havadurum

Afet bölgesi bile olamadık!

İl Genel Meclisi toplantısında CHP Grubu`nun verdiği önerge nedeniyle tartışmalar yaşandı.

665
 
Çanakkale’de etkili olan aşırı yağışların tarım arazilerini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle kentin afet bölgesi ilan edilmesi için verilen önerge meclisi ikiye böldü. Tartışmalara neden olan önerge, AKP ile MHP meclis üyelerinin ret CHP`li üyelerin ise kabul oyu ile oy çokluğuyla reddedildi. Tarım sektörü için önemli olduğu ifade edilen önergenin reddedilmesine CHP`li üeyeler sert tepki gösterdiler.
CHP gurubu tarafından verilen önergede; “2011-2012 yılları arasında ülkemiz ve bölgemiz tarımı maalesef üretime yapılan yatırımların maliyetini dahil karşılamamıştır. Çanakkalemiz üç temel tarımsal üretimi geniş alanlarda yapmaktadır. Bunlar, kuru tarımda; buğday ve arpa, sulu tarımda; domates ve biber, meyvecilikte ise zeytin, şeftali ve kayısıdır. Bu üretim sektörleri son yılların en kötü üretim sezonunu geçirmektedir. 2012 yılında meydana gelen su baskınları, seller ve çeşitli afetler sonucu maalesef üretici kesim üretim maliyetini dahi karşılayamamıştır. Bunun sonucunda kırsal kesimde yaşayan çiftçilerimiz üretemez ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Üretici kesimimiz evinin zorunlu giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir. 2012 yılında üretim maliyetleri % 10-30 oranında artmıştır. Buna karşılık üretilen ürünlerin fiyatı %30 geriye gitmiştir. Çiftçilerimizin tarım kredi, Ziraat Bankası ve çeşitli özel bankalara tarımsal kredi borçları bulunmaktadır. Bu durum dolayısıyla borcunu ödeyemeyen üreticimiz haciz kıskacındadır ve topraklarını satmayla karşı karşıyadır. 2011-2012 üretim yılında yaz mevsiminin aşırı kurak geçmesi sonucu üretimde %60`a varan kayıplar yaşanmıştır. 2012 yılının ıralık ayında başlayan yağmurlarla birlikte bölgemiz dolu ve sel afetine maruz kalmıştır. Ezine, Bayramiç ve Tuzla ovalarında aklaşık 50.000 dönüm tarım arazisi sular altında kalmıştır ve kullanılamaz hale gelmiştir. Vahim olan durum ise İl Tarım Müdürlükleri çiftçilere bu konuda bilgilendirici bir genelge yayınlamamıştır. Siyasi iktidar ise bu konuda gününü kurtarma tasasında; tarım ve köylüye karşı ilgisiz ve duyarsızdır. Çanakkaleye karşı hasmahane bir tutum içerisindedir.
Tarım Bakanı`nın afet bölg
esi olarak açıklamış olduğu 64 tane ilin içerisinde Çanakkale ilinin olmaması dahada üzücü bir durumdur. Sayın İI Genel Meclisi üyeleri; Bölgemizin tarımsal sorunlarını çözebilecek yegane kurum olan İl Genel Meclisi en kısa zamanda harekete geçerek ve bu konuyla ilgili komisyonlar kurarak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi konusunda çalışmalar yapmalıdır. Bunlara gerekçe olarak zeytin meyvesinin aşırı yağışlardan dolayı yere dökülmesi, fiyatların %30 geriye gelmesidir. Sulu tarımda ise domates fiyatlarının 10 krş, biber fiyatlarının 20 krş`a düşmesi üretilen malın maliyetini dahi karşılamamıştır. Çanakkalede üretimde önemli bir paya sahip olan şeftali ve kayısı meyveleri aşırı fiyat düşmelerinden dolayı üreticileri hüsrana uğratmıştır. Yine bölgemizde önemli bir üretim alanına sahip olan tohumluk mısır ve çeltik fiyatları geriye vurmuştur. Hayvancılığımız ise tarımda meydana gelen kuraklık sebebiyle saman sıkıntısı çekmiş bunun sonucunda süt ve et fiyatları çökmüş ve köylülüleri köylerini terk etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Eğer toplumsal bir barış istiyorsak bunun topraktan geçtiğini bilmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Afet bölgesi olan 64 il`e göre Çanakkalenin durumunun daha vahim olduğunu bilmeliyiz.
 
Çanakkale`de acımasızca yapılan özelleştirmeler sonucu konyak fabrikası satılmıştır. Bunun sonucunda bağcılık sektörü çöküşe uğramış ve neredeyse hiç faaliyet gösteremez duruma gelmiştir.
Dünyanın temiz su kaynaklarına olan ihtiyacı her geçen gün daha da artmaktadır. Bölgemizde olan menderes nehri önemli bir temiz su kaynağıdır. Ancak bu akarsunun özelliğini daha fazla yitirmemesi için derhal ıslah çalışmalarının yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
 
Kaymak; “Karar Çanakkale için büyük kayıp”
Önergenin oy çokluğuyla reddedilmesinin ardından gündem dışı söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Halil Kaymak, önergenin reddedilmesine sert tepki göstererek; “CHP grubu olarak bu önergede toplumsal bir sorunu dile getirdik. Eğer kabul edilseydi partiler üstü bir çalışma olacaktı. Meclisin red kararı Çanakkale ve İl Genel Meclisi için büyük kayıptır” dedi.
 
Şanda; “Önerge değil tespit raporu”
Tepkilerin üzerine söz alan AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ise, CHP grubu tarafından verilen yazının önerge olmadığını tespit raporu olduğunu ifade ederek; “CHP grubu burada bir tespit yapmış. Bu önerge değildir, tespit raporudur. Kendi tespitlerinizi onaylatmak istiyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Öztürk; “Çanakkale çiftçisini reddetmiş oldunuz”
Meclisin verdiği kararla Çanakkale çiftçisinin reddedildiğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili Metin Öztürk; “Meclisin bu konuyu araştırmasına yönelik bir talep var orada. Ama demek ki biz de bundan sonra sizin önergelerinizde ortak bir karar alamayacağız demektir. Siz bu kararla Çanakkale çiftçisini reddetmiş oldunuz” dedi.
 
Öte yandan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise bu önergenin CHP tarafından verildiği için reddediliğini dile getirirken, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin de, grup başkanvekillerinin de yer aldığı ortak bir çalışma ile bu sorunun görüşülmesini önermesiyle tartışmalar sona erdi.
Paylaş