Adalet Kurultayı`nda son gün!

523

 26-29 Ağustos 2017 tarihleri arasında Tarihi Yarımada’da bulunan Kocadere Kamp Alanı’nda akademisyen, aydın, sendikacı, sanatçı ve siyasilerin katılımı ile düzenlenen Adalet Kurultayı sona erdi.  Adalet Kurultayı’nın son günü, Kocadere Köyü’nde düzenlenen kahvaltı programı ile başladı. Kahvaltıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Köy Muhtarı Güray Yaşın ve köylüler ile bir araya geldi. Kahvaltıda Kılıçdaroğlu’na Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de eşlik etti.  Kahvaltıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Sayın Muhtarımız bizi sofrasına davet etti, kapılarını açtı. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum, sağ olsun, var olsun. Emin olun benim hayatımın en mutlu günlerinden biri bugün. Böylesine güzel bir sabah, güzel insanlarla beraber olmak, onlarla sohbet etmek, yaşlıları dinlemek, onların sesine kulak vermek. Duayla başladık, duayla sonlandırdık soframızı. Dolayısıyla son derece mutluyum, son derece memnunum. Köyün tarihini az önce muhtarımıza sordum. Çok eski bir tarihi var. Böylesine köklü bir köyde muhtarımla, köylülerle beraber olmak, onların çayını içmek, ekmeğini yemek benim için dünyanın en mutlu günlerinden birisi. Bu vesileyle hepinize yürekten teşekkür ediyorum” dedi. Kahvaltı, köylüler ile çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

 
“Memleket bütünüyle KHK’lar ile yönetiliyor”
Kahvaltı programının ardından Kocadere Kamp alanına geçildi. Kurultayın son gününde düzenlenen program ilk olarak “Yaşanmış Hikayeler”  bölümü ile başladı. Ardından “Devlette Adalet” paneline geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan İlhan Kesici, Ertuğrul Yalçınbayır, Yüksel Yalova, Levent Tüzel, Gürcan Dağdaş, Abdülbaki Erdoğmuş ve Alper Taş, ülke gündemi ve devlet yönetimi üzerine konuşmalar yaptı.  Burada OHAL sürecini değerlendiren İlhan Kesici , “Kim bilir daha ne kadar bu OHAL sürecini yaşayacağız. Hukuksuzluk artık diz boyu. Memleket bütünüyle KHK’lar ile yönetiliyor.  Yani ortada hukuksuzluk için başvurabileceğimiz için tek yer olan anayasa mahkemesi bize diyor ki bana başvurmayın. Böyle keyfi bir uygulama olabilir mi?” dedi.
 
Çalıştaylarda basın özgürlüğü konuşuldu
Kurultay kapsamında düzenlenen öğleden sonraki programda ise Oktay Ekşi, Ahmet Takan,  Prof. Dr. Doğan Tılıç, Mustafa Kurdaş ve Musa Kart’ın katılımı ile “Medyada Adalet” paneli gerçekleştirildi. Panelistlerin basın özgürlüğü ve sansür üzerine yaptıkları konuşmaların ardından panel sona erdi. Adalet Kurultayı programı kapsamında düzenlenen panellerin yanı sıra, çalıştay programları da kurultayın son gününde yoğun katılım ile devam etti. Farklı konularda kurultay alanının çeşitli noktalarında gerçekleştirilen çalıştaylar, katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Gazeteci Erdem Gül ve Mustafa Balbay’ın bulunduğu çalıştaylarda basın özgürlüğü ve Türkiye’de yeni medya arayışı konuşuldu.
 
Çanakkale Belediyesi’nden dikkat çeken stant
Adalet Kurultayı’nda Çanakkale Belediyesi tarafından hazırlanan stantta katılımcılara yiyecek ve içecek sunuldu. Aynı zamanda stantta Çanakkale Savaşları’nı temsilen canlı heykel performansı gerçekleştirildi. Kurultay alanında kurulan Çanakkale Belediyesi standı, kurultayın son gününde de katılımcıların yoğun ilgisini gördü. Belediye standından yapılan çeşitli ikramlar nedeni ile katılımcılar Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini iletti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kurultayın son gününde de alanda incelemelerde bulundu. Alan güvenliği konusunda yetkililere sürekli uyarılarda bulunan Başkan Gökhan, katılımcıların güvenliği için kurallarla uymayan katılımcıların uyarılmasını istedi. Alanda yaptığı incelemeler sırasında kurultay katılımcıları ile bir araya gelerek sohbet eden Başkan Gökhan, katılımcılara kurultay kurallarına uyulması konusunda uyarılarda bulundu.
 
Adalet Anıtı’na yoğun ilgi
Eceabat Kocadere Köyü Kamp Alanında yapılan Adalet Anıtı, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. “Adalet İçin Bir Tuğla da Sen Koy” çağrısı ile başlayan anıt yapımında yaklaşık 10 bin adet tuğla konuldu. Uzun kuyrukların oluştuğu anıt hakkında bilgi veren yetkililer; “Şu an 9 bin 800 kişi adalet anıtına tuğla koydu. Maksimum sayı 10 bin kişi. Eğer yoğun ilgi olursa buna göre bir ayarlama yapılacaktır” dedi. Siyasilerden sendikacılara, aydınlardan yazarlara kadar çok sayıda kişinin katılımı ile 4 gün boyunca Tarihi Yarımada’daki Kocadere Kamp Alanı’nda süren Adalet Kurultayı, 29 Ağustos 2017 Salı günü gerçekleştirilen programların ardından sona erdi. 
(Şebnem Özer)
Paylaş