Afiş cezası iptal edildi...

Ocak ayında gerçekleşen metal işçilerinin grevine Çanakkale`den destek olmak amacıyla Emek Partisi tarafından yapılan afiş çalışması ile ilgili kesilen “idari para” cezası kaldırıldı. Çanakkale Sulh Ceza Hakimliği tarafından, afiş çalışması “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirildi.

915
Emek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı tarafından Çanakkale`de yapılan ve üzerinde “Metal grevi, bütün işçilerin grevidir” yazılı afiş çalışması sırasında emniyet ekiplerinin engellediği ve 3 kişi ile Emek Partisi hakkında uyguladığı `idari para` cezası, kaldırıldı. Çanakkale Adliyesi Sulh Ceza Hakimliği`nde görülen davada, afiş çalışması “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilirken, iç hukuk mevzuatı haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 10`unca maddesine atıfta bulunuldu. Emek Partisi`nin, “cezanın hukuka ve cezanın insan haklarına aykırı olduğu” gerekçesi ile yapılan itirazın ardından dava görüldü.
 
Emniyet Müdürlüğü itiraz etti; “İfade özgürlüğü değil”
Mahkeme kararında İl Emniyet Müdürlüğü`nün cevabı da yer aldı. Kararda, “İl Emniyet Müdürlüğünün cevap yazılarında; 5 Şubat 2015 tarihinde saat 15:10 sıralarında İsmetpaşa Mah. 2. Demirciğlu Caddesi üzeri yıkılan eski belediye binasının önü olan kargo şirketlerinin karşısında bulunan elektrik trafosuna 3 şahıs tarafından afiş yapıştırıldığını bildirmesi üzerine olay yerine gittiklerinde elektrik trafosu üzerine `Grev, metal grevi bütün işçilerin grevidir, Emek Partisi` ibareli afişlerin yapıştırılmış olduğu, 2. Demircioğlu Caddesi üzerinde bulunan Parion Otel karşısında bulunan inşaat korkuluklarına Ali Can Gün, Erol Keskin ve Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız isimli şahıslar tarafından aynı içerikli afişlerin yapıştırılmaya devam edildiğinin görevlilerce görüldüğü, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun `Afiş Asma` başlıklı 42/1 nci maddesine göre işlem yapılarak tutanak tanzim edildiği, şahıslara 208 TL tutarında idari yaptırım karar tutanağı düzenlenerek birer suretinin şahıslara verildiği, söz konusu afişin yetkili makamların açık ve yazılı iznine dayanmadan kamuya ait alanlara asılarak çevre kirliliğine sebebiyet verildiği, izin almadan kamuya ait alanlara asılan ve çevre kirliliğine sebep olan eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu hususta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bir yasa hükmünün bilinmediği şekilde bir mazeret olamayacağı, ceza uygulanan şahısların davet üzerine emniyete geldikleri ve okutturulduğu ancak şahısların imzadan imtina ettikleri, itirazın reddine karar verilmesi arz edilmiştir” denildi.
 
Emniyetin cezası iptal edildi
Kararda daha sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne atıfta bulunularak, “Dosyada bulunan tüm evraklar incelenmiş ve kabahatlinin eylemi Anayasanın 90`ıncı Maddesi gereğince iç hukuk mevzuatı haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10`uncu Maddesinde düzenlenen `İfade Özgürlüğü` kapsamında değerlendirilerek kabahatlinin itirazının kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. Hüküm gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere; İtiraz eden Emek Partisi Çanakkale İl Başkanlığı`nın itirazının kabulü ile Çanakkale Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü`nün 5 Şubat 2015 tarih 81 sayılı idari yaptırım kararının ortadan kaldırılmasına” denilerek karar verildi.
10`uncu madde ne diyor?
4 Kasım 1950 tarihinde yürürlüğü giren, Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin de imzasının bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin “İfade özgürlüğü” ile ilgili olan onuncu maddesinde, “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar” deniyor...
Paylaş