“Yanlıştan bir an önce dönülsün”

Adalet Bakanlığı’nın ‘dosya sayısı’ düşük adliyeler arasında yer alan Bozcaada ve Eceabat’taki adliyeleri kapatma kararına avukatlarda tepki gösterdi. Bozcaada ve Eceabat adliyelerinin “dosya sayısı” düşük olduğu için kapatılacak olması Avukatların da tepkisini çekti. Bozcaada ve Eceabat’ın Çanakkale’nin en önemli ilçeleri arasında yer adlığını ifade eden avukatlar “Umarız bu yanlış karardan bir an önce dönülür” dediler.

840
“Hak kayıpları olabilir”
Adliyelerin kapanması nedeniyle halkın büyük sıkıntılar yaşayacağı bildiren Avukat Adnan Güler; “Özellikle Bozcaada’nın kapanması çok yanlış olur. Sonuçta adliyesi olan iki adamız var. Koskoca devlet iki adaya da sahip çıkamayacaksa burada bir soru işareti vardır. Eceabat’ı da doğru bulmuyorum. Eğer Eceabat kapanacaksa ulaşım daha kolay olduğu için Çanakkale’ye bağlanmalı” diye konuştu.
 
“Halkımız, hakkını ararken zorlanacak”
İki ilçedeki adliyelerin kapatılmasının hakkını aramak isteyen vatandaş için zorluğa neden olacağını kaydeden Avukat Erdal Gezen; “Adliyelerin kapanmasına karşıyım. Bozcaada ve Eceabat Çanakkale’nin çok önemli iki ilçesi. Adliyeler öncelikle ilçe yaşantısına hareket getiren çok önemli kurumlar” diyerek karşı çıktı.
 
“Çok olumsuz bir karar”
Bozcaada adliyesinin kapanmasına bir anlam veremediğin ifade eden Avukat Yasemin Özbek; “Adayı kalkınmada öncelikli yöre yapacaksınız ondan sonra adliyeyi kapatacaksınız. Çok yanlış bir karar olarak düşünüyorum” dedi. Özbek şunları söyledi; “Özellikle Bozcaada yönünden çok olumsuz buluyorum. Çok yanlış bir karar” yorumunda bulundu.
 
“Vatandaş sıkıntı yaşayacak”
Verilen kararın iki yönü olduğunu özellikle halkın zorlanacağını ifade eden Avukat Hilmi Baydar; “Hakim, savcı kadro sıkıntısı var. Burada kapanan adliyedeki görevliler diğer adliyelere transfer olacakları için bir yönde olumlu olacak. Ancak kapanan adliyelerin olduğu yerde yaşayan vatandaşlar açısından da biraz zorluk yaşayacaklar” diyerek olaya adliye çalışanları acısından da yaklaştı.
 
Bozcaada ve Eceabat adliyelerinin “dosya sayısı” düşük olduğu için kapatılacak olması Avukatların da tepkisini çekti. Bozcaada ve Eceabat’ın Çanakkale’nin en önemli ilçeleri arasında yer adlığını ifade eden avukatlar “Umarız bu yanlış karardan bir an önce dönülür” dediler.
 
 
“Hak kayıpları olabilir”
Adliyelerin kapanması nedeniyle halkın büyük sıkıntılar yaşayacağı bildiren Avukat Adnan Güler; “Özellikle Bozcaada’nın kapanması çok yanlış olur. Sonuçta adliyesi olan iki adamız var. Koskoca devlet iki adaya da sahip çıkamayacaksa burada bir soru işareti vardır. Eceabat’ı da doğru bulmuyorum. Eğer Eceabat kapanacaksa ulaşım daha kolay olduğu için Çanakkale’ye bağlanmalı. Vatandaş açısından çok zor olacak. Bozcaada’daki vatandaş davasını görmek için Ezine’ye taşınacak. Bir anlamda eziyet olacak. Özellikle kışın ulaşım aksıyor, duruşma davasını kaçıracak hak kayıpları söz konusu olabilir” dedi.
 
 
“Halkımız, hakkını ararken zorlanacak”
İki ilçede ki adliyelerin kapatılmasının hakkını aramak isteyen vatandaş için zorluğa neden olacağını kaydeden Avukat Erdal Gezen; “Adliyelerin kapanmasına karşıyım. Bozcaada ve Eceabat Çanakkale’nin çok önemli iki ilçesi. Adliyeler öncelikle ilçe yaşantısına hareket getiren çok önemli kurumlar. Bu ilçelerimizin Çanakkale ekonomisindeki yerleri de değerlendirildiğinde adliyelerin önemli katkı sağladığı bir gerçek. Özellikle adliyelerin kapanması bu ilçelerimiz deki sosyal ve ekonomik yaşantıya önemli bir sekte vuracaktır” dedi.
 
Gezen şunları söyledi; “Adliyelerin kapanarak Bozcaada’nın Ezine, Eceabat’ın Çanakkale adliyeleri ile birleştirilmesi Çanakkale adliyesinin mevcut yükünün çok ağır olduğu düşünüldüğünde Çanakkale deki işleyişe gerçekten zorluk yaşatacağına inanıyoruz. Çanakkale adliyesinin fiziksel yetersizliği en önemli etkenlerden biri. Arada denizin olması özellikle mahkemelerin keşif ve haciz işlemleri için görevlendirdiği heyetlerin icra müdürlerinin denizi aşarak adaya, yarımadaya geçmesi adli sürecide olumsuz etkileyecek. İşlemlerin gecikmesine neden olacaktır. Zaten geçiş sürecide başlı başına bir sorundur. Uyum süreci mevcut olan dava ve icra takiplerinde sonuca ulaşma acısından çok ciddi zaman kaybı olacaktır. Mevcut olan ilçelerdeki adliyelerin açık olmasının her açıdan yerinde olacağı inancındayım. İlçelerdeki vatandaşlarımız hak ararken yargılama sürecinde gitmelerinde zorluk yaşayacaklar.”
 
“Çok olumsuz bir karar”
Bozcaada adliyesinin kapanmasına bir anlam veremediğin ifade eden Avukat Yasemin Özbek; “Adayı kalkınmada öncelikli yöre yapacaksınız ondan sonra adliyeyi kapatacaksınız. Çok yanlış bir karar olarak düşünüyorum” dedi. Özbek şunları söyledi; “Özellikle Bozcaada yönünden çok olumsuz buluyorum. Çok yanlış bir karar. Eceabat içinde sakıncalı ama Bozcaada için daha çok sakıncalı. Ulaşım da büyük bir sorun. Bozcaada kışın adeta mahrumiyet bölgesi. Ayrıca burası bir ilçe. Adliyenin burada kalması gerekiyordu. Adeta bir güvenceydi. Zaten adada ki insanlar, yalnız bir mahrumiyet çekiyorlar. Ada da ki göçü önleyelim diyorlar ama bir yandan da bu yapılıyor. Adliye bir güven veriyor. Adliye huzurlu güvenli bir yer. Savcı, hakim, adliye bir caydırıcılık unsuruydu. İş yükü tek başına kıstas olmamalı. Bu adanın statüsü farklı. Ada da yaşam zaten zor. Bir de bunu elinden alırsanız bunun uygulaması büyük zorluklar getirecek. Bu masanın başında verilmiş bir karar. Karar alınırken ada da yaşayanlar düşünülmüyor. Çok olumsuz bir karar. Umarız yanlıştan bir an önce dönülür.”
 
 
“Vatandaş sıkıntı yaşayacak”
Verilen kararın iki yönü olduğunu özellikle halkın zorlanacağını ifade eden Avukat Hilmi Baydar; “Hakim, savcı kadro sıkıntısı var. Burada kapanan adliyedeki görevliler diğer adliyelere transfer olacakları için bir yönde olumlu olacak. Ancak kapanan adliyelerin olduğu yerde yaşayan vatandaşlar açısından da biraz zorluk yaşayacaklar. Ayağında mahkeme varken mesele Eceabat Çanakkale’ye, Bozcaada Ezine’ye gelme durumunda kalacak. Olumsuz yönü de var. Ama böyle çok masraflı ağır yük getiren şeylerin kapatılmasında fayda var” dedi.
 
Eceabat Adliyesi`nin kapatılması
Eceabat Adliyesi`nin kapatılma kararının iptali için Eceabat Belediyesi`nde geniş katılımlı toplantı düzenlendi. 1923 yılında ilçe olan Eceabat`ta adliyenin kapatılarak Çanakkale`ye bağlanmasına ilişkin düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Kemal Dokuz, siyasi partilerin başkanları, il genel ve belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, toplantıda yaptığı konuşmada, adliyenin, ilçenin 10 bine yakın nüfusuna hizmet verdiğini belirterek, özellikle mart ve eylül dönemindeki turizm mevsimine bağlı geçici nüfus yoğunluğunun dikkate alınması gerektiğini söyledi.
 
Eceabat`tan Çanakkale`ye ulaşımın deniz yoluyla sağlandığı, fırtına, sis ve yoğun yağışlarda ulaşım bağlantısının kesildiğini ifade eden Dokuz, bu durumlarda vatandaşların ciddi mağduriyetlere, cezai durumlara maruz kalabileceklerine işaret etti. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nın, turizm destek kenti olarak kabul edildiğini ve ilçenin her yıl sayıları milyonlarla ifade edilen yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladığını dile getiren Dokuz, muhtemel adli sorunlarda ivedilikle işlem yapılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Dokuz, mevcut uygulamanın sosyo-ekonomik açıdan Eceabat`ın gelişimine ciddi şekilde engel olacağını ve halkı mağdur duruma düşüreceğini bildirdi. AKP Eceabat İlçe Başkanı Ergün Gören de meydana gelebilecek bir kaza durumunda adliyenin olmamasından dolayı Çanakkale`den Eceabat`a savcının gelmesi gerektiği belirterek, bunun da zaman kaybına yol açacağını kaydetti. Toplantıda, adli hizmetlerin kaldırılarak merkeze bağlanmasının, ilçeye zarar ereceği, halkının yaşayacağı mağduriyetler dikkate alınarak uygulamanın iptal edilmesi için gerekli girişimlerin yapılması için Ankara`ya gidilmesi kararı alındı.
Paylaş