Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından, Yenice’nin Hıdırlar Köyü sınırlarında yer alan 1229,73 hektarlık ruhsat alanının 27,65 hektarlık kısmında kömür ocağı üretim faaliyeti planlanıyor. Söz konusu alanla ilgili ÇED süreci başlatılırken, gözler Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilecek ÇED kararına çevrildi. Proje kapsamında sahaya üç ayrı ulaşım planlaması yapılıyor. Hem Çanakkale-Yenice-Örencik güzergahı üzerinden, hem de Balya-Pazarköy-Örencik veya Edremit-Kalkım-Örencik üzerinden de yapılabilecek. 10 yıl süreli işletme ruhsatı verilen proje alanı içerisinde mülkiyeti özel şahıslara ait taşınmazlar bulunuyor. ÇED sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda Kömür İşletmeleri A.Ş. ile mülkiyet sahipleri arasında satın alma/kiralama sözleşmesi yapılacağı öğrenilerken, ruhsat alanının 27,65 hektarlık kısmında yeraltı (kapalı) ocak işlemeciliği yöntemi ile çalışma yapılması planlanıyor. Yer altı yöntemi ile yılda 30 bin ton kömür üretimi yapılacağı öngörülürken, üretilecek olan kömürün, katı yakıt ihtiyacında kullanılmak üzere sevk edileceği belirtiliyor.
50 yıl önce de aynı bölgede kömür ocağı açılmış
Bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan, CHP’nin eski Milletvekili adaylarından Metin Ümit Ural ise, kömür ocağı projesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Söz konusu kömür madeni, Akçakoyun, Hıdırlar, Örencik, Aşağıçavuş ve Yukarı Çavuş köylerini içine alan bir projedir. Adına “Hıdırlar Kömür Madeni” demişler, ama aslında tam Örencik merkezlidir. Örencik’in hemen çilek tarlarının yanında, çok eskiden yine bir maden çalışması olmuş. Yaklaşık 50 yıl önce açılmış, ancak çalıştırılamamış bir maden. Burada kapalı işletme denenmiş ama olmamış. Kapalı işletmede yerin altına tünellerle inerek maden çıkaracaklar, Soma’daki gibi, ama madenin kalitesi, zemine yakın olması, yer altı sularından çok etkilenen bir alan burası. O dönemde de bu tür sorunlarla karşılaşılmış, kazdıkları her yerden sulan fışkırmış! O dönem üç dört kez göçükler oluşmuş, 6-7 kişi de hayatını kaybetmiş. Şimdi, köylüler açılması planlanan kömür ocağından da rahatsız. Neden? Köylüler de bu madenin işletilemeyeceğini biliyorlar. Bu kadar geniş, 5 köyü içeren bir alana yayılmasının nedeninin de açık işletmeye dönüleceği iddiasını güçlendiriyor. Maden neden çıkarılır? Verimli olması lazım, kaliteli olması lazım, bulunduğu alanın doğal şartlarına, tarım ve hayvancılık ekonomisine zarar vermemesi lazım” dedi.
Gözler valilikten çıkacak kararda!
“Bu madenin kullanılacağı alan olarak ise, ilk akla gelen Çırpılar’da yapılması planlanan termik santralde kullanılması durumudur” diyen Ural, “Yakın zamanda bilirkişi keşfi yapılan, halan hukuki süreci devam eden Çırpılar Termik Santrali’nin bu alandaki kömürleri kullanması ihtimalinin yüksek olması köylülerin tepkisini çekmektedir. Söz konusu maden alanı ile Çırpılar Termik Santrali arasındaki alan mesafesi sadece 10 kilometredir. Bu nedenle köylüler çok tedirgin. Burası, Kazdağları’nın en önemli bölgelerinden birisi. Bu bölgede, tarım var, hayvancılık var, turizm var, eşsiz bir doğa var. Bu bölgede aile pansiyonculuğu, dinlence alanları yapılmaya, Kazdağları turizmi burada, bu yörenin insanları tarafından yapılıyor. Kazdağları’nın en kaliteli çileği bu bölgede yetişiyor. Dolayısıyla halk, tarımda ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor bu yörede. Bu haber alınınca toplantılar yapıldı, inceleme ve araştırmalar yapıldı. Şuanda da ÇED süreci başladı, ÇED raporu sunuldu, Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED dosyası ile ilgili kararı bekleniyor” ifadelerine yer verdi.
“Yöreyi, ekonomik ve ekolojik olarak karartacak bir proje”
Ural, son olarak, “Ben bölgenin bir insanı olarak, hayvancılığa dayalı tarımsal üretim ile ilgilenen birisi olarak yöredeki halkın tepkisini yakından biliyorum. Gerçekten halk istemiyor, halkın da ısrarları ile muhtarlar valiliğe dilekçe verdiler. İmzalar toplandı, konuyla ilgili olarak da yarın (bugün) valiliğe teslim edilecek. Hıdırlar Kömür Madeni bölge için son derece kötü bir projedir. Bölgeyi güçlendirmeyecek, kalkındırmayacak, ama bölgeyi hem ekonomik hem de ekolojik olarak karartacak bir projedir. En önemlisi de çıkarılan kömürün, taşınması noktasında yeni bir yol yapılmayacağı, köylerin içinden geçirilecek taşınacağı söyleniyor. Bu bölgedeki evler eski yapılar, tonlarca ağırlıktaki kamyonların geçişi sırasında hem evlere fiziki olarak zararı olacak hem de halk yıllarca toz duman içinde kalacak. O toz duman kalktığında ise biraz önce de dediğim gibi hem ekonomik hem de ekolojik olarak tahrip olmuş bir doğa ve insanlar kalacaktır” dedi.
(Seçkin Sağlam)