“Yatan paralar usulüne uygun kullanılsın”

İl Genel Meclisi üyeleri, ağustos ayının 2. birleşimi için bir araya geldi...

367
Yoklamayla başlayan İl Genel Meclisi Ağustos ayının 2. birleşiminde Çan ilçesinde faaliyetlerini sürdüren maden şirketlerinin köylerin alt yapı sorunlarında kullanması için Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne yatırdığı paralar gündeme geldi.
 
MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, MHP İl Genel Meclis Üyesi Hasan Babadağlı ile Halil Turhan, konuyu gündeme getirerek meclise bir soru önergesi sundu. MHP Grubu tarafından meclise sunulan önergede; ‘Çan ilçesinde kaç tane maden şirketi vardır ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne kaç para yatırılmıştır. Özellikle TKİ’den kaç para devlet hakkı yatmıştır? Bu para usulüne uygun kullanılmış mıdır? Devlet hakkı kullanılmamışsa, kamu ve yasalara uygun olarak en yakın köyden başlamak kaydıyla, köylerin yol ve alt yapı sorunlarında kullanılmasında uygun olacağını düşünüyorum’ ifadeleri yer aldı.
 
Önergenin okunmasının ardından söz alan MHP İl Genel Meclis Üyesi Halil Turhan, Çan ilçesinde kaç tane maden şirketinin olduğunu ve maden şirketleri tarafından Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne kaç para yatırıldığını sordu. Resmi Gazete’de yayınlanan madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliği gereği Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne yatan paraların %25’inin köylerin alt yapı sorunlarında kullanılması gerektiğini belirten Turhan; paraların usulüne uygun kullanılmasını istedi. Konun araştırılmasını talep eden Turhan; “Gelen belli bir para var. Ben bu miktarı tam öğrenemedim. Ama tahmini olarak biliyorum. Bu paranın usulüne uygun olarak kullanılmasını istiyorum. Çünkü bu paranın %25’i köylerin alt yapı sorunlarında kullanılması gerekiyor. Bu konunun araştırılmasını ve kanuna göre de uygulanmasını istiyorum” dedi.
Paylaş