Ağadere mevkiine Panorama Müzesi yapılmayacak

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’ın TBMM’ye verdiği soru önergesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı cevap verdi.

681
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’ın geçtiğimiz Şubat ayında meclise sunduğu önergede yer alan ‘Sit alanı içerisinde bulunan ve şehitlik olarak tescil edilen Ağadere mevkiine bir Panorama Müzesi yapılacağı doğru mudur?’ sorusuna cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ağadere mevkiinde Panorama Müzesi ile ilgili herhangi bir çalışma ve işlem yapılmadığını söyledi.
 
Bakanlığa da bugüne kadar böyle bir talep gelmediğini ifade eden Eroğlu; “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Ağadere mevkiinde Panorama Müzesi ile alakalı olarak Bakanlığımca herhangi bir çalışma ve işlem yapılmamış ve Bakanlığımıza da bugüne kadar bir talep gelmemiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22.06.2010 tarihli ve 4953 sayılı ile 30.10.2011 tarihli ve 4 sayılı kararlarıyla; Çanakkale ili, Eceabat ilçesindeki mezar yerleri üzerine herhangi bir yapı yapılması söz konusu değildir. Kilitbahir Köyü sınırları içerisinde, Ağadere mevkiinde bulunan ve jeofizik çalışmalarla mezar yerleri belirlenen alan, ‘Ağadere Hastanesi Şehitlik Alanı’ olarak tescil edilmiştir” dedi.
 
Soydan’ın önergesi
Öte yandan Soydan, soru önergesinde şu ifadelere yer vermişti: “Sit alanı içerisinde bulunan ve şehitlik olarak tescil edilen Ağadere mevkiine bir Panorama Müzesi yapılacağı doğru mudur? Doğru ise müzenin yapılacağı bölgenin tam olarak yer tespiti yapılmış mıdır, yapıldı ise müze yapılacak alanın şehitlerimizin mezarlarının üzerinde olduğu doğru mudur? Müzenin yapılması ve yapılacak yerinin tespiti ile ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşların, Üniversitenin, bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerileri alınmış mıdır? Anılan bölgede yapılacak müze ve çevre düzenleme inşaatı sırasında tarihsel dokuya verilecek zararlar ve çıkabilecek şehit kemiklerinin sorumlusu kim veya kimler olacaktır?”
Paylaş