havadurum

Ağaç kesimi yasaya uygunmuş!

Geçtiğimiz günlerde gazetemiz sayfalarında yayınlanan “Bu ağaçlar neden kesildi?” haberimizle ilgili olarak Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada 3 Ağustos 2012 tarihli yönetmelik örnek gösterilerek, sahipli arazilerde ağaç kesiminde herhangi bir sorun olmadığı ifade edildi.

1198
Geçtiğimiz günlerde gazetemiz sayfalarında yayınlanan “Bu ağaçlar neden kesildi?” haberimizle ilgili olarak Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada 3 Ağustos 2012 tarihli yönetmelik örnek gösterilerek, sahipli arazilerde ağaç kesiminde herhangi bir sorun olmadığı ifade edildi! Yani artık reklamınızı kapatıyorsa, güneşinizi engelliyorsa ya da göz zevkinizi bozuyorsa ağaç kesebilirsiniz! Yasa buna uygun!
 
Gazetemizin 25 Şubat tarihli sayısında yer alan ve Çanakkale’de bir alışveriş merkezinin yakınındaki çok sayıda ağacın kesilmesinin şaşkınlık, tepki yarattığı yönündeki haberimiz ile ilgili olarak Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Troia Caddesi üzerindeki bir alışveriş merkezinin yanında bulunan, yaklaşık 20 ağacın kesilmesi çevre sakinlerinden tepki çekmiş ve gazetemize gelen ihbarlar sonucu OLAY Haber Merkezi olarak kesilmiş ağaçları görüntülemiştik. Ağaçların kesilmesine isyan eden vatandaşlar ise bu manzarayı ağaç katliamı olarak nitelendirirken, ağaçların neden ve niçin kesildiği, en kısa sürede yetkililerin bir açıklama yapması gerektiğini dile getirmişlerdi.
 
İkinci haberde reklam vurgusu yapmıştık
26 Şubat tarihli sayımızda ise söz konusu ağaçların ilgili alışveriş merkezindeki bazı reklamları kapattığı için kesilmiş olabileceği üzerine bir haber kurgulamıştık. Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Birimi Müdürü Göksel Koyuncu’nun konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurmuştuk. “Burası bizim tasarrufumuzda değil. Burası tamamen alışveriş merkezi sorumluluğundadır” diyen Koyuncu’nun ardından ağaçların neden kesildiğini sorgulamak durumda kaldık. Yanlış ve hatalı kesilen bu ağaçların tekrar yeşereceği halen bir muamma iken, ağaçların büyük olmasının alış veriş merkezindeki bazı markaların reklamlarının kapanmasına neden olduğu ve bu markaların reklamlarının yapılması için ağaçların kesildiği iddialarına yer vermiştik.
 
Ormandan gelen açıklama şaşırttı
“26.02.2012 tarihli Olay Gazetesinin ‘Bu Ağaçlar Neden Kesildi’ haberi ile ilgili açıklama” başlığı altında gelen açıklamada, “3 Ağustos 2012 tarih ve 28373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren Orman sayılmayan yerlerdeki ağaç ve ağaççıklardan faydalanılması hakkındaki yönetmeliğin 9. Maddesi 8. Fıkrasında yer alan (Sahipli arazide bulunan ve civarındaki ormanlarda tabii olarak yetişmeyen ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerlerden sahipleri her türlü zati ihtiyaçları ve pazar satışları için bu Yönetmelikteki hiçbir kayıt ve şartta tabi olmadan kesim ve taşıma yapabilirler) Hükmü yer almaktadır. Orman İşletme Müdürlüğü” denildi.
 
Yani katliam yasalaştı
Orman İşletme Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şaşkınlık yarattı. 3 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ilgili yönetmelik sayesinde özel mülklerdeki her ağaç istenilen gibi kesilebilecek! Eğer artık özel mülkünüzde ağaçlar, seyir zevkinize hitap etmiyorsa, ya da amiyane bir tabirle canın sıkılırsa bahçenizdeki ağacı kesebilirsiniz. Bunun önünde hiçbir engel kalmadı!
 
En pahalı şey; ağaç gölgesi olacak!
Önümüzdeki yıllarda her canı isteyen, “Özel mülkündeki” ağaçları kestiği takdirde yakında şehirlerde ağaç gölgesi en pahalı şey olursa şaşırmayın. Özellikle yaz aylarında “bedava”dan gölgesinde serinlediğimiz ağaçlar artık olmayabilir. Bu da yaz sıcağında soğuk bir su kadar ilgi gören ağaç gölgelerinin de pahalı bir ihtiyaç olacağı söylenebilir.
 
Haber: Seçkin Sağlam
Paylaş