havadurum

“Yaşasın 1 Mayıs”

İşçi ve emekçilerin alanlarda olacağı 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle CHP`li siyasetçilerden mesaj yağdı.

1089
CHP Çanakkale Milletvekili KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş ile CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü M. Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladılar.
 
 
Sarıbaş`ın mesajı
AKP iktidarıyla birlikte işçi ve emekçilerin zor günler yaşadığına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “AKP’nin 2002 de iktidara geldiği günden beri sendikal haklar açısından çok ciddi erozyonların yaşandığını, 12 Eylül askeri darbesinden sonraki on yıldan daha da geriye gittiğini görmekteyiz. 2013 verilerine göre 11 milyona yakın işçinin bulunduğu Ülkemizde, bunların ancak 1 milyonunun sendika üyesi olduğu, bir başka deyimle çalışanların %91’nin sendikalı olmadığını görüyoruz. 2009 yılı verilerine göre ise çalışanların % 60`ının sendikalı olduğunu göz önüne alınırsa, özellikle AKP bilinçli olarak işçinin örgütlenmesinin önünü kesmektedir. İşsizliğin, adaletsizliğin, hukuksuzluğun, yoksulluk ve yolsuzluğun had safhaya çıktığı bir dönemden geçerken, AKP iktidarı bunlarla mücadele edip toplumu rahatlatacağına, başta işçi sendikaları olmak üzere toplumun tüm katmanları ile çatışmaya giriyor. Ülkemizde hiçbir şeyin iyiye gitmediği, insanların birbirlerine düşman edildiği, kamplaşarak çatışma ortamına sürüklendiği, önümüzü göremediğimiz karanlık bir süreçte İşçi Bayramını Kutlamaya çalışacağız. Bu süreç işçisiyle, memuruyla, köylüsü-kentlisiyle ezilenler açısından önemli bir süreçtir. Bu süreci hiçbir oyun ve kışkırtmalara kapılmadan sancısız atlatmamız, birliğimiz, bütünlüğümüz ve geleceğimiz açısından çok önemlidir” dedi. “1 Mayıs’ın ülkemizde, İşçi Bayramı olarak kutlanmasının ardında ne yazık ki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verilen mücadelede acı, gözyaşı ve ağır bedellerin izleri vardır” diyen Sarıbaş şu şekilde konuştu: “Daha 1977 yılında 37 işçinin ölümü ile sonuçlanan kanlı 1 Mayıs’ın acıları hafızalarımızda yerini korumaktadır. Ülkemizde, 1 Mayıs’ın Resmi Tatil Kabul edilerek İşçi Bayramı olarak kutlanmasına hiç de kolay gelinmemiştir. Çok ağır bedeller ödenmiştir. Bu gün geldiğimiz noktada hâkim güçler, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak kutlanmasına, Emekçilerin Dirençli Mücadeleleri ve Kararlılığı karşısında daha fazla direnememiş ve boyun eğmek zorunda kalmışlardır. Tüm bu olumsuzluklara karşın; Anayasamızın 49. maddesinde yer alan “Devlet, çalışanların hayat standartlarını yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır” hükmü çerçevesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı yasallaşarak uzunca bir aradan sonra, ardında onca acı anıyı bırakarak resmi olarak kutlanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerimle, Emekçilerimizin hak ve adalet arama mücadelelerini yürekten destekliyor, 1 Mayıs İşçi Bayramlarını Kutluyorum. Bayramın, Dostluk ve Barış İçerisinde Kutlanmasını ve 1 Mayıs’ın Ülkemizin Gelecek Aydınlık Güzel Günlerin Habercisi olmasını diliyor, Tüm Emekçi Kardeşlerime en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
 
 
 
Soydan`ın mesajı
CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü M. Serdar Soydan ise; “1 Mayıs işçinin emekçinin dayanışma, birlik ve beraberlik günüdür.1 Mayıs ruhu, emeğin kurtuluşu için mücadele ruhudur…1 Mayıs, hayatın düşmanlarına karşı hayatı savunmanın mücadele günüdür. Bugün, tüm uygarlıkların yaratıcısı emeğe saygı duyulan, emeğin yüce değer olarak kabul edildiği, emekçilerin Uluslar arası birlik, dayanışma ve özgürlük günüdür. Dünyada ve Türkiye`de, emekçilerin hak arama mücadeleleri aralıksız olarak devam etmektedir. Bu uğurda pek çok bedel ödendi, görkemli başarılar elde edildi, hüzünler, acılar yaşandı. Her şeye rağmen işçinin ve emekçinin geleceğe yönelik umut ve başarıya olan inancı hiç bir zaman eksilmedi. İşçi ve emekçi bu umut ve dayanışma ile mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir. Yüce değer emeği yaratan işçi, emekçi, köylü ne istiyor, ne için mücadele ediyor… İşçi ve emekçi daha kaliteli ve daha çok üretmek için; alın terinin karşılığını alabildiği, yokluğun, yoksulluğun, işsizliğin ortadan kaldırıldığı ve sadaka ekonomisinin yok edildiği, üretilenin hakça paylaşıldığı bir düzenin yaratıldığı, ülkemizin yer altı ve yerüstü zenginliklerinin yabancılara peşkeş çekilmediği, herkesin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebildiği bir dünya düzeni talep ediyor. İşçiler ve emekçiler, taşeronluk sistemini, sendikal hakların gasp edilmesini, çalışma saatlerinin uzamasını, mezarda emekliliği, düşük ücretleri reddediyor. Emekçiler, özgürlük ve demokrasi için, insanca bir yaşam istiyor. AKP, Türkiye de sermayenin sınırsız sömürüsü için bir piyasa düzeni kurmaktadır. Bu düzen de işçiler sokağa atılmakta, emekçiler güvencesiz çalışmaya mahkûm edilmekte, gençlerin geleceği şifrelerle çalınmaktadır. İşçi, emekçi, tüm çalışanlar ve emekliler sefalet ücretine mahkûm edilmekte, işsizlik her geçen gün artmakta, adaletsizlikler, hukuksuzluklar yaygınlaşmaktadır. Fabrika kapılarında direnen işçilerle, üniversitelerine, liselerine ve geleceklerine sahip çıkan gençlerle, söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var diyen kadınlarla, güvencesizliğe direnen tüm emekçilerle birlikte, bu düzene karşı insanca bir yaşam, insanca bir düzen özlemiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nü gönülden kutluyorum” dedi.
 
 
Gökhan`ın mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda; “1880’li yıllarda Amerika ve Kanada’da işverenlerin giderek büyüyen güçlerine karşılık; işçilerin, kol gücüyle çalışan emekçilerin durumları giderek kötüleşmekteydi. Uzun çalışma saatleri karşısında, işçiler emeklerinin karşılığını hiçbir şekilde alamamakta, en insani, en temel haklarından dahi mevcut sistem tarafından yoksun bırakılmaktaydılar. Bu kötü gidişata boyun eğmeyen, bunu kader olarak kabullenmeyen işçiler, üretimden gelen güçlerini ve mücadelelerinde ki kararlılıklarını göstermek için seslerini yükselttiler. İşte 1 Mayıs 1886 bu seslerin yükselip bir olduğu ve üretimden gelen gücün ne denli önemli olduğunun tüm dünyaya gösterildiği gün oldu, tarih işçi sınıfının böylesine örgütlü ve kararlı tepkisine ilk kez tanık oldu. Emekçilerin yoksulluğa, işsizliğe, kötü yaşam koşullarına, anti- demokratik uygulamalara başkaldıran haykırışlarının günü 1 Mayıslar bazen kana bulandı, acılarla, gözyaşlarıyla hatırlandı. 1 Mayısın emeğiyle, alın teriyle, onuruyla ayakta kalma mücadelesi veren tüm emekçi dostlarım tarafından gerçek bir bayram havasında, şiddetin karanlık gölgesinin düşmediği, adalet, eşitlik, daha çok demokrasi ve özgürlüklerin doyasıya yaşandığı yoksulluğun, savaşların olmadığı bir dünya özlemiyle kutlar, saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.
 
 
Karagöz`ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. 1 Mayıs`ın emek ve mücadele günü olduğunu belirten CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Birliğin, emeğin, mücadelenin, dayanışmanın ve direncin sembolü; işçi sınıfının ve yoksul emekçi halkın emek, iş ve özgürlük günlerine inancın gülümseyen yüzü 1 Mayıs’ı karşılayacağız. Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran AKP hükümetiyle oluşturulmak istenen “Yeni siyasal rejim emekçi sınıfların sömürüsünü derinleştiği gibi aynı zamanda sermaye egemenliğini pekiştirmiş demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinin önemli zeminlerinden ve örgütlenmelerinden olan meslek odaları ve mesleki birlikler bizzat AKP tarafından işlersiz hale sokularak baskı uygulanmaktadır. Eğitimde yıkım politikaları devreye sokularak neoliberalizmin ve muhafazakârlığın toplumsal dokulara yerleşmesi hedeflenmiştir. Yani 1 Mayıs 2013 işsizlik ve yoksulluğun kalıcılaştığı, Emeğin kazanılmış haklarına, sendikal hak ihlallerinin sürdüğü, basının abluka altına alındığı, hak ve özgürlükler alanın giderek daraldığı, emperyalist çıkarlar uğruna komşularıyla savaşa sürüklendiği, iktidarın toplumsal muhalefete karşı artarak süren baskı ve şiddetin kuşatmasında 1 Mayıs’ı kutlayacağız. Tüm emekçiler, emek dostları, ezilenler, mağdurlar ötekileştirilenler, yok sayılanlar kısacası kapitalist, emperyalist sistemin karşıtı tüm güçler, 1 Mayıs günü alanlarda olarak emeğin gerçek talepleri ve mücadelesine destek verelim. Son zamanlarda ilimizde bir takım provokatif eylemler ile gerginlikler tırmandırılmak istenmektedir. Şunu herkese göstermeliyiz ki Çanakkale ruhu bölücü değil birleştiricidir. Bu anlayışla hareket ederek 1 Mayıs’ı kentimize, insanlarımıza, emekçilerimize layık bir şekilde kutlayarak bir bayram şöleni olsun diyoruz. Çünkü 1 Mayıs, birliğin, dayanışmanın, sevginin, umudun, mücadele ve direnmenin adıdır” dedi.
Paylaş