havadurum

AK Partili Gider yerel seçimlere ilişkin konuştu: "Kaybettiğimiz her yerde suç bizimdir"

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle basın mensupları ile bir araya gelen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider; yaklaşan yerel seçimi ve partilerin seçim çalışmalarını değerlendirdi. AK Parti’nin seçimleri kazanamadığı yerlerde vatandaşın ideolojik davrandığını düşünmeyeceklerini ve suçu kendilerinde arayacaklarını belirten Gider, “Diyeceğiz ki biz hizmetlerimizi anlatamadık. Suç bizimdir. Kaybettiğimiz her yerde suç bizimdir. Çünkü bizim geleneğimiz kaybettiğimiz seçimlerde vatandaşı suçlayan gelenek değildir. O Cumhuriyet Halk Partisi'nin işidir.” ifadelerini kullandı.

4181

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve beraberindeki parti il teşkilatı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle basın mensupları ile bir araya geldi.10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına; AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder ve Çanakkale’de aktif olarak faaliyet gösteren basın mensupları katılım sağladı. Teşkilat üyeleri; toplantıda birer konuşma yaparak, yaklaşan seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısında konuşma yapan İl Genel Meclis Başkanı Önder, “Partimizin belediye başkan adayı da açıklandı. Dolayısıyla ben bu dönemde Çanakkale’nin makus tarihini değiştirecek bir belediye başkanı ve Çanakkaleli seçmenin de AKP Parti belediyeciliği ile tanışacağı inancındayım. Teşkilat olarak biz buna inanıyoruz.” dedi.

Makas: “Bir iddia ortaya koyduk”

İl Başkanı Makas, yerel seçim arifesinde olunduğunu hatırlatarak, dinamiklerin genel seçimlerden çok daha farklı olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde partinin Çanakkale Belediye Başkan Adayının Jülide İskenderoğlu olarak açıklandığını yineleyen Makas, ”Geçmiş dönem Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu ile beraber biz de inşallah ilimizde, şehrimizin makus talihini değiştirmek adına, biz bir iddia ortaya koyduk. Bu iddianın, sadece AK Parti’nin ya da belediye başkan adayımızın iddiası olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale’de büyük hayallerimiz, projelerimiz var. Hak ettiği şehir ve yöneticilik anlayışına bir an önce kavuşması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Makas: “Beraber güzel işlere imza attık”

Çanakkale’nin hükümetin hizmetlerinden daha fazla istifade etme arzusu taşıdığını dile getiren Makas, şu ifadeleri kaydetti: “Biz geçtiğimiz yıllarda AK Partili bir belediye tarafından değil de CHP’li bir belediye tarafından yönetilse de biz beraber çok güzel işlere imza attık. Yeni dönemde de çok güzel işlere imza atacağımızda hiç şüphemiz yok. Çanakkale’ye bu anlamda alın terini akıtan her büyüğümüze de teşekkür etmeyi borç biliyoruz. Her şeyden evvel Çanakkale’ye hizmet eden kişinin bir eseri olması, bizim için kıymetli. Kim bir ağaç dikiyorsa, kim Çanakkale’nin büyümesine katkı sağlıyorsa bizim için kıymetli. Jülide Hanım, şu an Ankara’da, inşallah önümüzdeki dönemlerde Çanakkale’ye gelecek. Şu an Ankara’da ilgili kurum ve kuruluşlar, Çanakkale’de Türkiye yüzyılını inşa etmek için gerçekleştirmeyi planladığımız projeler için toplantılar gerçekleştiriyor. Bizim Çanakkale için kaybedecek bir dakikamız bile yok. Altını çizerek söylemek istiyorum ki Çanakkale’de önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı yaparak, kamuoyu ile paylaşacağız.”

Gider: “Siyasetçi olarak aynı unvanı taşımaktan çok memnun değilim”

Seçimlerin demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu aktaran Gider, “Belirli aralıklarla olması ve toplumun seçim havasına girmesi de kendimizi test etmemiz açısından çok kıymetlidir. Çünkü vatandaşlarımız, milletimiz bize yaptıklarımıza duyduğu ilgi ya da şikâyetleri en güzel seçimde anlatıyor. Seçim kadar güzel bir kamuoyu araştırması olamaz. İşi siyaset olan insanlar da seçim dışındaki hiçbir değişikliğin hak olmadığını bilirler. Bu seçimde birçok yerde biz Cumhur İttifakı ortakları olarak seçime gidiyoruz ki Çanakkale bunlardan biri. Çanakkale Merkez’de de Jülide İskenderoğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı olarak seçime gidiyor. Bazı illerde Milliyetçi Hareket Partisi tek başına gidiyor. Bazı iller de biz tek başımıza gidiyoruz, bazı illerde de rakip çıkıyoruz. Çünkü başından beri söylüyorum, Cumhur İttifakı bir gönül ittifakıdır, bir yol arkadaşlığıdır. Bir memleket için irade ortaya koyma birlikteliğidir. Adına ittifak diyen başka oluşumlara, 6’lı 7’li bilmem kaçlı oluşumlara benzetilmemesi gerekir dediğinde beni eleştirenler de olmuştu ama şu son dönemde gördükleriniz çok güzel ispatladı ki bu iki ittifak birbirine benzer iki oluşum değil. Birileri paylaşamadıkları genel müdürlükleri, birileri yüzde 1 oyu olmadan elde ettikleri milletvekilliklerinin keyfini yaşarken, biz dün olduğu gibi bugün de ‘bu memleket için gerekliyse kendi haklarımızdan vazgeçeriz’ mottosuyla yolumuza devam ediyoruz. O arkadaşlara da Allah yollarından versin demek dışında bir gayretimiz yok. Siyasetçi olarak da aynı unvanı taşımaktan çok memnun olmadığımı bildirmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Gider’den yerel seçim öngörüsü

Yerel seçimin nasıl geçeceğine dair yorumlarda bulunan Gider, şu ifadeleri kaydetti: “Eğer herhangi bir noktada aksini görürseniz lütfen bana deyin ki senin söylediğin çıkmadı. Çanakkale başta olmak üzere. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de ve Türkiye'nin her yerinde, AK Parti ve Cumhur İttifakı adayları hizmetlerini anlatacaklar. Mevcut belediye başkanlarımız yaptıklarını anlatacak. Şu anda muhalefette olan belediyelerde de biz belediyeyi aldığımızda neler yapacağımızı anlatacağız. Eğer daha önce oralarda belediye olmuşsak, o zaman neler yaptığımızı anlatacağız. Yani bizim seçim stratejimiz de planımız da hizmet üzerine kurulacak. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerinin ve adaylarının da yapacaklarını söyleyeyim. Eğer bunun dışında bir santim çıkarlarsa bir daha söylüyorum beni uyarın. İdeoloji, ideoloji, ideoloji… Çünkü hizmet adına konuşabilecekleri hiçbir şey yok."

Gider'den Cumhuriyet Meydanı düzenlemesine yorum: "Atatürk heykelini on metre yana almışlar, insafınız kurusun"

Gider, 2019 yerel seçimleri öncesinde mevcut Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın 78 hizmet vaadinde bulunduğunu aktardı. Vaatlerin arasında Cumhuriyet Meydanı'nın düzenlenmesinin de yer aldığını ifade eden Gider, geçtiğimiz günlerde sona eren düzenlemeninin Atatürk heykelinin 10 metre yana alınması olduğu eleştirisinde bulundu. Gider; konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bakın Çanakkale Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi'nde. 78 tane vaatte bulunmuş, 18 tanesini yaptığı iddiasında. Yaptı demiyorum, niye? Bizim dilimizde tüy bitti. Cumhuriyet Meydanı genişletilmeli, Cumhuriyet Meydanı düzenlenmeli, oradaki lüzumsuz binalar kaldırılmalı diye. Bu 18 icraat dedikleri icraatlardan bir tanesi Cumhuriyet Meydanı düzenlenmesi, Atatürk heykelini on metre yana almışlar. İnsafınız kurusun. Geçen bir video gördüm, İskele Meydanı'nı yaptık diyorlar. İskele Meydanını bir özel şirkete, hamburger firmasına ihale ettiler. Temeli atıldı. Dönemin AK Parti Milletvekili Mehmet Daniş ‘bu yazıktır, insaf’ dedi. İl Genel Meclisine, Valiye öneride bulundu ve bilabedel Anafartalar Oteli'ni yıktık da tabiri caizse çocuğunu öldürmekle tehdit eden gecekondu sakinleri var ya, belediye meydanı mahvetmek. Orayı bir hamburger yerli de değil. Bir hamburger firmasına vermek suretiyle Çanakkale'yi tehdit etti. Biz de bu blöfü gördük. Dedi ki aman ha. Sen bu meydanı mahvetme. Biz oteli bedava veriyoruz. Ve Cumhuriyet Meydanını, icraat olarak geçen bir yerde yayınlamışlar. Yani 78’in 18’i de gerçekçi değil. Velev ki gerçekçi olsa bile çok düşük bir rakam.”

Gider: “Cumhuriyet ile kimsenin derdi yok”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’i sel bastığını aktaran Gider, “Selin olduğu gün ya, üç gün bekle. İzmir Belediye Başkanı, selin olduğu gün diyor ki ‘sel gelir geçen önemli olan Cumhuriyettir.’ Hayrola kim sana ‘Cumhuriyet önemsiz’ dedi? Bu memlekette, cumhuriyetle, cumhuriyetin kurucu değerleriyle ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile hiç kimsenin derdi yok. Bu milleti bölmeye uğraşmayın. Atatürk bu milletin ortak değeridir. Bununla ilgili bir tartışma yok. Nereden uyduruyorsunuz bunları? Sana sorduğumuz soru belli: ‘Sel bastı memleketi ne yaptın ve ne yapacağız’ diyor ki ‘Cumhuriyet önemli’. Hadi ya. Bu seçimde bunun üzerine geçecek. Biz seçime girdiğimiz her yerde hizmet, hizmet, hizmet diyeceğiz. Yaptıklarımızı anlatacağız, yapacaklarımızı anlatacağız, onlar da hamasetle gitmeye uğraşacaklar.” dedi.

Gider: “Kazanamadığımız takdirde suç bizde”

AK Parti’nin seçimleri kazanamadığı yerlerde vatandaşın ideolojik davrandığını düşünmeyeceklerini ve suçu kendilerinde arayacaklarını belirten Gider, şu ifadeleri kullandı: “Seçimleri alamadığımız yerde biz vatandaşı suçlamayacağız. Vatandaş ideolojik davrandı demeyeceğiz. Diyeceğiz ki biz hizmetlerimizi anlatamadık. Suç bizimdir. Kaybettiğimiz her yerde suç bizimdir. Çünkü bizim geleneğimiz kaybettiğimiz seçimlerde vatandaşı suçlayan gelenek değildir. O Cumhuriyet Halk Partisi'nin işidir. Bizim işimiz milletin dediğini anlayamadığımızı düşünüp yeni seçime hazırlanmaktır. İcraat görmek istiyorlarsa, hani bazen diyorlar ya, ödenek şu, bu. Gitsinler şurada Yenice'ye baksınlar. Ödenekse ilave gelen bir ödenek yok. Ama belediye başkanı çalışmak isterse neler yapmış? Neler yapabiliyor? Bak çok küçük bir ilçemiz. Karabiga'ya baksınlar. Kaç nüfuslu bir belde. Evreşe’ye ya da… Bir Dr. Kamil Başkanından önceki halini, köyü düşünsünler, biz şimdiki halini düşünsünler. Hani zaman zaman nohut eken başkana ve komünist başkan diyorlar ya işte o komünün nasıl kurulabildiğini Yenice'de, Evreşe'de görsünler. Belediye vatandaşlarıyla birlikte belediyeyi nasıl yönetiyor yönetiyor? Nasıl üretiyor? Kamu kaynağı olarak üretim faktörlerini nasıl kullanıp vatandaşa en şekilde nasıl sunuyor görsün. Ezine'ye baksınlar. Dününü bugününü görsünler. Lapseki'ye, Geyikli'ye baksınlar. Hizmet görmek isteyenle hizmette yarışamayacağımız hiçbir yer yok. Biga'yı Gümüşçay'ı görsünler. Ama hamaset görmek istiyorlarsa Çanakkale Merkez’e baksınlar, Gelibolu'ya baksınlar. AK Parti belediyeciliğinin Ayvacık'ı getirdiği nokta ortada şu son beş senede Ayvacık neler kaybetti? Ortada. Dolayısıyla bu seçimde biz iki farklı kulvar gibi koşacağız aslında. Birimiz hizmet derken öbürü devamlı milletimizin sinir uçlarına dokunmaya milletimizi ayrıştırmaya hamasetle ve ideolojiyle seçim almaya uğraşacak. Ben inanıyorum ki milletimiz bu seçimde hizmete oy verecek ve biz Çanakkale'nin ve Türkiye'nin birçok yerinde kaybetmiş olduğumuz yerleri vatandaşımıza kendimizi anlatamadığımız yerlerde tekrar milletimizle buluşacağız ve AK Parti belediyeciliğini Cumhur İttifakı'nı millete göstereceğiz. Çanakkale'de ve Türkiye'nin her yerinde. Bölünmeye, ayrışmaya, kutuplaşmaya lüksümüz yok. Bakın dünya bir cendereden geçiyor. Dünyanın rahat yaşadığı dönemler var. Paylaşımların masaların tekrar kurulduğu dönemler var. Bugün artık 2000 yılından sonra savaşla sınırlar değişmez denilen bir dönemde; Irak'a, Suriye'ye, Ukrayna, Rusya'ya bakın. Ve dünyanın farklı yerlerindeki olaylara... Filistin'deki zulüm 20 bin kişiden fazla şehit, 50 bin kişiden fazla yaralı. Bunu savaşla, şununla bununla izah edemezsiniz. Bu bir insanlıktır dramıdır. Ve yıl 2023. 2024’e biz kanla barutla girdik. Eğer ülke içinde de ufacık hesaplarla, küçücük küçücük belediyeleri alabilme pahasına, biz kutuplaşırsak ana değerlerimizden vazgeçmeyi bile göze alırsak 3-5 oy uğruna bölücü mihraklara gülücükler atmaya, tavizler vermeye başlarsak sadece partimize ve bugünümüze değil gelecek nesillere de ihanet etmiş oluruz.”

AK Partili Gider, muhalefete seslendi: “Enerjilerini memleket için kullansınlar”

Muhalefete seslenen Gider, “Bu bir belediye seçimi, Türkiye'nin her yerinde gelsinler ki hizmet anlatsınlar. Proje üretsinler. Bölücülere prim vermek için oy toplama adına sağa sola gülücükler saçmayı bıraksınlar. Herhalde diğer partilere akıl verme haddim değildir ancak yerli ve milli olmalarını istemekle bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hakkımdır diye düşünüyorum. Eğer bir enerjileri varsa bunu memleket için kullansınlar. Parti içindeki hizipleri bizi ilgilendirmiyor, istediklerini yapabilirler. Bir parti eş başkanlık diye bir laf icat etmişti. Cumhuriyet Halk Partisi de son kongreden beri ‘üst başkanlık’ diye bir kavram icat etme derdinde. Bir belediye başkanı kürsüde genel başkanına omuz atarak asıl genel başkan benim deme derdinde. Bunlar çocukça şeylerdir. Bunlar bu memlekete yakışmaz. Lütfen enerji hizmete versinler. Biz ülke içinde birlik, beraberlik olursak böyle bir yüzyıla girerken, ‘Türkiye yüzyılı’ mottosuyla girdiğimiz bir dönemde dışarıya karşı çok daha mücadele ederiz. İçeride de hizmet siyasetimizi yürütüp birbirimize hizmetlerimizi yarıştırırız.” şeklinde konuştu.

Listelerin açıklanması için 20 Şubat beklenecek

Bir basın mensubunun sorusu üzerine diğer ilçelerdeki adayların açıklanmasına ilişkin bilgi veren Makas, “Biz aday tanıtım toplantısından önce Cumhurbaşkanımızla bir toplantı yaptık. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda ilçe belediye başkanlarımızın bu ay sonuna kadar ilan edilmiş olacağı ve bu süreçte de peyderpey o açıklamaların yapılacağı yönünde bizlere talimatlarını ve bilgisini verdiler. Çanakkale'de il belediye başkanımız açıklandı. İlçe belediye başkanlığımız da, Çanakkale'de muhtemelen üst düzey yöneticilerimiz nezaretinde burada belli program dâhilinde ilçe belediye başkanlarımızı ardından belde belediye başkanlarımızı açıklayacağız. YSK'nın seçim takvimine göre 20 Şubat İl Genel Meclisi'nin belediye meclisi listelerinin son günü ilçe seçim kurullarına verilmek üzere. Bizler de bu anlamda muhtemelen 20 Şubat tarihini bekleyecek ve ilçe, belde, belediye meclis listelerini ve il genel meclis liselerini genel merkezimizin talimatıyla birlikte oluşturduğumuz bir komisyonun çalışması raporuna isnat ederek, listeleri vereceğiz.” dedi.

Gider, gazetecilere yeşil pasaport verilmesi için çalışacaklarını duyurdu

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş