havadurum

“Yanlı anketin soruları da yönlendirici...”

Çanakkale’de altın tekelleri tarafından yapılan anket çalışmasına çevreciler de sert tepki gösterdi.

896
Altın tekellerinin talebi üzerine bir araştırma merkezi tarafından yapılmaya başlanan ankette yer alan bazı sorular pes dedirtti. Görevlendirilen anketörlerin kent merkezinde kapı kapı dolaşarak vatandaşların altın madenciliği konusundaki düşüncelerini alması tepkilere neden oldu. ‘Altın Madenciliği Kamuoyu Algı Araştırması’ konulu ankete çevrecilerden tepki gecikmedi.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, söz konusu anketin, katılımcıların kimlik bilgilerinin alınması nedeniyle kurallara aykırı olduğunu söyledi. Ankette yönlen-dirici bazı sorularında yer aldığına dikkat çeken Nalbant; “Ankete katılanların isimleri alınmaz. Bu anket kurallarına aykırıdır. Antin tekellerinin yaptığı bu işlem son derece kuralları aykırıdır. Ankette yönlendirici sorularda var. Zaten altın tekellerinin hazırlattığı ankette bir ölçü beklenemez. Anketi bağımsız bir bilim kurumu hazırlar. Bu konuda anket yapılabilir ancak altın tekelleri bunu yönlendirici sorularla yaptırıyorsa bu davranış son derece yanlıştır. Bu ankette bir de isim alıyorlarsa bu daha büyük bir yanlıştır. Bunun olmaması lazım” dedi.
 
“Parayı bastıran her şeyi yapıyor”
“Ülkemizde, parayı bastıran anket yaptırıyor. Parayı bastıran ÇED alıyor” diyen Nalbant; “Çanakkale Çevre Platformu olarak anketi ele alıp değerlendireceğiz. Önümüzdeki günlerde de bu konuyla ilgili açıklama yapacağız. Çanakkaleliler bu konuda duyarlılık gösterip ankete katılmıyor. Bu nedenle görüşülen kişilerin bu kadarı şöyle ve böyle dedi diye bir sonuç ortaya çıkarmak kesinlikle kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir hareket olarak düşünüyorum” diye konuştu.
 
“Altın madenciliği Çanakkale’yi fakirleştirir”
Çanakkalelilerin de tepki gösterdiği ankette yer alan ‘Altın madenciliğinin şu an Çanakkale ekonomisi için önemli olduğunu düşünüyor musunuz?’ , ‘Altın madenciliğinin gelecekte Çanakkale’nin ekonomik açıdan gelişmesine önemli katkılar sağlayacak bir sektör olacağını düşünüyor musunuz?’ , ‘Sizce altın madenciliğinin gelişmesi halinde, Çanakkale zengin bir şehir haline gelebilir mi?’ , ‘Sizce altın madeni şirketleri Çanakkale’de işsizliğin azalmasına katkıda bulunabilir mi?’ gibi sorular da çevrecilerin tepkisine neden oldu. Altın madenciliğinden Çanakkale’nin zengin olmayacağını aksine fakirleşeceğini kaydeden Nalbant; “Altın madenciliğinden zengin olan bir il var mı? Bunun ticaretini yapan çok uluslu altın tekelleri zengin oluyor. Çanakkale’nin altın madenciliğinden zengin olmayacağı gibi fakirleşeceği de apaçık ortadadır” şeklinde konuştu.
 
“Yanlı bir anket”
Altın madencileri tarafından yaptırıldığı bilinen ankette yer alan bir soru ise kafaları karıştırdı. Anket için görevlendirilen anketörlerin, vatandaşlara ‘Şimdi size okuyacağım ifadelere katılıp katılmadığınızı lütfen belirtir misiniz?’ şeklinde yönelttiği soru üzerine çevreciler, anketin yanlı bir anket olduğu kanısına vardı. Anketörün okuduğu ifadelerin ankette yer almadığı için söz konusu anketin yanlı bir anket olarak değerlendiren Nalbant şu şekilde konuştu: “Bu anket yanlı ve taraflı bir ankettir. Anketteki sorular altın madencileri tarafından hazırlanmış ve sorularda yönlendiricidir. Ankette bu durum ortaya çıkıyor.”
Paylaş