Akçay Savunması, "7 villa acilen yıkılsın"

778

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nda Edremit Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından "Enginkent Akçay" adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatları mahkemece iptal edildi. Göçmen kuşların önemli göç yollarından biri olan ve çok sayıda canlının yaşadığı sulak alanda yapılaşmanın önüne geçilirken, söz konusu alanda usulsüz olarak yapılan 7 villanın da acilen yıkılması istendi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği`nden oluşan Akçay Savunması konuyla ilgili "Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı`nın göçmen kuşları, flamingoları, kurbağaları, yılan balıkları çok sevindi. Beton altında boğulmaktan kurtuldu. Biz de çok sevindik. Neymiş, Akçay Sazlığı rant alanı değil, yaban hayatın yuvası imiş. Mücadelemiz bitmedi, sürecek: Usulsüz yapılan 7 villa acilen yıkılsın! bozulan alan rehabilite edilsin! Hukuka aykırı yapılaşmaya izin verenler hakkında cezai işlem uygulansın" açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?
Söz konusu alanla ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği, Zehra Erkün ve Fazilet Uysal tarafından; Balıkesir 2. İdare Mahkemesi`nde, hem Edremit Belediyesi hem de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi aleyhine, yürütmenin durdurulması ve ruhsatların iptali talebi ile 2021 yılında dava açmıştı.

"Beklediğimiz karar nihayet geldi"
Konuyla ilgili Akçay Savunması`nın açıklamasında, "Dava kapsamında 11 Mayıs 2022 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmış ve 08 Haziran 2022 tarihli bilirkişi raporu haklılığımızı kanıtlamıştı ve ardından da yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Edremit Belediyesi`nin karara itirazından sonra karar bozulmuştu. Yeniden görüşülen dosyada, ek bilirkişi raporundan sonra ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bursa Bölge İdare Mahkemesi, Edremit Belediyesi`nin ikinci itirazını reddederek, 16.02.2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararını kesinleştirmişti. 10 Nisan 2023 tarihinde Balıkesir`de yapılan duruşmaya katılmış, dava dilekçesinde yer alan iddialarımızı tekrarlarmış ve ruhsatların iptalini talep etmiştik. Beklediğimiz karar nihayet geldi. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, dilekçemizde yer alan beyanlarımızı ve bilirkişi raporunda yer alan görüşleri dikkate alarak, bizleri haklı buldu ve kararını verdi" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş