Adalet çalışanları hakkını istiyor

Türk Büro-Sen üyeleri, Hakim ve Savcılara gelen zam sonrası basın açıklaması düzenleyerek adalet talep etti.

751
 
 
Adliye binası önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Türk Bürosen Çanakkale İl Temsilcisi Mahmut Kılıç, Adalet Bakanlığı`nda çalışma barışını ve huzurunu bozacak yaklaşıma seyirci kalamayacaklarını söyledi. Kılıç; "Malumlarınız olacağı üzere geçen hafta adalet bakanımızın talihsiz açıklaması üzerine iş bu konuyu sizlerle paylaşıp adalet bakanına ve başbakanımız yeni hükümet yetkililerine buradan seslenmek istiyoruz. Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaya bağlı olarak, hâkim ve savcılara seyyanen bin 155 Türk Lirası zam yapılmasını öngören hükmün de yer aldığı kanun teklifinde, adalet çalışanlarının özlük ve mali haklarının düzeltilmesine ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik bir hükme yer verilmemesini kınıyoruz. Ne yazık ki kanun teklifinde, hâkim ve savcılar dışındaki adalet çalışanlarının özlük ve mali haklarının düzeltilmesine ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik bir hükme yer verilmemiştir. TBMM`ye sunulan kanun teklifi; Adalet Bakanlığının sadece hâkim ve savcıların bakanlığı olduğu yönündeki görüş ve eleştirileri haklı çıkarmıştır. Bakanlık, adalet çalışanlarının hâkim ve savcılardan ibaret olmadığını hatırlamalı ve hâkim-savcı dışı personelin sorunlarına eğilmeli ve beklentilerine cevap vermelidir. Hâkim ve savcılara kesenin ağzı açılırken, Bakanlığın bel kemiğini oluşturan, adalet hizmetlerinin yüksek etkinlikle yürütülmesinde ağır sorumluluk yüklenen zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli, şoför, emanet memurları, veznedar, icra memurları, icra ve yazı işleri müdürleri, bilgi işlem memurları ve teknik personel ne yazık ki yok sayılmıştır. Adalet Bakanlığında çalışma barışını ve huzurunu bozacak bu yaklaşıma seyirci kalamayız. Bu durumu ve oluşturacağı sonuçları kabullenmiyoruz" dedi.
 
"Adalet çalışanlarına negatif ayrımcılık yapılmaktadır"
Adalet çalışanlarına negatif ayrımcılık yapıldığını iddia eden Kılıç; “Eşit işe eşit ücret yaklaşımının hayata geçirilmesine yönelik 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile maktu fazla çalışma ücreti ve görev yolluğu noktasında mağdur edilen hâkim ve savcı dışındaki adalet çalışanları, TBMM`ye sunulan kanun teklifiyle yeni bir mağduriyetle karşı karşıyadır" “Mahkemelerin ve icra dairelerinin iş yükü ve adalet çalışanlarının sorumlulukları artarken, adalet çalışanlarının maaş ve ücretlerinde bu duruma bağlı bir artış yapılmaması büyük bir eksikliktir. Aynı zamanda büyük illerde yemek verilirken, servis tahsis edilirken bizlere verilmemesi büyük haksızlık ve eksikliktir. Bu eksikliklerin üzerine, hâkim ve savcılara yapılması öngörülen maaş iyileştirmesinin kapsamına diğer adalet çalışanlarının dâhil edilmemesi suretiyle negatif ayırımcılık da eklenmiştir" diye konuştu.
 
"Adalet çalışanlarının maaşları iyileştirilmeli"
Kılıç şu şekilde konuştu: "Adalet Bakanlığının, hâkim ve savcılara verdiği maaş artışından adalet çalışanlarının Türk-Biiro Sen olarak, Adalet Bakanlığı yetkililerini, adalet çalışanlarının içinde bulunduğu adaletsizliğe bir an önce son vermeye davet ediyoruz. Hâkim ve savcılar için öngörülen maaş artışından Adalet Bakanlığında görev yapan diğer kamu görevlilerinin de yararlanmasını istiyoruz. Hâkim ve savcıların maaşlarında yapılacak maaş iyileştirmesinin kapsamına diğer adalet çalışanları da dâhil edilerek, çalışma huzur ve barışının bozulma riski ortadan kaldırılmalıdır. Adalet çalışanlarının, insanca yaşamasının yöntemi olan sosyal devlet anlayışının, hayata geçirilmesine özel önem veren Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ`ın taleplerimizi gerçekleştirmesi çok zor değildir. TÜRK BÜRO-SEN Sendikası olarak, Adalet Bakanından, adalet çalışanlarının özlük ve çalışma haklarının bir an önce iyileştirilmesini istiyoruz. Adalet çalışanlarının BİR KISIM PERSONELİNE %10’ununa bile isabet etmeyene ; 6 aylık süreyle ve her ay için 200 Türk Lirası fazla çalışma ücreti ödenmesi için kaynak arayan Maliye`nin, hâkim ve savcıların maaşlarına bin 155 Türk Lirası zam yapmak istediği yapılacak kaynağı bir günde bulabildi. Bu durum; ‘Yeter ki istensin, isteyince oluyormuş’ dedirtiyor. Adalet çalışanlarının mağduriyetine son vermeye yönelik taleplerimiz karşılanmazsa; sendika olarak iş bırakma eylemi dâhil her türlü sivil itaatsizlik ve hak arama eylemini hayata geçirmekten kaçınmayacağımızın bilinmesini isteriz.”
 
"Adaletin en son tecelli ettiği yer Adalet Bakanlığı`dır"
“Bizler bugüne kadar şunu gördük. Adalet Bakanlığı`nda Adalet sadece isminde var. Adaletin en son tecelli ettiği yer Adalet Bakanlığı’dır" diyen Kılıç; "Bizler Adalet Bakanlığı’m personelin sorunlarına eğilen, çözüm bulan onları mutlu eden bakanlık olarak değil sadece hakim ve savcıları mutlu etmeye yarayan hakim ve savcı bakanlığı olarak kabul ediyoruz. Şunu da ayrıca ifade etmek istiyoruz. Sakın yanlış anlaşılmasın, aynı iş yoğunluğunu taşıyan hakim ve savcılarımıza iyileştirme yapılmasına karşı değiliz. Fakat aynı iyileştirmenin personele de yapılması Adalet’in bir kaçınılmaz gereği olacaktır. Bakanlığın bizlere karşı yaptığı üvey evlat muamelesini esefle kınıyor ve protesto ediyoruz" şeklinde konuştu.
Paylaş