havadurum

Adalet Kurultayı`nda ikinci gün

455

 Adalet Kurultayı ikinci günde devam etti. Yaklaşık 30 bin kişinin katılım gösterdiği belirtilen Kurultay’ın ikinci günü, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sabah saat 6’da Conk Bayırı’na yaptığı yürüyüş ile başladı. Yürüyüşün ardından, saat 10.30’da Hamidi Yakupoğlu’nun yönettiği, Erol Tuncer, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Mor ve Ötesi’nden Melek Demir’in ise konuşmacı olarak yer aldığı “Seçimde Adalet” konulu ilk panel gerçekleştirildi. Panelin ardından Kılıçdaroğlu, kurultay alanında bulunan hafıza sokağının açılışını yaptı.  Kadınları ve gençlerin çalıştaylarını ziyaret eden Kılıçdaroğlu,  kısa konuşmalar yaptı. Saat 14’te Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, medya odasında basın toplantısı düzenledi. Kurultay hakkında değerlendirmelerde bulunan Tezcan, Kurtultayı 30 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti. Saat 14,30’da “Geçimde Adalet” konulu ikinci panel gerçekleştirildi. Panelde, Zekariya Temizel’in yönetiminde Prof. Dr. Korkut Boratav, AKP kurucularından Abdüllatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan konuşmacı olarak yer aldı.  Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği kurultayda çalıştaylar gün boyunca sürdü. İkinci gün çalıştaylara ilginin daha yoğun olması dikkat çekti.

İkinci gün Conk Bayırı’na yürüyüşle başladı

Adalet Kurultayı’nın ikinci günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Conk Bayırı’na yürüyüşü ile başladı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları, Milletvekilleri ve kurultaya katılan vatandaşlar sabah saat beşte kamp alanında toplandı. Çanakkale Savaşı’nda Conk Bayırı’na giden askerlerin kalkış saati olan beşte bir araya gelen vatandaşlar, askerlerin yediği buğday çorbası ve üzüm hoşafından içti. Hücum saati olan saat 6’da Conk Bayırı’na 6 km’lik yürüyüş başladı. 1 saatlik yürüyüşün ardından Conk Bayırı’na gelindi. Burada bulunan Atatürk Anıtı’na ‘Adalet’ yazılı çelenk bırakan Kılıçdaroğlu, saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk onlara `Ben size taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum` dedi ve 57. Alay bu topraklarda son buldu. Hayatlarını bu topraklar için verdiler, bayrakları için verdiler” dedi.
Yürüyüşün ardından saat 10.30’da sabah Seçimde Adalet” konulu ilk panel gerçekleştirildi. Hamidi Yakupoğlu’nun yönettiği, Erol Tuncer, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Mor ve Ötesi’nden Melek Demir’in ise konuşmacı olarak yer aldığı panele Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Başkan Yardımcıları ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da katıldı.
 
Hafıza Sokağı açıldı
Panelin ardından Kılıçdaroğlu tarafından hafıza sokağının açılışı gerçekleştirildi.    Roboski Katliamı’ndan Ankara Gar Katliamı’na, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’ten 12 Eylül’de yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren’e kadar birçok figürün yer aldığı açılışta konuşan Kılıçdaroğlu; “Herkes için 80 milyon için adalet istiyoruz. Geçmişte yaşadığımız büyük adaletsizlikler bu sokakta görülecek, hafızalarımız yenilenecek. Umarız böyle adaletsizlikler Türkiye’de bir daha olmamış olur” dedi.
 
Tezcan, basın toplantısı gerçekleştirdi. 
Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, basın toplantısı gerçekleştirdi. Kurultay alanında içki iddialarını değerlendiren Tezcan, içenlerin cezalandırılacağını ifade derek; "Günde yaklaşık 30 bin kişinin katılım sağladığı kurultayımızda bütün katılımcılar bu ruha uygun, şehitlerimize saygılı, adalet kurultayına yakışır tutum ve davranış içinde olmaya azami özen göstermiştir. Buna rağmen bazı sosyal medya paylaşımları ve yayın organlarında, kamp alanında alkol alındığına ilişkin haberler yayınlanması üzerine tarafımızdan derhal araştırma yapılmış ve kendini bilmez birkaç kişinin, kamp alanının ana konaklama bölgesinin dışında alkol aldığı akşam saatlerinde tespit edilmiştir. Alkol aldığı tespit edilen bu üç kişi derhal kamp alanından çıkarılmış, bir daha girişleri yasaklanmıştır. Ayrıca parti üyelikleri de tespit edilen bu kişilerin ihraç işlemlerine başlanmıştır. Öte yandan bu kişilerin isimleri yarın itibarıyla yetkili kurumlara bildirilecektir" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, kadın ve gençlik çalıştaylarını ziyaret etti
Genel Başkan Kılçdaroğlu, “kadın ve gençlik çalıştaylarının yapıldığı çadırları da ziyaret etti. Adalet Yürüyüşü ve Maltepe Mitinginde kadınların yoğun katılımına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “En çok adaletsizliği kadınlar yaşıyor. Sizden tek isteğim siyasette daha fazla yer almanız” dedi. Kılıçdaroğlu, gençlere ise; “Ben gençlerin ve kadınların siyasete daha fazla ilgi göstermesini istiyorum. Gençler, ‘Biraz kenara çekilsinler de bize alan açsınlar’ diye beklememeli. Hayır, alanı siz kendiniz yaratacaksınız. Birileri size altın tabak içinde siyaset ikram etmez. Siyaseti siz mücadele ederek alacaksınız, kazanacaksınız” şeklinde seslendi.  

İkinci panel ‘Geçimde Adalet’ti
Saat 14,30’da “Geçimde Adalet” konulu ikinci panel gerçekleştirildi. Panelde Zekariya Temizel’in yönetiminde Prof. Dr. Korkut Boratav, AKP kurucularından Abdüllatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan konuşmacı olarak yer aldı.  
 
“Çalıştaylar, yoğun katılımla gerçekleşti”
Farklı konularda çalıştaylar ise gün boyunca sürdü. Çalıştaylara katılımın ilk güne göre çok daha yoğun olması dikkat çekti.
(Eren Aşnaz)
Paylaş