Ağaç katliamı TEMA’yı kızdırdı

TEMA Çanakkale Temsilcisi Erdem Alagök, kent merkezinde yaşanan ağaç katliamına tepki gösterdi...

551
 
Gazetemizde okuyucularımıza ‘Ağaç Katliamı Yürek Burktu’ başlığıyla duyurduğumuz haber sonrası kentin önde gelen sivil toplum kuruluşları harekete geçti ve bölgeye giderek bazı incelemelerde bulundu.
 
TEMA Çanakkale Temsilcisi Erdem Alagök, söz konusu alanda ağaç katliamının yaşandığını söyledi. Ağaç katliamını yapan sorumluların bulunarak cezalandırılması gerektiğini ifade eden Alagök; “Olay Gazetesi’nin 11 Temmuz 2012 tarihli basımında haber konusu yapılan “ağaç katliamı yürek burktu” haber üzerine tema gönüllüsü olarak bölgeyi gezdim, ağaçların kimler tarafından hangi amaç ile kesildiği kesin belli olmamakla birlikte söz konusu yerde bir ağaç katliamının yaşandığı bir gerçek. Ağaçları kesenlerin elbetteki kendilerini haklı çıkaracak gerekçeleri vardır, gelişmekte olan imar yapılaşmaları gereği ya da mevcut mevzuat arazinin hak sahiplerine tanıdığı haklar gereği ağaçların kesilmesine belki izin veriyordur. Bu konuları ilgili yetkililerin incelemesi, araştırması ve suçlu var ise bulunarak cezalandırılması gerekir diye düşünüyorum. Ancak özellikle belirtmek isterim ki hiç bir hak bir diğer canlının yaşamına katliam yapılarak son vermek hakkını doğurmaz” dedi.
 
“Ağaçlar gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz yaşayan miraslarımızdır”
Hem Çanakkale’de hem de diğer illerde yaşanan ağaç katliamlarının sadece yürükleri değil, umutları da burktuğunu kaydeden Alagök; “Özellikle kent içerisinde değil bir ağaç, bir dalı bile şekillendirirken iyi düşünmek gerekir çünkü kent yaşamı bireylerin değil o kentte yaşayan tüm insanların ortak malıdır. Bazı insanlar gerek kent içerisinde gerek ise kazdağlarında yaşanan katliamlar neticesinde bir-iki ağaç kesildi diye kıyamet mi kopacak şeklinde de düşünebilir. Düşüncelere saygı duyarım ancak o düşüncelere ağaçları katlederken “insanlığa hayırlı olmanın en kolay yolu, fidan dikmektir” hadis-i şerifini hatırlatır, birşey olmaz diyenlere de; “fil nasıl büyük ve güçlüdür değil mi? Fakat sen onun üzerinde küçük bir yara aç karıncalar bak nasıl işini bitirir.” derim.
 
Ülkemizin ve dünyanın birçok kentinde tarihsel geçmişleri ile bağlantılı ve koruma altında olan “anıt ağaçlar” vardır. Tarihsel geçmişi gelişmekte olan Çanakkale’de de bu tür ağaçları görmek ve gelecek kuşaklara şehrin anılarını şifrelemek kentte yaşayanlar için bir hedef olmalı iken zaman, zaman ‘ağaç katliamları’ konulu haberleri okumak sadece yüreklerimizi değil umutlarımızı da burkuyor. Haksız yere ağaçları kesenleri, yetkililerin bularak cezalandırılmasını talep etmek elbette ki her vatandaşın toplumsal bir sorumluluğu-görevidir ancak bir de kesilen ağaca sormak gerekir ‘sen ne düşünüyorsun’ diye. Zamanın padişahı fatih sultan Mehmet han buyurmuş ‘Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim’ baş kesmek yaşadığımız çağın bir hukuku olmasa da ‘Kestiğin her ağaç için yüz ağaç dikeceksin’ buyruğunu verecek bir yetkili (padişah) aramak tema gönüllüsü olarak arzumdur” diye konuştu.
Paylaş