“Zamlarla başlayan 2015, mücadele yılı olmalı...”

TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 2015`in zamlarla başladığını ifade ederek, “2015 emekçiler ve emekliler için hiç de iyi başlamadı. Uluslararası ölçekteki bir işadamıyla, askeri ücretle geçinmeye çalışan bir insanın aynı vergiyi vermesi ne kadar adildir? Onun için bu yılın bir mücadele yılı olması gerekiyor” dedi.

721
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, yılın ilk günlerinde yapılan zamları değindi. “2015 yılını zamlarla karşıladık” diyen Berkit, ÖTV`de ve dolaylı vergilerde de dünya birincisi olduğumuzun altını çizdi. Berkit, “Geriye dönüp baktığımızda bugüne kadar yapılan zamlar, genellikle üretici firmaların imalattan kaynaklanan nedenlerden ötürü kar marjlarını biraz daha artırmak veya zararlarını azaltmak için yapılan zamlardı. Ancak 2015 daha gelmeden, hatta ilk günü ile birlikte, merkezi hükümet dünyada birinci olduğumuz özel tüketim vergilerine yönelik, tüketicilerin canına tak ettirecek şekilde hızlı bir zam furyasına başladı. Bilindiği gibi özel tüketim vergilerinde (ÖTV) ve dolaylı vergilerde dünyada birinciyiz. AKP hükümeti de birinciliği kimseye kaptırmamak için yeni zamlarla birinciliğini katmerliyor!” dedi.
 
“Adaletsiz bir vergilendirme”
“Uluslararası ölçekteki bir işadamıyla, askeri ücretle geçinmeye çalışan bir insanın aynı vergiyi vermesi ne kadar adildir?” diye soran Berkit, “Paylaşıma ve gelir dağılımına gelince de halkın büyük bir kısmı yüzde 20 ile geçinmeye çalışırken, geriye kalan yüzde 80 üç-beş kişinin kontrolünde oluyor. Vergide de küçücük çocuklardan bile vergi alınıyor. Bu anlamda, ülkemizin hızlı bir şekilde bu dolaylı vergileri ve ÖTV`yi bırakarak, çok kazanandan çok, az kazanandan ise az vergi alması lazım. Herhalde emeklilerin yaşam standartları noktasında en geri ülkelerden biriyizdir. Çanakkale`de sıkça gördüğümüz bir durum var; yabancı ülkelerden ülkemize tatile gelen emekliler herhalde hepimizin dikkatini çekmektedir. Bizim ülkemizde ise normal bir emeklinin ülke içinde gezebilmesi imkansız. Bu anlamda tüketici kavramı toplumun her kesimini kapsayan bir kavramdır. Merkezi hükümetin ve yerel yönetimin buna dikkat etmesi gerekir. Emeklilerin de örgütlenerek seslerini duyurmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Canımıza tak etti”
“2015 emekçiler ve emekliler için hiç de iyi başlamadı” diyen Berkit, sözlerini “Bu yılın bir mücadele yılı olması gerekiyor. Zamların, zam yapmaması gereken bir kurum tarafından, yani hükümet tarafından yapılması da manidardır. Kaldığı vergilere, ya da tüketim ürünlerine yapılan zamların bize geri dönüşleri de şüpheli. Bu vergilerin, bizim yaşam standartlarımızı yükseltecek politikalarla, bize geri dönmesi gerekir. Bunu da göremiyoruz. Artık canımıza tak etti” ifadeleri ile tamamladı.
Paylaş