“Yeşil binadan, yeşil kente...”

Yenilenebilir enerji konusunda bir süredir araştırmalar yaptığını ve bu araştırmalarını raporlaştırarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile paylaştığını ifade eden Belediye Mcelisi CHP Gurubu üyesi Erkan Aygören, “Fosil yakıtlara bağımlı olmanın ülkemize ne derece zarar verdiğini anlamak için en somut örnek; yakın zamanda yaşadığımız 301 canımızı yitirdiğimiz Soma faciasıdır” dedi...

1290
Çanakkale Belediye Meclisi`nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Temmuz ayı olağan toplantısında CHP Grubu Başkanvekili Celal Karakaş ve CHP Grubu üyesi Erkan Aygören tarafından dile getirilen yenilenebilir enerji, kent gündemindeki yerini koruyor. “Güneş enerjisi ile ilgili çalışma yapacağız” diyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`dan da destek gören yenilenibilir enerji konusunda bir süredir çalışmalar yapan CHP`li Meclis üyesi Erkan Aygören, çeşitli açıklamalarda bulundu. Aygören, İzmir`in Karşıkaya Belediyesi`nin konuyla ilgili çalışma yaptığını ifade ederek, yenilenebilir enerjinin önemine değindi. Biga Yarımadası`ndaki termik santraller ve Körfez`deki hidroelektrik santralleri (HES) ile Çanakkale`de çevre kaygısı giderek artarken, bu tür enerji yatırımlarının çevreyi ve doğayı yok edeceği her fırsatta dile getiriliyor. Çanakkale Belediyesi ise kentin çevre mücadelesini desteklercesine giriştiği “Yeşil Yerel Yönetim Binası” projesi ile bir anlayış başlatırken, bu projenin “yeşil kent Çanakkale” projesine dönüşmesi isteniyor. Olur mu? Zor ama imkansız değil!
 
 
“Örnek Soma”
Yenilenebilir enerjilerden biri olan güneş enerjisi konusunda açıklamalarda bulunan Belediye`nin CHP`li Meclis üyesi Erkan Aygören, “Dünya üzerinde hızla artan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılama noktasında enerji politikalarının değişim gösterdiği bir dönemden geçmekteyiz. Gelişmiş toplumlar ilk etapta enerji ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı fosil yakıtlara (petrol, kömür vb..) yönelmiş olsalar bile bugün bunların yerine `Yenilenebilir enerji kaynakları`nın kullanımına büyük önem vermektedirler. Çünkü fosil yakıtların çevreye verdiği tahribat bu tercihte önemli rol oynamaktadır. Bu noktada fosil yakıtlara bağımlı olmanın ülkemize ne derece zarar verdiğini anlamak için en somut örnek; yakın zamanda yaşadığımız 301 canımızı yitirdiğimiz Soma faciasıdır” dedi.
 
Dünyadaki örnekleri nelerdir?
“Avrupa’da, özellikle Almanya’da yenilebilir enerji kaynaklarını şehir yaşamına her alanda adapte etmiş kentler oluşmuştur” diyen Aygören, “Bunların en önemlisi de Almanya’nın güneyinde İsviçre-Fransa sınırında bulunan ve `Güneş Şehri` olarak adlandırılan `Freiburg` kentidir. Yıllık güneşlenme süresi `1800 saat` civarında olan şehirde güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yarayan güneş panalleri (Fotovoltaik Paneller-PV) hemen hemen her noktada mevcut. Adeta mimari bir şehir silüeti haline gelmiş durumda. Özellikle evlerin, stadyumların, pazar yerlerinin ve otoparkların çatı kaplamalarında bu paneller kullanılmaktadır. Bu noktada Türkiyenin coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli elbette önemlidir. Almanya’nın çok çok üzerinde bir durumla karşı karşıyayız. Ortalama yıllık güneşlenme süremiz `2600 saat` civarında. Gerçektren bu konunun Türkiye’de daha yeni yeni ele alınıyor olması çok üzücü. Umarım ülkemizin sahip olduğu güneş potansiyelinin enerjiye dönüşümü hız kazanır” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale’de nasıl kullanılır?
“Günlük güneşlenme süresi bakımından Çanakkale’ye yakın olan İzmir’de Karşıyaka Belediyesi’nin hayata geçirmiş olduğu `Güneş Tarlası` projesinin varlığı bu konuda heyecan uyandırmaktadır” diyen Aygören, “Konu ile ilgili yaptığım çalışmalarda İhaleyi 1 milyon 819 bin 000 TL’ye alan firmanın Şubat-2014 ten itibaren çalışmalara başladığını; Karşıyaka Belediyesinin proje giderlerinin yüzde 42’sini İZKA Kalkınma Ajansı’ndan hibe ile karşılayacağını, kalan miktarı da kendi bütçesinden temin edeceğini öğrendim. Proje kapsamında belediyeye ait olan 30 dönümlük bir arsa üzerinde ilk etapta 10 dönümlük kısmında `2013 adet` güneş paneli yerleştirilmiş durumda. Bu fotovoltaik paneller sayesinde yılda 420 bin TL (yaklaşık 800 bin kwp) elektrik üretimi planlanmakta. Bu sayede Karşıyaka Belediyesi bir çok biriminde elektrik maliyetlerinde ciddi bir tasarrufa gidebilecektir ve sistemin kendi kendini amorti etme süresi ise yaklaşık 5-7 yıl arasında öngörülmektedir. Bu örnek ışığında kentimizde uygun olabilecek noktalarda (stadyum, pazaryeri, otopark, uygun boş araziler) güneş paneli tarlaları yada çatı kaplaması uygulamaları değerlendirilebilir. Yatırımın kendini amorti etme süresi baz alındığında hem çevresel hem de ekonomik etkileri açısından kentimize son derece yararlı bir çalışma olacağı kanısındayım. Konu ile ilgili olarak şuanda AB destekli hibe fonlarını araştırmaktayım” şeklinde konuştu.
 
“Karşıyaka ziyareti hız kazandırır”
Konuya ilgi gösteren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın tavrının önemli olduğunu ifade eden Aygören, “Belediye Başkanımız sayın Ülgür Gökhan ile görüşlerimi ve çalışmalarımı rapor halinde paylaştım. Sayın Başkanın çevreci ve halkçı kimliği bakımından konuya olumlu yaklaştığını Temmuz ayı Belediye meclis toplantısındaki tavrıyla hep beraber görmüş olduk. Kendisinin de dile getirdiği üzere Ramazan ayından sonra konunun yerinde incelenmesi ile ilgili İzmir-Karşıyaka Belediyesine yapılacak olan ziyaretimizin çalışmalara hız katacağından eminim. Belediyemiz tarafından başarılı bir şekilde yürütülmekte olan kentimize yeni bir yapı ve yaşam vizyonu kazandıran ‘Yeşil Belediye Binası Projesi’ne paralel olarak `Yeşil Binadan Yeşil Kente`geçişin sağlanmasında Güneş paneli tarlası vb. yenilenebilir enerji projelerinin tamamlayıcı unsur olacağını düşünmekteyim” dedi.
Paylaş