havadurum

“Yasaklar yüzünden ülke İran’a dönecek”

Nargilenin yasaklanması, lokallerin özelleştirilip pastaneye dönüştürülmesi ve içki satışının kalkmasını vatandaşlar yasakçı zihniyetin toplumun özgürlüğünü kısıtlaması olarak değerlendirdi.

1251
Bir taraftan doğu kültürüne özgü olarak bilinen nargilenin de tömbekiden sonra yasak kapsamına alınması bu işi yıllardır yapan nargile cafeleri kara kara düşündürürken, bazı kamu lokallerine içki yasağının gelmesi vatandaşın tepkisine neden oldu. Vatandaşlar kararın siyasi olduğunu ve adım adım sigara ve içkinin yasaklanmak istediğini belirterek, yasakların toplumun özgürlüğünü kısıtladığını ve buna kimsenin hakkının olmadığını düşünüyor.
 
 
Nesrin Özçelik
“Toplum yasaklarla yönetilmez. Nargilenin ve sigaranın kapalı alanlarda yasaklanması sağlık açısından mantıklı olabilir, ama biranın yasaklanması son derece saçma. Özel bir lokalde bir yerde içilebilir. Kişi istiyorsa içebilmeli, bu hakkın önüne geçmek doğru değil. Bu tür kararların siyasi olarak alındığını düşünüyorum. Zaten hükümetin amacı komple içkiyi ve sigarayı kaldırmak. Sigara yasağı da adım adım başladı. Önce kahvehanelerde yasaklandı, sonra alanı genişletildi. Halk sesini çıkarmazsa, bir süre sonra kadınlara zorla başörtüsü de taktırırlar. Bu kendi fikrini dayatmaktır.”
 
 
Can Gürses
“Bu tür yaklaşımlar toplumun özgürlüğünü kısıtlamaktan başka şey değildir. Yasak koymak son derece mantıksız. Zararlıysa ve yasaksa 18 yaşından küçüklere verilmez. Ama yetişkin insanlara yasak koymak yanlıştır. Yasakların tüketimi tetiklediği zaten biliniyor. Tam tersine AKP hükümeti döneminde içki satışı ve tüketimi artmış, ne kadar üstüne gidersen millet o kadar fazla içer. Sigaraya da o kadar zam yapıyorlar, millet yine bir yolunu bulup inadına içiyor. Bu yasakçı yaklaşımın etkileri toplumda gözleniyor zaten. Millet konuşmaya, ağzını açmaya bile korkar olmuş. Konuşma hakkı, fikir özgürlüğü kalmadı. Her konuşulan, muhalefet olan içeriye alınıyor. Bu yasaklar yüzünden yakında ülke İran’a dönecek. Kimsenin vatandaşın özgürlüğünü kısıtlamaya hakkı yok.”
 
 
Emre Durmaz
“Kapalı alanlarda sigaradan sonra nargile içiminin yasaklanması mantıklı. Kurumsal alanlarda içki de yasaklanabilir, ama yasağın sınırlarını biraz daha zorlamak tehlikeli. Farklı bir çerçevede olabilir. Ama komple yasak getirilmesi düşüncesine karşıyım.”
Paylaş