AKP binasının içinde Kürtaj Yasası’nı protesto ettiler

Kürtaj Yasası ile ilgili sorunları dile getirmek için AKP İl Başkanlığı’na giden Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi üyeleri, muhatap bulamadı.

536
AKP İl Başkanlığı binasına gelen kadınlar, kürtaj yasasını tartışacakları bir yetkiliyi bulamayınca burada bir basın açıklaması yaparak bir ilke imza attılar.
 
Bakanlar Kurulu’na gelmesi beklenen kürtaj yasasını protesto eden ve yasa ile ilgili bazı taleplerini de açıklayan kadınlar, gebe bebek lohusa izleme sistemi’nin (GEBLİZ) bir fişleme aracı olduğunu ifade ettiler. Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi adına açıklama yapan Şeyma Öztürk, yasal kürtaj süresinin en az 12 hafta olması gerektiğini ve kadınların ücretsiz, nitelikli kürtaja ulaşımının sağlanması gerektiğini söyledi.
 
Dün yaşanan; bir kadının gebelik testi bilgilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından babasına  gönderilmesi konusunda değerlendirme yapan Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi üyeleri “Bir kadın arkadaşımızın iletişim bilgileri ve gebelik testi sonucu, Sağlık Bakanının isteği üzerine, cep telefonu yoluyla babasına gönderildi. Bu tamamen insan hakkı ihlalidir. Bu şekilde bizi kandırmaya çalışmasınlar. Kendi bedenlerimizin karar hakkına biz karar vermeliyiz. Kimse bu konuda söz sahibi değildir. Kürtaja hiçbir kadın keyfi bir şekilde isteyerek gitmez. Bunun sebepleri vardır. 10-15 kişi oturup bedenlerimiz hakkında söz sahibi değildirler. AKP’nin yapmak istediği tamamen kadın düşmanlığıdır” dedi.
 
 
 
Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi üyeleri, AKP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. AKP İl Başkanlığı binasına gelen kadınlar, kürtaj yasasını tartışacakları bir yetkiliyi bulamayınca burada bir basın açıklaması yaptı. AKP İl Başkanlığı’nda basın açıklaması yaparak bir ilki gerçekleştiren kadınlar, Bakanlar Kurulu’na gelmesi beklenen kürtaj yasasını protesto etti.
 
Yasa ile ilgili bazı taleplerini açıklayan kadınlar, gebe bebek lohusa izleme sistemi’nin (GEBLİZ) bir fişleme aracı olduğunu ifade ettiler. Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi adına açıklama yapan Şeyma Öztürk, yasal kürtaj süresinin en az 12 hafta olması gerektiğini ve kadınların ücretsiz, nitelikli kürtaja ulaşımının sağlanması gerektiğini belirterek; “Kürtaj yasasını konuşmak ve tartışmak için geldik. 10 haftaya çıkardıklarını söylüyorlar. Ama 10 hafta yeterli bir süre değildir. Her kadın bedeni farklı reaksiyon gösterir. GEBLİZ (Gebe Bebek Lohusa İzleme Sistemi) adı altında uygulama bir fişleme yöntemidir. Bu kadın bedenini takip ve denetim altına almaktır. Bir kadın arkadaşımızın iletişim bilgileri ve gebelik testi sonucu, Sağlık Bakanının isteği üzerine, cep telefonu yoluyla babasına gönderildi. Bu tamamen insan hakkı ihlalidir. Bu şekilde bizi kandırmaya çalışmasınlar. Kendi bedenlerimizin karar hakkına biz karar vermeliyiz. Kimse bu konuda söz sahibi değildir. Kürtaja hiçbir kadın keyfi bir şekilde isteyerek gitmez. Bunun sebepleri vardır. 10-15 kişi oturup bedenlerimiz hakkında söz sahibi değildirler. AKP’nin yapmak istediği tamamen kadın düşmanlığıdır. Bu uygulamalara Halkevci Kadınlar ve Üniversite Kadın Kolektifi adına karşıyız. Bu sorunları dile getireceğimiz AKP’li bir kadın ile bile konuşamadık. Kadın mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.
 
Açıklamanın ardından kendilerine muhatap bulamayan grup üyeleri daha sonra AKP İl binasından ayrıldı.
Paylaş