“Yazılmış Destan Çanakkale”

Çanakkale Derneği’nin organize ettiği ‘Yazılmış Destan Çanakkale’ isimli tiyatro ilgi gördü.

607
 
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97. yılı nedeniyle İstanbul’da bir etkinlik düzenlendi. Çanakkale Derneği adına Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmen Zafer Tekin’in organizatörlüğünde Bakırköy Cem Karaca sahnesinde harp malzemeleri ve resim sergisi ile Zihinsel Engelliler Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve akabinde 3 perdelik  “Yazılmış Destan Çanakkale” konulu tiyatro oyunu sergilendi.
 
Programın açılışında bir konuşma yapan Çanakkale Derneği Genel Başkanı Seyfullah Ekşi; “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinde de ifadesini bulan Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak istiyorlardı. Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır.
 
Bu nedenle, her 18 Mart gününde, Çanakkale Savaşlarını anmaktayız. Çanakkale Boğazını geçmek isteyen İngiliz ve Fransız gemileri, 3 Kasım 1914 de boğazın iki yakasındaki birliklerimize ateş açtılar. Birliklerimizin karşı ateşi ile geri çekilmek zorunda kaldılar. 19 Şubat 1915 de düşman donanması kesin hücuma başladı. Osmanlı Ordusunun karşı ateşi ile, tekrar geri çekildiler. 18 Mart 1915 de İngiliz ve Fransızlar 16 harp gemisi ile büyük bir hücum daha başlattı. Üç gemisi sulara gömülen düşman donanması, tekrar geri çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Kara savaşları, 9 Ocak 1916 tarihinde son düşman birlikleri de geri çekilene kadar devam etmiştir. Bu milletin; onurlu, vatanını seven, eğitimli gençleri Çanakkale’de şehit oldu.
 
Okullarda öğrenci seçilirken, önde oturanlar kendilerinin askere alınması için, bulundukları yerde dik durmaya ya da ayaklarının ucuna basarak uzun boylu gözükmeye çalışıyorlardı. Binbaşı bu öğrencilere acı acı gülümseyerek sırtlarını okşayıp topladığı küçükler ile Çanakkale’ye gitti... 3 ay sonra kendilerinden hiç haber alınamadı... Onlar ölmeleri gereken yerde en ufak bir tereddüt göstermeden, gülümseyerek ölüme gittiler. Onlar ana kucaklarını, baba ocaklarını bizim için feda ederek şehitlik mertebesine ulaştılar. Onlar denize döktüğü yaralı askerler ölümü beklerken onların yaralarını sardılar. Kendilerini öldürmeye gelenlere bile kucaklarını açıp, yaralarını sararak dünyaya insanlık dersi verdiler. Burası Çanakkale. Burası İnsanlığın Savaşı Yendiği yerdir! Örnek alalım” dedi.
 
Konuşmanın ardından 2 bin kişinin izlediği tiyatro oyunu büyük alkış topladı.
 
Paylaş