AFAD afet eğitimi verecek gönüllü bulamıyor

Çanakkale Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “Yerel Afet Gönüllüleri Projesi” devam ederken yetkililer sadece deprem anında ve deprem olduktan sonra değil, toplum olarak her zaman afete karşı eğitimli ve donanımlı olmak gerektiğini dile getirdiler.

552
Çanakkale Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından (GMKA) Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunulan ve kabul gören” Yerel Afet Gönüllüleri Projesi” ile Çanakkale Merkez’de her mahallede birer kişi olmak üzere toplam 15’er kişilik ekip oluşturulduğunu ve belirli yerlere acil durum konteynırlarının konulduğunu söyleyen AFAD yetkilileri amaçlarının Çanakkale’de meydana gelecek bir afet durumunda en kısa zamanda teknik malzemeye ulaşmak olduğunu belirttiler.
 
İlk etapta taksi duraklarının yakınına, trafik akışının yoğun olduğu bölgelere ve mobese kameralarının olduğu yere Acil Durum konteynırlarını koyduklarını belirten yetkililer büyükşehirlerde yaşanan hırsızlık olaylarının ve talanın Çanakkale’de olmadığına dikkati çekerek, hırsızlığa karşı önlem aldıklarını belirttiler. Her hangi bir afet anında ilk hamlede ulaşılması gerekli teknik malzemeleri içeren malzemelerin başında kazma, kürek, balyoz, murçi, çekiç, jeneratör, sedyeler, aydınlatma setleri, ara kabloları gibi teknik malzemelerin bulunduğunu ifade eden AFAD yetkilileri Çanakkale’de 7 adet konteynır bulunduğunu ve konteynırların Cuma Pazarı girişinde, Çanakkale Anadolu Lisesi’nde, Hastane Bayırı’nda Mit ve Hava Lojmanları’nın karşısında, Anafartalar Fakültesi’nin yan sokağında, Barbaros Mahallesi Muhtarlık yakınındaki parkta ve Arkeoloji Müzesi yakınında Erkek Öğrenci Yurdu’nun olduğu bölgede ve Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi karşısında bulunduğunu belirttiler.
 
“Afet bilinci eğitimi vereceğimiz ve eğiteceğimiz gönüllü bulamıyoruz”
“Afet bilinci eğitimi vereceğimiz ve eğiteceğimiz gönüllü bulamıyoruz” diyen AFAD yetkilileri, depremden sonra olayın etkisiyle gönüllülük psikolojisinin geliştiğini, ama olay unutulduğunda bu durumun yerini ilgisizliğe ve kayıtsızlığa terk ettiğini söyleyerek Çanakkale’de muhtarlıklar ve cami hocaları ile birebir görüşüldüğünü mahalle bazında gönüllü arandığını başvuru yapacak gönüllü bulmak konusunda çektiklerini dile getirdiler.
 
“Gönüllülerinizi oluşturun, bize gelin, eğitim verelim. Evlerinizde ve işyerlerinizde mutlaka bir deprem çantası oluşturun”
AFAD yetkilileri olası afet durumlarına karşı halkı bilinçli olmaları konusunda uyarırken kurumların hazır olması gerektiği kadar, bireylerin de hazır olması gerektiğinin altını çizdiler. Afet konusunda sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirten yetkililer, halkın da bilinçlenmesini istediklerini belirterek: “Gönüllülerinizi oluşturun, bize gelin, eğitim verelim. Evlerinizde ve işyerlerinizde mutlaka bir deprem çantası oluşturun” dediler.
 
Bu konuda kurum ve kuruluşlar kadar, özel sektördeki atılımın da önemli olduğunu söyleyen yetkililer DOĞTAŞ firmasını örnek göstererek DOĞTAŞ Yönetim Kurulu’nun şirket bünyesinde ekip kurduğunu ve gönüllüler oluşturarak kendilerine başvurduğunu söylediler. İlk etapta GMKA Projesi kapsamında “Yerel Afet Gönüllüleri Projesi” kapsamında 15 gönüllüye 20 saat süren temel afet bilinci eğitimi verildiğini ifade eden yetkililer bu eğitimlerin süreceğini Eylül ayından sonra malzeme çalışmalarına ve pratiklere de başlayacaklarını kaydederek gönüllü vatandaşları beklediklerini söylediler.
 
Deprem Çantasında bulunması gerekenler konusunda da hatırlatma yapan yetkililer: “İlkyardım seti, el feneri ve yedek pil, pilli radyo ve yedek pil, düdük, telefon karı, bir şişe su, bisküvi ve konserve gibi bozulmayacak yiyecekler, iç çamaşırı, çorap, bir hırka ya da kazak, sürekli kullandığınız ilacınız ve sarılı bir poşette tapu vb.gibi önemli evraklarınızı içeren deprem çantanızı da yatağınıza yakın bir yerde bulundurun” dediler.
Paylaş