Ahmet İnsel ‘sol’u anlattı

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi, Radikal Gazetesi yazarı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi Ahmet İnsel, dün Çanakkale’ye gelerek “Türkiye’de sol” üzerine bir söyleşi de bulundu. İnsel, “Solda olmanın diğer siyasal pozisyonlardan, biraz daha zor, biraz daha sorumlu, dolayısıyla da biraz daha insana şevk ve sorumluluk yükleyen bir pozisyon olduğunu ifade etmek gerekir” dedi.

1337
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale Koordinatörlüğü tarafından organize “Sol ve Ekoloji” söyleşisi dün gerçekleştirildi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale koordinatörlüğü yetkilileri ile çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu söyleşiye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis üyesi Muharrem Erkek, Emek Partisi İl Başkanı Kenan Erkul ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Aynur Ganiler de katıldı. Söyleşide Radikal Gazetesi yazarı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi Ahmet İnsel, sol ve solculuk kavramları üzerine açıklamalarda bulundu. Söyleşinin açılış konuşmasını Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale koordinatörü Oral Kaya yaptı. Kaya, katılımcılara teşekkür ederek, “Bugün bu güzel havayı dışarıda bırakarak söyleşimize katılan siz değerli dostlarımıza teşekkür ediyorum. Farklı bir siyasetin var olabildiğini ve farklı bir siyaset anlayışı içinde nasıl adımlar atabileceğimizi hep birlikte bulmaya çalışacağız” dedi.
 
 
 
“Solda olmak biraz daha zor”
Radikal Gazetesi yazarı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi Ahmet İnsel, konuşmasında sol ve sağ kavramlarının dünyadaki çıkışı ve gelişiminden bahsetti. İnsel, “Hem dünyada hem Türkiye’de ‘sol’ dediğimiz o çok geniş, muğlak, zaman zaman çok zayıf olduğunu düşündüğümüz, dünyanın geleceğinin anahtarını elinde tuttuğunu düşündüğümüz, zaman zaman ‘bundan hiç bir şey çıkmaz. Sol denen kavram kalmadı. Zaten dünyada da bitti’ diye düşündüğümüz iyimserlik ve karamsarlıklar arasında gidip geldiğimiz bir siyasal ideal olarak tanımladığımız, sol, sosyalizm, eşitlik, özgürlük, bütün bunların hepsinin bir zenginliği oluşturan demokrasi kavramı üzerinden solun bir değerlendirme paylaşımı yapmak istiyorum. Solda olmanın diğer siyasal pozisyonlardan, biraz daha zor ve biraz daha sorunlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da biraz daha insana şevk ve sorumluluk veren bir pozisyon olduğunu ifade etmek gerekir. Sol ve sağ kavramları insanlık tarihinin başından beri bilinen insanlık haliyle özdeşleşmiş kavramlar değil. Sol ve sağ diye yapılan ayrın Fransız devremi sırasında ortaya çıkmış bir ayrımdır. Ondan önce sol ve sağ diye bir ayrım yok” dedi.
“Türkiye’de sol ve sağ kavramı 1960’tan sonra gelişti”
Sol ve sağ kavramlarının dünyadaki gelişiminin Fransız devrimi olduğunu ifade eden İnsel, Türkiye’de ise 1960’tan sonra geliştiğini ifade etti. İnsel, “Türkiye’de sol ve sağ ayrımı 1960’tan sonra TİP’in kurulması ve buna tepki olarak, ortaya çıkan yeni sosyal hareketleri, işçi hareketlerini, ortaya çıkan yeni demokrasi alanının dinamiklerini kendinden toplamak için, İnönü’nün meşhur ortanın solundayız tabiriyle iyice yerleşen bir siyasal ayrımdır. Başından beri böyledir ve böyle var olacaktır inancı çok doğru değildir. Siyaset var oldukça sol ve sağ diye mi ayrılacak? İnsanlar böyle mi anlamlandıracaklar? Bunun yüzyıl sonrası için güvencesini veremem. Çünkü yüzyıl önce bu böyle değildi” dedi.
 
 
Solcu ve solda olma kavramları
Radikal Gazetesi yazarı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi Ahmet İnsel, solcu olmanın ve solda olmanın arasında farklar olduğunu ifade etti. İnsel, “Bugün solcu olmak ile solda olda olmak birbirleri ile bütünüyle örtüşen olgular olmayabilir. Ne demek bu? Solcu olmak, alınan siyasal tavrın, benimsenen siyasal ilkelerin, benimsenen toplumsal ilkelerin özü biçimde, değişmez, bir tür doğa kanunu gibi, dinsel dogma gibi kabul edilmesi anlamına gelir. ‘Ben solcuyum’ dediğinizde ve bunu değişmezlik ilkesi üzerinden anlattığınızda bir tür solu, tartışılmaz doğrular bütünü anlamı çıkabilir. Solda olmak ise amacımız çerçevesinde değişen koşullarda, değişen pozisyonları alabilmeyi içerir” dedi.
Paylaş