havadurum

Açlık grevine Çanakkale’den destek

Cezaevlerinde açlık grevlerine devam eden tutuklulara destek olmak amacıyla Çanakkale’de dönüşümlü olarak açlık grevi başlıyor. BDP il binasında 17 Kasım Cumartesi günü yapılması planlanan açlık grevinde AKP hükümetine tepki gösterilecek. Açlık grevi sırasında il binasının ışıkları da akşam saatlerinde açılıp kapatılacak. Hükümlülerin taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle düzenlenen açlık grevi Pazar gününe kadar devam edecek.

587
Açlık grevi öncesinde iskele meydanında toplanan HDK üyeleri, burada bir basın açıklaması yaparak, 65 gündür açlık grevinde olan tutuklulara destek verdi. Çanakkale Halkların Demokratik Kongresi adına açıklama yapan Hasan Türkoğlu, 10 bin tutuklunun daha açlık grevine başladığını ve bu nedenle kaygılı olduklarını söyledi. Halkların Demokratik Kongresi olarak sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirten Türkoğlu; “Açlık grevlerini bitirmek için anadilde savunma hakkının tanındığı derhal açıklanmalıdır” dedi.
 
BDP il binasında 17 Kasım Cumartesi günü yapılması planlanan açlık grevinde AKP hükümetine tepki gösterilecek. Açlık grevi sırasında il binasının ışıkları da akşam saatlerinde açılıp kapatılacak. Hükümlülerin taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle düzenlenen açlık grevi Pazar gününe kadar devam edecek. Açlık grevi öncesinde iskele meydanında toplanan HDK üyeleri, burada bir basın açıklaması yaparak, 65 gündür açlık grevinde olan hükümlülere destek verdi. Çanakkale Halkların Demokratik Kongresi adına açıklama yapan Hasan Türkoğlu, 10 bin tutuklunun daha açlık grevine başladığını ve bu nedenle kaygılı olduklarını söyledi.
 
“Dile ve düşünceye kilit vurulamaz”
Halkların Demokratik Kongresi olarak sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirten Türkoğlu; “Açlık grevlerini bitirmek için anadilde savunma hakkının tanındığı derhal açıklanmalıdır” dedi. Türkoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ölüm değil çözüm. Tecrite son verilsin! Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri 65. Gününe girdi Halkların Demokratik Kongresi olarak sorunun çözümü için hükümetin adım atması yönünde çaba gösterdik, bu tutumumuzu sürdürüyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun eşit haklara dayalı demokratik çözümünde önemli bir adım olacağını düşündüğümüz taleplerin karşılanması, aynı zamanda halklarımızı birbirine yaklaştıracak, gerilimi azaltacaktır. Ancak başbakan Erdoğan’ın hem açlık grevleri konusundaki tahrik edici açıklamaları, hem de BDP yöneticilerine ve milletvekillerine yönelik saldırgan tutumu adalet bakanı Sadullah Ergin’in söylediklerini kıymetsiz hale getiriyor. Başbakan’ın Almanya’daki üslubunu AKP kampında da sürdürmesi, sadece cezaevlerine değil, tüm Türkiye’yi hızla gerginliği ve kargaşaya sürüklüyor. Bursa’daki polis uygulamaları ve kışkırtılmış sivil güçlerin BDP binalarına saldırısı üç yurttaşın silahla yaralanmasına ve iki gün boyunca çatışma ortamının sürmesine neden oldu. Edirne, Denizli, İzmir ve Mersin gibi illerde sokağa çıkan, barış ve demokratik çözüm isteyen kitlelere yönelik saldırgan polis tutumu, açlık grevleri ile birlikte tüm Türkiye’yi saran bir ateş ortamı yarattı. Diyarbakır’da BDP’nin yapmak istediği mitingin yasaklanması, valiliğin ve polisin amansız tutumu ortamı tam bir savaş alanına çevirdi. Aynı tutum İstanbul’da Pazar günü Aksaray BDP ilçe binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasında da sergilendi ve tazyikli su, biber gazlı, tomalı saldırıda yaralananlar oldu. Açlık grevinin 65. Gününde bulunanlar için günlerin değil, her dakikanın önem kazandığı bir aşamadayız. Hükümetin çözümsüzlüğü dayatması karşısında endişeliyiz. Başbakan Erdoğan’ın kışkırtıcı üslubu ve hükümetin duyarsızlığı yeni tepkilere yol açıyor. Tüm cezaevlerini kaplayan ve 10 bin dolayında siyasi tutuklunun açlık grevine başlayacağını açıklamış olması kaygı vericidir. Halkların Demokratik Kongresi olarak sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Açlık grevlerini bitirmek için anadilde savunma hakkının tanındığı derhal açıklanmalıdır. Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit son bulmalı, avukatları, milletvekilleri ve temas gurubu ile görüşülmesi için hemen adım atılmalıdır.” Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklaması olaysız sona erdi.
Paylaş