havadurum

“Yeni Demokratik Anayasa Paneli”

81 ilden kültür ve yardımlaşma derneği temsilcileri ``Yeni Demokratik Anayasa Paneli``ne katılmak için Çanakkale`ye geldi.

388
Güneysu Derneği öncülüğünde başlatılan, ``Yedi İklim Yedi Kültür`` projesi kapsamında, Türkiye`nin 81 ilinden kültür ve yardımlaşma derneği temsilcileri, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonunda düzenlenen ``Yeni Demokratik Anayasa Paneli``ne katılmak için kente geldi.
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, panelde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet`in 100. kuruluş yılı olan 2023 yılına, Çanakkale ruhunu, geniş ortak paydaya, tüm yasalara, anayasaya, gündelik yaşantıya oya gibi işleyerek ulaşılabileceğini söyledi.
 
``Tıpkı Çanakkale Savaşı`ndaki siperlerde, yanımızdaki kardeşimizin mezhebini nasıl merak etmediysek, yanımızdaki dairede oturan kişinin mezhebini de fark etmediğimiz, önemsemediğimiz günlerin hayalini kuruyorum. Fark etmediğimiz etnik kökenlerin hayalini kuruyorum. O anlamda Çanakkale ortak paydasının Türkiye`nin olabilecek en geniş yaşanmış, en geniş ortak paydası olduğunu düşünüyorum. Anayasanın bu ruhla yazılmış olmasını temenni ediyorum`` diyen Laçiner, şöyle devam etti: ``Anayasayı değiştirdiğiniz, en iyi anayasayı yazdığınız zaman sorunlarınız bitmez. ABD`nin, Finlandiya`nın, Almanya`nın anayasasını alalım, buraya doğrudan getirelim, başına bir ay yıldız, üzerine de `TC Anayasası` yazalım. Bütün sorunlarınız aynen devam eder. Hiçbir şey değişmez. Hatta tüm anayasaların hepsini toplayın, en iyisini ortaya çıkarın, dünya anayasalar yarışması birincisi olun, yine bir şey değişmez. O anlamda anayasanın değiştirilmesinin sembolik bir anlamı vardır. Çünkü Türk milleti uzunca bir süreden sonra belki de ilk defa olarak kendi anayasasını, sivil, silahlı olamayan anayasasını yapacak, ilk medeni anayasası olacak.”
 
Vali Güngör Azim Tuna da ``Kardeşlik normu``nun kuvvetli bir saik ve motive edici birlik unsuru olduğunu dile getirdi. Türkiye`de farklı kesimlerin kardeşliğe farklı anlamlar yüklediğini vurgulayan Tuna, bugün gelinen noktada yeni demokratik anayasa yapmanın konuşulduğunu belirterek; ``Nasıl bir anayasa yapacağız- Yapacağımız anayasada öncelikle temel insani haklarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. İnsani ve evrensel değerlerin getirilmeye çalışıldığı bir zeminde zaten kimsenin etnik değerlerle ilgili bir mücadele içine girmesi beklenemez. Yeni anayasa yine ortak değerler üzerinden birlik ve beraberliğimizin teminatı olmalıdır” diye konuştu.
 
AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, anayasanın her evde konuşulur hale gelmesi gerektiğine dikkati çekerek, ``Her sivil toplum kuruluşu mutlaka anayasayla ilgili olarak üstüne düşen ifadeleri dillendirmeli. Parlamento bu konuda kapısını sonuna kadar açmıştır. Burada yapılan iş bilin ki insanlığın geleceğini, insanlığın var oluşunu ilgilendirecek bir nefesin üflenmesi işidir`` dedi.
 
Panele, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşların üyeleri, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
 
Öte yandan panelin ardından kültür ve yardımlaşma derneği temsilcileri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nı ziyaret etti. ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu`nda düzenlenen panele katılanlar, araba vapuruyla Çanakkale`nin Eceabat ilçesine gitti. Katılımcılar, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`ndaki şehitlik, anıt ve mezarları gezdi.
Paylaş