havadurum

AB`nin teknoloji çöplüğüyüz

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde düzenlenen enerji panelinde Türkiye`nin rüzgâr ve güneş enerjisi bakımından birçok avantajı olduğuna dikkat çekildi.

684
Av. Ali Aydın Çalıdağ`ın modertarlüğünü yaptığı "Türkiye`de Yenilenebilir Enerji ve Enerji Kaynakları Politikaları ve Kaynakları" isimli panelde Prof. Dr. Sıdkı Tanay Uyar, Prof. Dr. İsmail Tarhan, Prof. Dr. Murat Türkeş konuşmacı olarak yer aldı. Panelin açılışını yapan Av. Ali Aydın Çalıdağ çevre ve enerji ile ilgili yapılan çalışmalara salt karşı çıkmanın yeterli olmadığı, aynı zamanda somut çözüm önerileri getirmek gerektiğini belirterek paneli bu amaçla düzenlediklerini kaydetti.
"Türkiye`de kaynak bol"
Panele damgasını vuran Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Uyar yenilenebilir enerjinin uygulanabilmesi için üç koşul gerektiğini belirtti. Türkiye’de bol miktarda kaynak olduğunu belirten Uyar : "Kaynağı insanların ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirmek için gerekli teknoloji ve karar vericilerin yenilenebilir enerjinin çözüm olduğuna inanması ve çözüme yönelik kararlar alması gerektiğini dile getirdi.
"Yenilenebilir enerji ‘barış, eşitlik ve özgürlük’ demek"
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, yenilenebilir enerjiyi "barış, eşitlik ve özgürlük" olarak tanımlayarak:" Herkes tarafından eşitçe ulaşılabilen bu kaynak merkezî otoriteye bağımlı değil satılamaz ve diğer kaynaklar gibi özelleştirilemez" dedi.
 
"Avrupalıdan 6 kat fazla elektrik parası veriyoruz"
Uyar Türkiye`de her yere doğalgaz döşendiğine dikkati çekerek, ülkenin yapmış olduğu 500 milyar dolarlık anlaşma gereği doğalgaza geçme sürecinin hızlandığını ve bugün Türkiye`de vatandaşların kullanmadığı gaz için Rusya`ya para ödediğini belirtti. Türkiye`de insanların 300 kilowatla Avrupa`dan 6 misli fazla elektrik parası ödediğini belirten Uyar: "Avrupa`da bu rakam 50 kilowat" dedi.
"Termik santraller geliyor, bir gecede ÇED yönetmeliği değişiyor"
Türkiye`nin mevcut enerji politikalarının masaya yatırıldığı panelde TUBİTAK`ta görev almış EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof. Dr. Sıdkı Tanay Uyar" Küresel hapishane içinde yaşıyoruz. Tek kaynağımız güneş. Bu enerjiden herkes eşit şekilde yararlanma hakkına sahip. Yenilenebilir enerji demek, eşitlik, özgürlük, barış demektir" diye konuştu. Su ile toprağın ilişkisini kesmenin son derece tehlike olacağına vurgu yapan Uyar: "Su ile toprağın buluşturun ki insanlar tarım yapsın" dedi. Güneş ve rüzgar gibi kaynakların yaşamın ve insanın emrinde olduğunu belirten Uyar insanlık olarak kaynak sorunu olmadığını ama o kaynağı prosese ışığa dönüştürecek enerjinin ve çözümden yana olan karar vericilerin olması gerektiğini söyledi. Yurttaşların vergilerinden maaş alan idarecilerin toplumun menfaati yönünde sorunları çözmekten yana olması gerektiğini belirten Uyar çevre konusunda gelinen tehlikeli süreçte milleti temsil etmekle görevli milletvekillerinin siyasi parti başkanları tarafından belirlendiğini ve temsilen her şeyi onaylayan bir şekilde davrandığını belirtti. Uyar: "Termik santraller geliyor, bir gecede ÇED yönetmeliği değişiyor ve farkında değiliz ama bu kararlar geçiyor. O yüzden kimsenin sesi çıkmıyor" dedi. Uyar:" Herkes gitsin kendi siyasi partisinde anlatsın. Bizim kaynağımız var. Çözümden yana olunsun" dedi.
Çöp teknolojiler Türkiye`de
Enerjiyi etkin kullanma konusunun önemli olduğunu ve ertelenmemesi gerektiğini belirten Prof. Uyar: "Neo-liberal saldırı altında kalan ülkeler çöken teknolojilere kampanya yapar. Türkiye çok enerji harcayan klima, buzdolabı ve gelişmiş ülkelerin kullanmadığı standart dışı teknolojiler pazarı. Almanya`da rağbet görmeyen ve sökülüp, atılan tekstil makinelerinin dahi ülkemizde" dedi.
Uyar`dan karbon borsasına sert eleştiri
Gelişmiş ülkelerin karbon salınımlarını azaltmak amacıyla oluşturduğu karbon borsasını da sert eleştiren Uyar ülkelerin ve şirketlerin karbon salım haklarının altında kaldıklarında, bu miktarı izinleri aşmış başka bir ülke ya da şirkete satması konusuna :" Bir ülkede yapılan tahribat neticesinde, başka bir ülkenin tahrip edilmesine davetiye çıkartmak ve kapitalist ülkelerin sizin doğanızın ucuza kapatmasıdır" Panelde Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş ise Türkiye`de ve Çanakkale`de rüzgar klimatolojisi ve rüzgar enerjisi hakkında bilgi verdi.  Akdeniz ikliminin etkisi altında kalan ilin rüzgar konusunda tutarlı ve belli bir rüzgar hızı potansiyeline sahip olduğunu belirten Türkeş 267 istasyon için hesaplanan hakim rüzgar yönlerini ve Türkiye üzerindeki vektörel dağılış eksenlerini aktırdı. Yatırımcılar için de rüzgar konusunda kuzey bölgesinin verimli olduğunu kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çeken Türkeş bölgenin rüzgar enerjisi anlamında önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.      
Paylaş