"Aileler, insanca gıdaya ulaşamıyor"

339
Çanakkale Belediyesi Meclisi Haziran Ayı Toplantısı, geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın yönettiği toplantıda ülke ve kent gündemine dair değerlendirmeler ve eleştiriler yapıldı. Belediye Başkanı Gökhan, açılış konuşmasında, kısıtlı arazisi olan çiftçileri yakından ilgilendiren ücretsiz toprak analizi hakkında bilgi vererek, "Biz en azından 100 dekarın altında toprağı olan, zengin olmayan çiftçilere böyle bir hizmeti vererek hem çevremizi korumaya çalışıyoruz hem de çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz" sözlerine yer verdi.
Gökhan, "Çiftçilerimize destek olmaya çalışıyoruz"
Gökhan, Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi`ne Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesiyle ücretsiz toprak analizi yaptırmak için başvurulabileceğini ifade ederek, "Merkez İlçe köylerinde kalan vatandaşlarımıza ve köy muhtarlarımıza bilgilendirme yaptık. Bu işin nasıl gittiğini de sonraki süreçte öğrenmek istiyoruz. Alanda da çalışma yapacağız" sözlerine yer verdi. Çiftçi Kayıt Sistemine müracaat edildiğinde devletin dönüm başına gübre ve mazot desteği verdiğini ifade eden Gökhan, "Geçmişte bu desteği alabilmek için ÇKS`ye müracaat ederken Tarım İl Müdürlüğü`nün birimine toprak götürüp analiz ettirmeniz ve tahlil ettirmeniz gerekiyordu. Bunu yaptırmazsanız desteği alamıyordunuz. Ardından bu birimi kaldırıp üniversiteye verdiler. Üniversite de bu analizi ücretli yapıyor. Dolayısıyla kimse yaptırmaz hale geldi. Gübre, ülkenin sıkıntılı bir konusu; gereksiz yere gübre atılıyor. Azota sülfata gereksinimi olmamasına rağmen otomatik atılıyor. Ya da aşırı derece de atıp kirlenme yaratılıyor. Sularla denizlere gidiyor, müsilajlar oluyor. Aynı zamanda da israf. Hem toprak kirleniyor hem de bu durum köylünün cebini rahatsız ediyor. Gübrenin fiyatlarını da biliyoruz. Bu nedenle önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Parası olan ya da önemli ölçüde toprağı olan çiftçi zengin sayılabilir, onlar kendileri bu ölçümleri yaptırabilir ama biz en azından 100 dekarın altında toprağı olan, zengin olmayan çiftçilere böyle bir hizmeti vererek hem çevremizi korumaya çalışıyoruz hem de çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz" dedi.
"Mayıs ayında 24 kadın öldürüldü"
Gökhan, konuşmasında kadına yönelik şiddete tepki göstererek, "Kadınlara yönelik kötülükler, şiddetler geçtiğimiz ayda devam etmiş. Maalesef ilimizde, Biga`da bir kadın, onu rahatsız edilen bir erkek tarafından öldürüldü. Mayıs ayında ülke genelinde 24 kadın cinayeti oldu" sözlerine yer verdi. Gezi Parkı eylemlerinin 9`uncu yıldönümü olduğunu hatırlatan Gökhan, "Bu noktada, cami, içki, kadına çıplak erkek saldırısı iftiraları devam ediyor. Bir türlü belgeleri de göremedik. Merak ediyoruz" dedi. Önümüzdeki hafta Dünya Çevre Günü etkinlikleri yapılacağını kaydeden Gökhan, "Biz de uçurtma şenlikleri, konserler, sahil temizliği gibi etkinlikler hazırladık" sözlerine yer verdi. Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi`nde yaşanan yeniliklere dair, "Yeni veteriner hekimimiz Görkem Bakır ve Veteriner Teknikeri Gamze Or, göreve başladılar. 55 köpek, 22 kedi sahiplendirilmiş. 148 köpek ve 276 kedide kısırlaştırıldı. Eni hayvan bakım ve rehabilitasyon bakım merkezi inşaatına da başladık" dedi.
Kunt, "Millet İttifakı`nın iktidarına az kaldı"
Çanakkale Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Burak Kunt, CHP ve İYİ Parti belediye başkanlarına yönelik düzenlenen operasyonlara tepki göstererek, "Demokrasinin ve özgürlüklerin olduğu, siyaset yapmak isteyenlerin sabaha karşı eşlerinin, çocuklarının yanından alınma korkusu duymadıkları, akşam eve ekmek götürme kaygısının olmadığı, çocukların tok, gençlerin umutlu, ana babaların mahcup olmadığı bir Türkiye`ye az kaldı. Millet İttifakı`nın iktidarına az kaldı. İYİ Parti gümgür gümbür geliyor" dedi.
"Gençler, nitelikli üniversite ve sosyalleşme istiyorlar"
Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen, gençlerin 5 makul istekleri olduğunu kaydederek konuşmasına başladı. Gezen, "Gençler siyasi iktidarda, `Okulu bitiyoruz, kendi mesleğimizi yapacak iş istiyoruz. İnsanca iş istiyoruz` diyorlar. `Nitelikli eğitim istiyoruz. Bize 120 tane üniversite açmayın. İş imkanı sunabilecek bir eğitim verin` diyorlar. `Borçsuz olmak istiyoruz` diyorlar. Eğitim alırlarken verilen KYK burslarını işsiz kaldıkları için ödeyemiyorlar. Ödeyemediklerinden dolayı icra takiplerinden dolayı, okul bittikten sonra işsiz olarak bu mücadelenin içinde kalmak istemiyorlar. Sosyalleşebilmek istiyorlar; internete yapılan zamlardan sonra, bilgiye bilişime sosyal yaşama ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Bir kafeye gidip, kahve içebilmek ve sohbet edebilmek için 20-30 lira vermektense çocuklar parklarda sohbet etmeye başladı. Nitelikli bir şekilde sosyalleşme istiyorlar. Evrensel olmak istiyorlar. Globalleşen dünyada, `Dünyayı dolaşmak istiyoruz` diyorlar. Euro`nun 20 liraya doların 17 liraya dayandığı bir ortamda bunu yapamamanın çaresizliği içindeler" dedi.
"6 gençten 1`i işsiz"
CHP`li Gezen, TÜİK`in Nisan ayı sonunda açıkladığı verilere dair ise, "Dar tanımlı genç işsizlik yüzde 21, iş bulma ümidini yitirenlerle birlikte bu veri yüzde 30`a yaklaşıyor. 25-30 yaş arasındaki toplam genç işsiz sayısı ülkemizde bugün itibariyle 2 milyon 287 bin. Toplam iş bulma ümidini yitiren gençlerimizi işin içine dahil ettiğimiz zaman 3 milyon 500 bin. 2 yıllık üniversite bitiren genç işsiz sayısı, 739 bin. 1 milyon 133 bin genç iş bulma ümidini yitirmiş yani kayıtlarda dahi işsiz olarak geçmiyorlar. İş bulma ümidini yitirmiş rakamlarda dahi yer almayan genç kadınlarımız var. Son dönemde artan üniversite sayısına da dikkate aldığımızda her 6 gençten 1`i işsiz" dedi.
 
"Gençlerimiz uyuşturucu batağında"
KYK borçlarının faizlerini ödeyemeyen gençerlin geleceğe umutsuzlukla baktığını ifade eden Gezen, "Sokağın gerçekliğinden uzak bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Sokaktan halktan uzak bir iktidar, gençlerin sorununu tabi ki anlayamaz. Bütün ülkede, Çanakkale`de de gençlerimiz uyuşturucu batağında. Antidepresan kullanımı hat safhada. Bunun nedeni, gençlerin geleceğe yönelik beklentilerini yitirmiş olmaları. Emniyet güçlerimizin bu konudaki mücadelelerini taktirle izliyoruz ancak yetersiz. Bu gençlere; iş, aş, geleceğe umut veremedikçe maalesef bu batağa saplanıyorlar ve kurtulmaları gerçekten de çok zor" ifadelerine yer verdi. 
 
"Bir yıl içinde ülke batıyor"
Gezen, geçtiğimiz yıl haziran ayında doların 8 lira 69 kuruş, gram altının 526 lira, TÜİK enflasyon oranının ise yüzde 30 olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl TÜİK`ten enflasyon oranını yüzde 80 açıklaması bekleniyor. Dolar, 16 lira 50 kuruş. Altının gramı ise 980 lira. Aradaki fark yüzde yüz. 1 yıl içinde ülke batıyor" diye belirtti. Birleşik Kamu-İş`in ARGE biriminin 64 sabit gıda üzerine yaptığı araştırmaya değinen Gezen, gıda fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 140`ı bulduğunu ifade ederek, "Ocak ayından haziran başına kadar yüzde 51`i geçmiş durumda. Bunların hepsini üst üste koyduğumuzda nitelikli gıdaya erişimde ve açlık riskinin her geçen gün arttığı bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye 3 haneli enflasyonlara gidiyor diyoruz. Bulgur, makarna ve un fiyatlarındaki artışın yüzde 36`ya dayandığı bir ülkedeyiz. Süt ve süt ürünlerinde ise yüzde 96`ya dayanmış. Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale`de bu pazara bu marketlere gidiyor. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmek için her ailenin 12 bin lira para kazanması gerekiyor. Şehrimizde de ülkemizde de aileler insanca gıdaya ulaşamıyor. Beslenemiyorlar, çocuklarını doyuramıyorlar" ifadelerine yer verdi.
 
"Ekmekle doymak bile lüks olma yolunda gidiyor"
Gezen, UYAP verilerine göre 31 Aralık 2021`de 22 milyon 571 bin olan icra dosya sayısının 5 ay sonra 23 milyon 500 bin sayısına ulaştığını ifade ederek, "5 ayda 2 milyon 500 bin icra sayısı arttı. Çanakkale`de ise 51 bin 500 olan icra dosyasına sadece mayıs ayında 900 ile 1000 arasında bir artış yaşadı. Çanakkale halkı borçlanıyor ve borcunu ödeyemiyor. 210 gram ekmek 3 liradan satılıyor. Çok yakında 200 gram ekmek 4 lira olacak. 50 kiloluk un 10 gün içinde 410 liradan 500 liraya çıktığı, mayadan 230 liraya, odunun ise 5 ay içinde tonunun bin 180 liradan 2 bin 360`a çıktığı bir Çanakkale`de yaşıyoruz. 5 liraya kadar dayanacak. Ekmekle doymak bile lüks olma yolunda gidiyor. Çanakkale`nin yöresel tatlarına bakın. İnek yoğurdunun kilosu 26 lira. 1litre sütü 20 lira, 1 yumurta 2 liraya aldığınız bir ülke de çocukları aç yatırmamak mümkün mü? Anne babaların üzülmemesi mümkün mü? Bırakın sağlıklı, nitelikli gıdayı, karın tokluğuna yaşamlarını sürdürmeleri mümkün mü? Bir kadın, 100 gram kıyma istiyor. Kasap, 100 gram kıymanın makineden çıkmayacağını söyleyince, kadın 20 liralık kıyma istiyor. Kadıncağız, avucunun içinde kıymayı götürüyor. İşte Çanakkale`nin Türkiye`nin gerçekliği bu" sözlerine yer verdi. 
 
"Çiftçinin cebinde para yok zaten"
Gezen, tarımsal sulamaya zam gelmesine tepki göstererek, "Çiftçi kredisini, gübresini ödeyemezken, tarlasına ne dikeceğini çaresizce düşünürken tarlasını ürününü sulamak için çıkartacağı suya, elektrik için yüzde 15 daha fazla para verecek. Cebinde para yok zaten. Çanakkale`de ocak ayından bu yana faturasını ödeyemeyen ev ve iş yeri 6 bine dayandı. Bunların kaç tanesinin elektriği kesildiğine dair veriyi alamıyoruz. Çanakkale`de ihtiyaç kredileri 4 milyon TL`ye yükseldi. Sorunlu krediler 500 milyonu geçmiş durumda" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş