“Yakında içme suyu bile bulamayacağız”

Altın arama çalışmaları nedeniyle tehlike altında olan Atikhisar Barajı ile ilgili duyarlılık giderek büyüyor. Sivil toplum kuruluşlarının ardından bu kez siyasi parti milletvekilleri ile temsilcileri de bu konuya hassasiyet gösterip, kentin can damarı olan Atikhisar Barajı`nın korunup kollanması gerektiğini ifade ettiler.

Atikhisar Barajı`nın kirlenmesi durumunda kent halkının susuz kalabileceği gereçeğini gözler önüne seren siyasiler, bu konuda herkesin duyarlı davranıp suyuna, toprağına ve havasına sahip çıkmasını istedi. Çok uluslu altın tekellerinin Çanakkale`yi yaşanmaz bir hale getireceğine dikkat çeken siyasiler; “Atikhisar Barajı`nı korumak en temel görevlerimiz arasındadır. Bu görevi yerine getirmek için hep birlikte barajımıza sahip çıkalım” dediler.

778
Atikhisar Barajı`nın kirlenmesi durumunda kent halkının susuz kalabileceği gereçeğini gözler önüne seren siyasiler, bu konuda herkesin duyarlı davranıp suyuna, toprağına ve havasına sahip çıkması gerektiğini kaydettiler. AKP iktidarı milletvekillerinin de artık buna duyarlı davranıp altın tekellerine ruhsat verilmemesi için harekete geçmesi gerektiğini dile getiren siyasiler; “Bu ruhsatları iptal ettirmelidirler. Yoksa Çanakkale`de 5-10 yıl sonra içecek suyu bile bulamayacağız. Bu bölgede yaşayan herkes suyuna, toprağına ve havasına sahip çıksın” dediler.
 
Çevre için mücadelesini sürdürüyor
İl genelinde köy köy dolaşıp vatandaşlarla bir araya gelen CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Kazdağları ve Atikhisar Barajı`nın önemini anlatıyor. TBMM düzeyinde de AKP hükümetini Çanakkale`deki çevre konusunda hassasiyetli davranmaya davet eden Soydan, her platformda da altın arama çalışmaları nedeniyle söz konusu tehlikeye dikkat çekiyor. Çanakkale başta olmak üzere tüm illerde insanların havasına, toprağına ve suyuna sahip çıkması gerektiğini belirten Soydan; “Çevre sorunlarıyla ilgili mücadelemiz devam ediyor. Özellikle TBMM`de bununla ilgili mücadelemi sürdürüyorum. Her gittiğimiz yer de ve her platformda insanların havasına ve suyuna sahip çıkmasını istiyoruz. Bunu anlatmak için köy köy dolaşıyorum” dedi.
 
“Ruhsatlar iptal edilsin"
Kazdağları`nda altın işletme ve arama ruhsatlarının bir an önce iptal edilmesi gerektiğini ifade eden Soydan; “Kazdağları`nda altın işletme ve arama ruhsatları iptal edilsin istiyoruz. Hatta bunu CHP Genel Başkanımızda Çanakkale`ye geldiğinde bunu söylemişti. Bunun bir nedeni vardı. Çünkü, burada suyumuz elden gidecek, yaşam sıkıntıya girecek. Özellikle dünyada küresel iklim değişikliğinden dolayı hızla su kaynaklarının kuruduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu anlamda Türkiye`de suyu kıt olan ülkeler arasındadır” diye konuştu.
 
“Çanakkale`yi yaşanmaz bir hale getirecekler”
Çok uluslu altın tekellerinin Çanakkale`yi yaşanmaz bir hale getireceğine dikkat çeken Soydan; “Bizim bölgemizde Kazdağları`ndan dolayı suyumuz bize nispeten yetebiliyor. Ama bize yeten bu suyu da, gelip dünyanın öbür ucundaki insanlar suyumuza havamıza ve toprağımıza el koyuyorlar. Çanakkale`yi yaşanmaz bir hale getirecekler. Bunun siyasetle ilgisi yoktur. Bu siyasi bir mesela değildir. Her platformda bunu ifade ettim. Bu nedenle Çanakkale`de yaşayan herkesin suyuna sahip çıkması gerekir” şeklinde konuştu.
 
“İçecek suyu bile bulamayacağız”
AKP`li milletvekillerinin de altın arama çalışmalarına karşı duyarlı olup kent halkının verdiği mücadeleye de destek vermesi gerektiğini, yoksa Çanakkale`de 5-10 yıl sonra içecek suyu bile bulamayacaklarını vurgulayan Soydan şu şekilde konuştu: “Bu ruhsatları veren AKP iktidarıdır. Ama maalesef AKP`li milletvekilleri, bu gerçeği ısrarla görmeme noktasındadırlar. Bu tehlikeyi anlatmamıza rağmen görmemektedirler. Yani insanlar kendi suyunun yok olacağını göremezler mi? Buna önlem almazlar mı? Bu konuda AKP çok duyarsız davranmaktadırlar. Özellikle AKP`li milletvekilleri bir an önce bu duyarlılığa sahip olmalıdırlar. Bir an önce bu konuda duyarlı davranip bizimle beraber bu mücadeleye katılmaları gerekir. Hatta bu ruhsatları iptal ettirmelidirler. Yoksa Çanakkale`de 5-10 yıl sonra içecek suyu bile bulamayacağız.” Soydan, ayrıca “Bu bölgede yaşayan herkese de çağrıda bulunmak istiyorum. Herkes suyuna, toprağına ve havasına sahip çıksın” ifadelerini kullandı.
 
Karagöz; “Atikhisar Barajı, kentin can damarıdır”
Atikhisar Barajı`nın kentin can damarı olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; “Atikhisar Barajı Çanakkale`nin can damarıdır. Kent halkının içme suyu ve kullanma suyunun temin edildiği bir barajımızdır. Aynı zamanda bu konudaki duyarlılığımızı geçen gün yapılan Atikhisar Şenliği`nde de dile getirdik. CHP olarak bu etkinliğe katılarak tepkimizi verdik. Ayrıca katılmakla da yetinmeyip her alanda çevreye olan duyarlılığımızı dile getiriyoruz. Atikhisar Barajı, Çanakkale`nin can damarıdır. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yaparız” dedi.
 
“Barajımız olmazsa susuz kalırız”
Atikhisar Barajı`nın kirlenmesi durumunda kentin susuz kalabileceği gerçeğini gözler önüne seren Karagöz; “Parti olarak, bütün sivil toplum kuruluşları ve kent halkıyla birlikte tepkilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Herkesşn bu konuda duyarlı olması gerekir. Çünkü, Atikhisar Barajı olmazsa susuz kalırız. Yani Atikhisar Barajı konusu, siyasilere bırakılmayacak kadar önemli bir olaydır” diye konuştu.
Paylaş