“Zeytinliklerimizin talanına hayır!”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Türker Savaş, zeytinliklerin korunması konusunda açıkça taraf olduklarını bildirirken, geleceği karartacak ve yalnızca rant yaratacak olan tasarıya her duyarlı vatandaşı hayır demeye davet etti.

856
 
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Türker Savaş; “Zeytin üretiminin % 90 Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgeden sağlanmaktadır. Yine tüketimin de % 80 lere varan bölümü de aynı bölgede gerçekleşmektedir. Ülkemiz, zeytinin üretilebildiği ender yerlerden birisidir. Ülkemizde üretimin büyük bölümü Akdeniz, Ege ve Marmara’nın denize yakın alanlarında bulunan zeytinliklerden sağlanmaktadır. Ülkemizde 826.199 hektar alanda, 156.157.000 adet ağaçta, 324.000 işletmede zeytin tarımı yapılmakta, toplam 1.415.000 ton zeytin üretilmektedir. Türkiye’de zeytinliklerin % 90 susuz, % 75 i de başka tarıma elverişli olmayan engebeli alanlardır. Çanakkale ili de Ülkemizin zeytin yetişen şanslı illerindendir. Ekilebilir alanların % 10`u zeytinliktir. Zeytinliklerin tüm Türkiye’de olduğu gibi % 75`i engebeli arazilerde, % 90 da sulama olanağı bulunmayan arazilerdedir. Bu bakımdan İlimizdeki zeytinlik alanlarda zeytinin yerine ikame edilebilecek başka bir tarımsal ürün yoktur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 16 Haziran 2014 günü henüz "Toprak Bayramını" kutlamışken, zeytinlik alanların talan edilmesine yol açacak bir kanun değişikliği taslağı hazırlanmıştır. Halen TBMM gündeminde bulunan “Elektrik Piyasası Kanunu” ile “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” enerji şirketlerinin çevreyi ve doğayı hiçe sayarak faaliyette bulunmalarına olanak sağlayacaktır. Bu açıdan son yılların en önemli rant alanlarından birisi olan enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yatırım yapabilmesi önündeki engeller tamamıyla kaldırılmaktadır. Bu durum zeytin ağaçlarımızın ve zeytinliklerimizin ortadan kaldırılması pahasına, yatırım maliyetlerini düşürmek için gerçekleştirilmektedir” dedi.
 
“Zeytin binlerce üreticimizin geçim kaynağıdır”
“Zeytin bu toprakların binlerce yıldır asıl sahibidir” diyen Savaş; “Zeytin binlerce üreticimizin geçim kaynağı olmuş ve olmaya devam etmektedir. Zeytin ağacı engebeli alanlarımızda erozyonun engelleyicisi ve önemli bir oksijen kaynağıdır.
Zeytinlik alanlarımızın yok olmasına yol açacak olan Yasa tasarısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nca hazırlanmış gibi görünmektedir, ancak zeytinliklerle ilgili bölümünün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlandığı, daha önce yapılan yönetmelik değişikliğinden açıkça anlaşılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile eski yönetmeliğe göre zeytinyağı fabrikası hariç hiçbir tesis yapımına izin verilmeyen zeytinliklerde jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, petrol ve doğal gaz arama ve işletme faaliyetleri ile savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlara yönelik tesislerin yapılabilmesini içeriyordu. Ancak söz konusu yönetmeliğin 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırılık taşıdığı savıyla ODA`mız, Çevre Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları Odası ile çevre örgütleri tarafından açılan davalar sonucunda, Danıştay 8. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. 3573 sayılı Kanundaki hükümler yanı sıra tarım dışı amaçlı arazi kullanımı, metalik madenciliğe yönelik faaliyetler ve HES uygulamaları gibi faaliyetlere yönelik açılan davaların kazanılması nedeniyle bu kez konu yasayla çözülmeye çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.
 
Savaş`tan vatandaşlara çağrı
Savaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yapılmak istenen değişiklik ile 3573 sayılı Kanunda yer alan "zeytincilik sahaları daraltılamaz" hükmü işlemez hale getiriliyor. Ne uğruna yapılmak isteniyor bu değişiklik? Madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, yol altyapı ve üstyapısı faaliyetleri. Yasa değişikliği ayrıca bu alanların yapılaşmasının da önünü açacaktır. Zeytinlik alanlarda yazlıkların yükselmesine, buraların betonlaşmasına neden olacaktır. Yukarıda yapılanlar ile hem ulusal hem de uluslararası küresel sermayeye yol açmak isteniyor. Tasarının kanunlaşması durumunda farklı yasalarla önü açılan tarım alanlarının amaç dışı kullanımına zeytinlik alanlar da eklenecektir. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi olarak zeytinliklerimizin korunması konusunda açıkça taraf olduğumuzu bildirir, geleceğimizi karartacak ve yalnızca rant yaratacak olan bu tasarıya her duyarlı vatandaşımızı hayır demeye davet ediyoruz.”
Paylaş