havadurum

9 yıllık tartışma bir olağanüstü toplantıyla değiştirildi

İskele Meydanının yeniden düzenlenmesi ve Anafartalar otelinin de katılarak alanın kent meydanı olarak belirlenmesi için Belediye Meclisi olağanüstü toplantı yaptı. Belediye Meclisinde CHP’li üye Mehmet Emin Şevik’in itirazları toplantıya damgasını vurdu. Konu ile ilgili bazı çekincelerinin olduğunu ifade eden Şevik ret oyu kullanacağını bildirdi. Oylamada 16 kabul oyu çıkarken, 1 ret 2 de çekimser oy çıktı. Oylama sonrası Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında belediyenin daha önce yapmak istediği meydan projesinin hayata geçeceğini ifade ederek; “Oylama sonucundan mutlu olduğumu söylemem. Kararın oybirliği ile olmasını dilerdim” dedi.

867
“Karar Çanakkale’nin yararına olacaktır”
Çanakkale Belediye Meclisi olağan üstü toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geçmişten bugüne süreçle ilgili bilgiler verdi. Yapılan toplantıları çalışmaları alınan kararları aktaran Başkan Gökhan, mart ayında AKP Çanakkale milletvekili Mehmet Daniş’in açıklamaları, ardından Mülkiye başmüfettişinin gelmesi ve hazırlanan rapor sonrası bugünlere gelindiğini belirtti.
 
 
Çanakkale Belediye Meclisi olağan üstü toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geçmişten bugüne süreçle ilgili bilgiler verdi. Yapılan toplantıları çalışmaları alınan kararları aktaran Başkan Gökhan, Mart ayında AKP Çanakkale milletvekili Mehmet Daniş’in açıklamaları, ardından Mülkiye başmüfettişinin gelmesi ve hazırlanan rapor sonrası bugünlere gelindiğini belirterek şunları söyledi; “Müfettişin raporunu defalarca okudum. Kızdım, güldüm, canım sıkıldı. En büyük haksızlık kamuoyunun görüşü alınmamıştır kısmıydı. 2002’den beri herkese sorduk. Proje sunumunu yaptık. Görüş alınmadı bölümü ile ilgili bu ülkede bunun izahını yapacak kimse olamaz. Çirkin görüntü lafı da çok saçma. Ortada çirkin görüntü yok. 2 gün sonra koruma kurulu yazısı geldi. Bütün kararları ifade ettik. Değerlendirecek bir şey olmadığı ortaya çıktı. Bu Ankara’dan kültür bakanlığı talimatı ile genel müdürü parafı ile kurula yeniden değerlendirin yazısı olduğu ortaya çıktı. Ankara’dan bir kulp arandığını anladım. Talep inşaatın durması ve buranın meydan olarak kullanılması. Her iki kurum irade ortaya koyar, yeniden değerlendirirse biz bunu tekrar değerlendiririz denildi. Belediye encümeninde 27 Mayıs tarihine kadar inşaatın durdurulması karını aldık. Geldiğimiz noktada kurul da bizim olumlu kararlarımızı bekliyor. Kamu ihale kurumuna karşıda sorumluluklarımız var. Bunun için Koruma kurulunun yeşil alan olması gerekir kararı bekleniyor. Mücbir sebep olmalı çalışmaların durdurulabilmesi için.  Burada aldığımız kararı yarın kurula sunacağız. Bu işin başlangıcı haksızlıklarla dolu olsa da bizim meclisimizin içinden geçen şekilde sonuçlanma yoluna girdi.  İçimizden geçen bu alanın kent meydanı olarak düzenlenmesidir. Böylelikle herkesin iradesi yerine gelmiş oluyor. Keşke rica edilip diyalogla başlasaydı daha iyi olurdu. Müfettişin beyanı şık olmadı. Bu karar kentin yararına olacaktır. İl genel meclisi irade ortaya koymuş. Onlarında bir mülkünün ortadan kalkması söz konusu. Güzel meydan düzenlemesi şık bir proje ile burasını yeni haliyle değerlendireceğiz.
 
 
Grup başkan vekilleri olumlu görüş belirtti
CHP gurubunun isteği ile verilen beş dakikalık aranın ardından imar komisyon raporu okundu. AKP Grup Başkan vekili Cumhur Kabasakal, “Tarihi bir karar için toplandık. İl genel meclisi yerinden fedakarlık gösterdi. Sayın Daniş’e ve tüm siyasi partilere teşekkür ederim” dedi.
 
MHP adına konuşma yapan Murtaza Şahin Başdoğan; “gelecek nesle bırakacağımız en önemli proje olacak” dedi.  CHP adına konuşma yapan Muzaffer Özgen de; “Bizim görüşümüz nettir. CHP gurup kararı kent meydanı yapılması noktasındadır. Önümüzdeki nesillere büyük miras bırakacağız” dedi. CHP üyesi cem Beli de “Ret veren bunu yarın halka açıklamak zorundadır” şeklinde konuştu.
 
“Yüreğiniz yoksa meclis üyeliği yapmayın”
CHP Belediye meclis üyesi Mehmet Emin Şevik’in itirazları mecliste oturumu gerdi. Şevik ret oyu vereceğini bildirdi. Şevik şunları söyledi; “Bu iş için mesai harcandı. Proje için ne bedel ödendi. Ne alındı ne verildi. Bilmiyorum gelin oylayalım deniyor. Ben devam edelim diyorum. Bu sorumluluğu paylaşmak istemiyorum” 
 
Başkan Ülgür  Gökhan da ; “Nasıl bir mantık nasıl bir siyasi anlayışla ret oyu vereceğinizi anlamıyorum. Burada şüphe var diyorsunuz. Şüpheniz nedir? Muhalefet olsun diye muhalefet ediyorsunuz” dedi. Gökhan şunları söyledi; “mücbir sebep yaratmak durumundayız. Kamu ihale kurumuna fesih sebebini bildireceğiz. Siz belediye meclis üyesisiniz. Burasının kaç TL’ye verildiğini bilmek durumundasınız. Savunmanız son derece anlamsız. Çanakkaleli olarak baktığımızda bilgisiz ve ilgisiz meclis üyesi olarak görünüyorsunuz. Gerekçenizi kabul etmiyorum. Yüreğiniz yoksa meclis üyeliği yapmayın. Korkalım diye halk bize oy vermiyor. ”
 
“Oy birliği olmasını dilerdim”
Oylamada 16 kabul 1 ret 2 çekimser oy çıktı. Toplantıda MHP’li üç üyenin kabul oyu verdiği öğrenildi. Oylama sonrası konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Oylama sonucundan mutlu olduğumu söyleyemem. Üç kuruşluk yapı için bir kentin ziyaretçilerinin uzun yıllar kullanacağı alanı yok etmeyi sindiremiyorum. Bu kararın oy birliği ile alınmasını dilerdim” dedi.
Paylaş