraki etkinlikte buluşmak üzere düşüncelerini ifade ettiler. Son olarak etkinlik Yönetim Kurulu ve Komisyon tarafından çiçek takdimiyle son buldu.
Cebecioğlu, aktif yaşlılık hakkında bilgi verdi
"Aktif Yaşlılık" konusuyla ilgili bilgi veren Komisyon Üyesi Emekli Hemşire-Sosyolog Gülseren Eren Cebecioğlu; Aktif Yaşlılık hakkında bilgilendirmede bulundu. Yaptığı çalışma hakkında yaşam kalitesi belirleyicileri; üzerinde en çok anlaşılan yaşam kalitesi kavramları; sağlıklı ve bağımsız olmak, bedensel olarak aktif, ruhen huzur ve mutluluk içinde olmak, ekonomik açıdan bağımsız olmak ve özgürce dinlenebilme hakkına sahip olmak gibi konulara dair yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, sonuçlarını paylaştı.
Hücresel yaşlanma nedir?
Konuk konuşmacı Doç. Dr. Sevnur Ergin Mandacı ise hücresel yaşlanma; yaşlanma olgusu hücre ve hücre organelleri, kromozom ve DNA gibi genetik materyal, hücre bölünmesi, hücre yenilenmesi, hücre döngüsü, kök hücre (embriyonik, yetişkin), ölümsüz hücre gibi konulara değindi. "Hücre duyar mı?" sorusu üzerine paylaşımda bulunan Mandacı, hücreler arası iletişim, hücresel stresler ve hücresel yaşlanma, hücre enerjisi (glikoliz, krebs döngüsü), moleküler yaşlanma, hücresel hasar, tetiklediği hastalıklar konularını içeren bilgilendirmelerde bulundu.
Çalıdağ "Talepler değerlendirilerek etkinlikler devam edecek"
Etkinliğe dair ÇASEMDER Başkanı Ülviye Çalıdağ, "2021 yılında kurulmuş olan komisyonumuz öncelikle WhatsApp üzerinden üyelerimize bilgilendirmeler yaparken planlarımız dahilinde üyelerimiz, kurum ve sivil toplum kuruluş üyelerinin katılımıyla yüz yüze etkinliklerine başladı. Etkinliğin kolaylaştırıcılığı tarafımdan yapılmıştır. Etkinlik, komisyon süreci hakkında bilgi verilerek başladı. Etkinlikler planlanan konular ve öneriler doğrultusunda talepler de değerlendirilerek devam edecek" dedi.
Çalıdağ, ileriye dönük etkinliklerle ilgili bilgi verdi
Başkan Çalıdağ ileriye dönük yapılacak olan etkinliklere dair bilgi vererek, "İleriye dönük yapılması planlanan etkinlikler olan; aktif yaşlılık ve belirleyicileri, yaşla beraber görülen yeti yitimleri nelerdir, yeti yitimleri ve görülen sorunlar, önlemler, yaşla beraber sık görülen hastalıklar nelerdir, akılcı ilaç kullanımı ve takviye ilaçlar, beslenme, ileri yaşta psikolojik, sorunlar ve kırılganlık, ileri yaş tüketici sorunları, yaşlı hakları, yaşlı dostu şehirler - ulaşılabilirlik konularını katılımcılarla paylaştık. Öneriler olduğu taktirde ilave konuları da belirleyeceğimizi ilettik" dedi.
(Damla Yeltekin)