Afet sonrası aksaklık yaşanmaması için bir dizi karar alındı

400
Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremler dünya gündemine oturdu. Türkiye`de 11 ili ve Suriye kentlerini yaşanmaz hale getiren depremler, on binlerce vatandaşın canını aldı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından merkezi hükümet ve yerel yönetimler harekete geçti. Depremin yaralarını sarmak için dayanışma seferberliği devam ederken başlatılırken, olası afetlere karşı ise önlem ve tedbirler ise masaya yatırıldı. Çanakkale Belediye Meclisi de olağanüstü toplanarak, olası deprem zararlarının azaltılması amacıyla gerekli tedbir, önlem ve uygulamalar görüştü. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Başkanlığında başlayan toplantıda alınan kararlar ise oy birliği ile kabul edildi. Alınan kararlar arasında ise olası bir deprem sonrasında koordinasyon için de maddeler bulunuyor.
 
"Misafirlerimiz için çalışmalar sürüyor"
Büyük yıkımın yaşandığı deprem sonrası hızlı bir şekilde yardım ve destek çalışmalarına başlanıldığını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, afet bölgesinde yürütülen çalışmaları aktardı. Çanakkale`ye afet bölgesinden yurttaşlar olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Gökhan, "Oradan buraya gelen misafirlerimiz var. Onlar için kent merkezinde 6 tane 2+1 ve 5 tane 1+1 dairemizi tahsis ettik. Çanakkale Belediyesi konukevini açtık, 37 oda ve 80 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Gönüllü olarak evlerinde misafir etmek isteyen kentlilerimiz var, onlara yönlendirme yaptık. Depremzede yurttaşlarımıza 600 TL tutarında 500 adet market alışveriş kartı verdik. Yine Altın Yıllar Yaşam Merkezi`nde butik market açtık. Şu an Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi işbirliğinde Hatay Samandağ`da 50 bin kase sıcak çorba ve sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır" diye konuştu. 
 
"Yaşadıklarımızdan ders alma zamanı"
Başkan Gökhan, "Şimdi birlikte yaraları sarma ve yaşadıklarımızdan büyük ders alma zamanı. Biz de bugün yerleşim alanlarımızda olası deprem zararlarının azaltılması amacıyla gerekli kararları ivedilikle alıp, uygulamak için olağanüstü mecliste bir araya geldik" dedi.
 
Afet birimi kurulacak
Olası bir afetin sonrasında ise, acil durum ekiplerinin eğitimi ve bu ekiplerin müdahale için hazır bulundurulması, deprem sırasında ve sonrasında yapılacak iletişim, kurtarma ve yardım çalışmalarına yönelik hazırlıkların yapılmasının koordine edilmesi için İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde alt birim kurulacak. Mevcut bina kontrolü ile imalat kontrolü gibi afet öncesi çalışmalar ile afet sonrası yapılacak işleri eş zamanlı yürütecek Birim içerisinde yeterli sayıda jeoloji, jeofizik, geoteknik ve inşaat mühendisi ile inşaat teknikeri, sivil savunma uzmanı, eğitmen vb. istihdam edilecek.
 
Acil müdahale alanları belirlenecek
Olası bir afetin ardından başlanacak arama kurtarma çalışmalarında güçlük yaşanmaması için ise acil müdahale alanları belirlenecek. Kent içerisinde afet öncesi ve sonrasında 112 Acil, AFAD, İtfaiye gibi ekiplerin ve kamu yararına çalışan dernek statüsünde sivil toplum kuruluşlarının kullanacağı acil müdahale alanları belirlenerek imar planları üzerinde işlenmesi sağlanacak.
 
Ekipman ve çadır gibi acil ihtiyaçlar, depolanacak
Bu alanlarda afet sırasında arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak ekipman depoları ve afet sonrası acil ihtiyaç olabilecek çadır, battaniye gibi ihtiyaçların depolanacağı yapıların tesisi sağlanacak. Bu amaçla Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı mülkiyetinde ve park alanı olarak planlı Barbaros Mahallesi sınırlarında 1398 ada 60 parsel hakkında girişimlere acilen başlanacak.
 
Ulaşımın engellenmemesi için çalışmalar başladı
Kahramanmaraş depreminin ardından arama kurtarma çalışmalarındaki zorluklardan biri de, enkazlara ekiplerin ulaşması oldu. Bu konuda meclis gündemine geldi. Deprem anında yıkılması durumunda ulaşımı ile arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilemesi muhtemel ve ana ulaşım yollarının kesiştiği noktalar üzerinde bulunan kavşaklarda binalarda da deprem risk raporu alınacak. 
 
Kamu kurumlarına yazı gönderilecek
Olası afet durumunda kolluk kuvveti ve güvenlik ihtiyacı karşısında olumsuz durumlarla karşılaşılmaması amacıyla mevcut polis lojmanları, askeri lojmanlar ve askeri birliklerde yatakhane olarak kullanılan birimler ve diğer tüm kamu hizmet binaları hakkında analiz raporu hazırlanmasının kamu güvenliği için hayati önemde olduğu binaların tahsisli olduğu kamu kurumuna ve mülki amirliğe yazı ile bildirilecek.
 
İletişim kesintilerine dur denildi
Diğer afetlerde olduğu gibi Maraş depreminin ardından da en büyük sorunlardan birinin iletişim olduğu bir kez daha görüldü. Bu kapsamda alınan kararlar neticesinde, Binalarda baz istasyonu mevcut ise; mevzuatta karşılığı ne olursa olsun bina hakkında mülk sahipleri 60 gün içinde bina deprem riski analiz raporunu idareye sunacak. Deprem anında ve sonrasında yaşanması muhtemel iletişim kesintileri önlemek için açık alanlarda kule tipi baz istasyonları teşvik edilecek.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş