havadurum

“Zeytinlikler talana açıldı”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant; barışın, bereketin ve sağlığın simgesi olan zeytin ağaçlarının yeni bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

574
3 Nisan 2012 gün ve 28253 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 25 dekarın altındaki zeytinliklerin zeytinlik olmaktan çıkarıldığını belirten Nalbant; “Yasayı değiştiremeyenler şimdi yönetmelik değişikliği ile hukukun arkasından dolanmaya çalışmaktadırlar. Açıkça suç işlemektedirler. Bu yönetmelik değişikliği açıktır ki yargıdan dönecektir. Korkarız yargıdaki işlemleri sonuçlanıncaya kadar zeytinlikler zarar görecektir” dedi.
 
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, 3 Nisan 2012 gün ve 28253 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 25 dekarın altındaki zeytinliklerin zeytinlik olmaktan çıkarıldığını belirterek; “Zeytinin kendisi ve zeytinden elde edilen gıdadan kozmetiğe ürünlerin tamamı insanlığın yararına olan hemen hemen çevreye zararlı hiçbir atık bırakmayan çok değerli bir üründür. Ayrıca zeytinyağı yağ değil, yağ olarak da kullanılabilen meyve suyu (zeytin suyu) dur. insan sağlığı açısından en değerli besindir. Zeytin dünyanın Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere çok dar bir bölgesinde yetişmektedir.Ülkemiz ve ilimizde dünyada zeytin yetişen en şanslı yerlerdendir. Zeytinlikler yaz kış yeşildir. Bu nedenle de önemli karbon yutak alanı ve oksijen üretim sahalardır.
 
Ayrıca ülkemizde zeytinliklerin % 90`ı susuz % 75`i de engebeli alanlardır. Bu bölgelerde zeytinin yerine ikame edilebilecek bir başka ürün de yoktur. 3573 sayılı "Zeytinciliğin Islağı ve Yabanilerinin Aşılattırılmasfna dair yasanın 20. maddesi "zeytinlerin 3 km mesafeye kadar zeytinliklerin vejatatif ve generatif gelişmesini önleyen, toz çıkaran, kimyasal atık bırakan hiçbir tesis kurulamaz. Sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin almak kaydıyla zeytinyağı fabrikası kurulabilir..." demektedir. Yasa bu haliyle hem zeytinlikleri hem de çevresini dünyanın en kirli sanayilerinden korumakta, sağlıklı bir çevrede yaşanmasını mümkün kılmaktadır.
 
Bu güne kadar yasasının bu maddesini değiştirmek üzere özellikle altın işletmecileri ve diğer kirli sanayi temsilcileri tarafından 4 kez girişimde bulunulmuş, girişimlerin tümü duyarlı insanların ve odamız başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin mücadelesi sonucu engellenmiştir. Şimdi ise 3 Nisan 2012 gün ve 28253 sayılı resmi gazetede yayınlanan "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 25 dekarın altındaki zeytinlikler zeytinlik olmaktan çıkarılmıştır.
 
Ülkemiz gerçeklerine baktığımızda zeytinliklerin yaklaşık %60`ı 25 dekarın altındadır. Bu değişiklikle zeytinliklerimizin %60`ı yok sayılmaktadır. Ayrıca zeytinlikler tüm kirli sanayilerin ve maden şirketlerinin talanına açılmıştır. Yasayı değiştiremeyenler şimdi yönetmelik değişikliği ile hukukun arkasından dolanmaya çalışmaktadırlar. Açıkça suç işlemektedirler.Bu yönetmelik değişikliği açıktır ki yargıdan dönecektir.Korkarız yargıdaki işlemleri sonuçlanıncaya kadar zeytinlikler zarar görecektir. Yönetmelik değişikliğini hazırlayıp yürürlüğe koyan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu tavrıyla, bakanlık tarihine kutsal ağaç zeytinin düşmanı olarak geçeceklerdir. Bu gün yönetimde bulunanlar bu sorumluluğun altında ezileceklerdir. Bu güne kadar olduğu gibi bundan böylede Ziraat Mühendisleri Odası olarak mücadelemiz bu konuda duyarlı halkımızla birlikte sürecek, zeytin düşmanları mahkum edilecektir” dedi.
Paylaş